U Beogadu je povećana potrošnja ruske salate počela već krajem septembra, kada su postavljeni prvi novogodišnji ukrasi
njuz-autor

AUTOR: Soko Sokolovic

06. nov. 2017

Zbog uključenja novogodišnje rasvete u Beogradu pojačana potrošnja ruske salate

BEOGRAD, 6. novembar 2017, (Njuz) – Praznično osvetljenje, koje je u subotu uključeno na 81 lokaciji u Beogradu, dovelo je do pojačane potrošnje ruske salate tokom vikenda, saznaje Njuz. Prema podacima Instituta za istraživanje praznične atmosfere iz Sremske Kamenice zbog novogodišnje rasvete tokom subote i nedelje je na teritoriji glavnog grada potrošnja ruske salate bila za 53% veća u odnosu na isti period prošle godine.

– U Beogadu je povećana potrošnja ruske salate počela već krajem septembra, kada su postavljeni prvi novogodišnji ukrasi. Mi smo očekivali da će ovog vikenda doći do naglog skoka u potrošnji, jer je dekorativna rasveta postavljena na 30 lokacija više nego prošle godine, ali se nismo nadali ovolikom povećanju. Pošto je počela i sezona slava, koja sama po sebi nosi veću potrošnju ovog jela, smatram da bi bilo dobro da se rasveta, barem do početka decembra, ugasi jer se plašim da bi, ako se njena konzumacija nastavi ovