njuz-autor

AUTOR: urednistvo

20. mar. 2013

Zbog slabe potražnje knjižare povlače iz prodaje obrasce za prijem zaposlenih u radni odnos

...

BEOGRAD, 20. mart 2013, (Njuz) – Udruženje knjižara Srbije saopštilo je danas da zbog male potražnje povlače iz prodaje sve obrasce koji služe za zasnivanje radnog odnosa, a da slična sudbina uskoro čeka i obrasce za plaćanje doprinosa i zdravstvenog osiguranja.

Iz ovog udrženja kažu da potražnja za svim obrascima koji se tiču zapošljavanja od 2009. godine beleži konstantan pad, ali da je samo u prvom kvartalu 2013. godine opala za čak 25 odsto u odnosu na isti period lane.

– Ranije se dešavalo da dnevno, na nivou cele Srbije, prodamo i do petnaestak ovih obrazaca, a sada po jedan do dva dnevno – kaže za Njuz Branko Ristić, rukovodilac knjižare “Savremena” u Vasinoj ulici u Beogradu – Pred Novu godinu smo organizovali i akciju da uz svaku kupljenu radnu knjižicu, obrazac za zapošljavanje ide gratis, ali to se ispostavilo kao loš marketinški potez jer ni jedno ni drugo nije išlo – kaže Ristić – Mi u knjižari radne knjižice koristimo kao telefonske imenike, a obrasce kao ukrasni papir za manje artikle – dodao je on.

Ristić kaže da koliko-toliko pozitivnu vest predstavlja rast potražnje za obrascima za prekid radnog staža.

– Prodaja obrazaca za raskid radnog odnosa ide odlično, a naša štamparija je morala da uvede i treću smenu za njihovo štampanje. Otvorili smo i konkurs za nove radnike u štampariji, ali za njihov prijem u stalni radni odnos problem predstavlja odluka Udruženja knjižara da iz prodaje povuče obrasce za zasnivanje radnog odnosa, pa nam je jedino preostalo da ove radnike zaposlimo na crno, ali što, složićete se, i nije toliko loše, jer će nam to doneti znatne uštede na mesečnom nivou – rekao je za Njuz šef knjižare “Savremena” u Vasinoj ulici.

Miroslav Vujović

 1. Malo ja sam kaže:

  Kako je po nekad stvarnos sama po sebi komicno tragicna.

 2. Polovni Buntovnik kaže:

  Broj zaposlenih pada brzo, skoro kao broj članova DS-a…

 3. Ja sam kaže:

  Број запослених има тенденцију изједначавања са бројем чланова владајућих странака.

 4. ginger kid kaže:

  sve slabije vesti, sve slabija poseta… btw obrazac se se više i ne koristi…

 5. ariela kaže:

  Zato bi oni obrasci za nezaposlene isli ko alva…al tek oni nista ne vrede…cak ni zavodu za statistiku…koga briga?

 6. Tetka kaže:

  Вест вам је непотпуна! И дипломе се штампају у три смене, а радне књижице позлаћене, само за посебно значајне личности – интелектуалне и моралне громаде… ;)
  http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/373052/Vlada-placa-pomocniku-ministra-i-sefu-kabineta-doktorske-studije-na-Megatrendu

 7. himalajac kaže:

  zasto in ne preimenuju u nazive stranaka?
  umesto “radna”, nalepnica partiska, i eto resenja.
  stranke inace bleje sve isto, tako da dezen i format ne moraju da se menjaju

 8. Baki-Kg kaže:

  Obrasci im nisu konkurentni. Treba da budu troslojni , mirisljavi , mekani i u rolni.

  1. Sale kaže:

   I da u reklamu metnu patke…

 9. Djura kaže:

  Radio BG1 danas: “Potpredsednik Vlade RS gospodin Aleksandar Vučić pre dva dana rekao je da Srbija nije šaka zobi da je pozoba svaka vrana. Gospodin Vučić je potpuno u pravu – Srbija nije šaka zobi, Srbija je šaka jada.” :)

 10. Tagore kaže:

  Bože! Direktno iz štamparije naručiš 100 obrasca, pa popuniš i čekaš 100 godina.

  Kao danas rade feodalni poslodavci po svetu i njihovi moderni robovi?
  Već 90 dana običnu dužu crnu ploču od mermera, ali isključivo ”pressed stone, granite or sandstone”, mlevene materije koje nikada ne pucaju kao prirodni kamen.
  Izraz ”pessed stone & pressed wood” je na našem jeziku u drvnoj industiji poznat kao obična ”iverica”, što na francuskom čini ”aggloméré”,
  Mesecima lutam od grobara do kamenoresca, i gubim se po snegu severne Evrope, a oni mi predlažu neke natrule prirodne ploče iz Rumunije pod nazivom ”Cristalina” ili predlažu ”specijalnu narudžbinu crno mlevenog mermera”, (samo za mene), po ceni majmuna od nekih 1200€, pa cena obrade uglova i lakiranje ploče, mada ja, (nekadašnji arhitekta u ruskim školama), znam da je ta ”stabilna iverica od kamena” dvostrko jeftinija.
  I svi mi obećavaju da će mi poslati neki njihov ”preduslovni projekat o prodaji”, njihov ”sales quote”, što na french jezičku obično zvuči ”devis”, pa nisu ni kasnili sa projektima od 2000-3000 hiljade evra, plus (VAT-TVA), pa transport i cena kamiona…

  Ljut kao ris, ja menjam ideju i odem kod najbižeg staklara za obično debelo nelomljivo crno staklo, da ne kažem ”blindirano”, neću pucati po njemu, a nikada ništa ne lomim. I moj staklar mi objasni da ta ”specijalna narudžbina, (samo za mene), ne košta manje od 500-1000 evra, plus prevoz, pa sneg i kiša po glavi tranportera, ako ga sunčanica ne udaru po glavi…, i da će mi on, kao i svi drugi, uskorororororo poslati neki ”preduslovni projekat o prodaji stakla”.

  Za jednu običnu ploču dužeg birokratskog stočića u radnoj sobi više se i ne ljutim, podnožje 10 cm niže od uobičajenih prodajnih biroa je već sa fijokama sagrađeno po mojoj želji i od moje ruke, pa preko neta kliknem kod Kineza u Kini i naručim crni mermer i crno staklo, pa kreditnom karticom sve unapred platim po njihovoj ceni od nekih stotinu američkih dolara.

  I Kinezi me obaveste ”da kao njihovom vernom klijentu” ne žele da mi naplate prevoz China-Liechtenstein, da sve naručeno po mojoj želji stiže za 30 dana i da će me svakih 5 minuta pre isporuke poručenog materijala obavestiti imejlom i SMS-om.

  Jadna moja neradna i gladna Evropo, ti si zaboravila kako se radi i kako se deca hrane !

  (I Srbija je Evropa. Narod neće i ne želi pošteno da radi.)

  1. Rabintrant via Sv.Petar kaže:

   बस अपने आप को देखो

  2. Slavisha kaže:

   Aman, dao sam ti minus samo za dužinu teksta.
   Čak i ne čitam, pa mi je mnogo, a tek da pročitam… bolele bi me usne tri dana.

   Redakcijo, ograničite ovakve izlive na 140 karaktera, smori nas ovaj manijak!

   1. Tagore kaže:

    ”TO” je studiralo visoke srbske škole, ”TO” nema ništa više da čita, ”TO” nema ništa da uči, ”TO” sve zna…

  3. Rabintrant via Sv.Petar kaže:

   Alo bre,smuči mi smrt u ovom raju tvojim pisanijama.
   Ajde slakšaj..idemo ponovo-prvo slov A…

 11. Miloje kaže:

  Taj obrazac i nije za knjižare već za Jorgovaku.
  Vrednosni papir se štancuje u NBS.

 12. Tagore kaže:

  Balkanizacija konjskih igrica | 20. 03. 2013. – 15:53h | Foto: Sherrif el Nagib | Nova radna mesta u Preljini kod Čačka:
  http://www.blic.rs/data/images/2013-03-19/324126_cacak01-tereni-za-polo-na-hipodromu-u-preljini-v-nikitovic_hs.jpg

  Šeici hoće da investiraju u Čačku i da prave teren za polo.
  Šumadinci i Novopazarci bi što pre trebalo da počnu da uče pravila persijske igre polo iz nama bliskih arapskih Emirata, jer su, kako kaže ministar za građevinu Velimir Ilić, šeici iz UAE zainteresovani da u Preljini kod Čačka izgrade jedno od najmodernijih igrališta u Evropi.

  Naši domaći investitori i manadžeri sa Kipra preferiraju sačekati rusku prugu preko kineskog bezvazdušnog mostića Beograd-Njujork:
  http://www.youtube.com/watch?v=i-ZUXQuFcnw

 13. Tagore kaže:

  Ode severna Kosova i južna Bajčetina – na konjske trke arapskih konjanika…

 14. Euklid kaže:

  Kako bre mozes o postenom radu da pricas? Glupavko :D Lako je punog stomaka moralisati. Stisni kais srce pa kupi namirnice nekolicini samohranih majki Banja Luke…. Ili doniraj sigurnoj kuci. Zivi sreco 2 meseca sa 100e, mozda shvatis kako pola zemljaka zivi, TO je savet. Sa volonterskim pripravnickim ili 200e bez krova nad glavom svrseni ucenik vise nepriznate skole moze da se slika. Ko je kriv za standard?? Samo veza, ili dup*ljub ce ti naci posao da se bahatis na najljepse ljude dovedene na prosjacki stap koji ipak tvrdoglavo pokusavaju bar ponos da odrze. Zedan kad se napije i gladan najede u vuka se pretvori onom ko ga na predjasnjeg sebe seti. Sto da kinez skida kozu svoju cisteci Wc-e BASa za 150, kad ce u Aussie kako tepaju zemlji kengurap dobiti 1000+. Pricamo o idealima, postenju? Kasno je za brisanje rezultata lenjosti i mladosti. A to za sta se zivi, gine o tome se prinudno cuti i vene. Jer od ljubavi se ne zivi. Ta noga “ljubavi” je odavno primljena. Uputstva za zivljenje niko nikom ne moze da daje. Od te ljubavi prema svetom slovu samo da uginem mogu. Teret nemocnom da budem necu, pokusavajuci da dokazem da MOGU po zapadu cijem prikljucenju tezimo. Strah me je samoce. Ideal porodice korumpirani sistem niskog standarda mi je uzeo. Sve sto volim vec mi se je oduzelo samo. Kako da idem negde za cim mi srce zudi, a gde ne treba me niko? Imas moju kozu i bilo na raspolaganju uvek, a ako mi vec nisi tim, bitisanje da odredjujes neces. Dovoljno si ucinila arogancijo moja savrsena. Od sudbine niko pobegao nije, pa necu ni ja. —>pismo gasterbajtera odivi iz Kladova.

  1. Tagore kaže:

   Thank you (for smoking) in advance !

 15. Euklid kaže:

  The pleasure is all mine, zagrizalo cangrizavo.

 16. StakaZulu kaže:

  Predlog:
  Ako u štampariji za izradu obrazaca za zaposlenje sada ima radnika koji nemaju šta da rade, trebalo bi ih prekvalifikovati u majstore za izradu ordenja i prebaciti ih u drugu firmu, u kojoj očigledno nedostaje radne snage.

 17. Neupucen kaže:

  Joj TUGA….. Jeste smesno ali ne mogu da se smejem…

 18. Ja ja ja kaže:

  Wow, The NJuz i Bili The pljuc, ovo je okrutna vest :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *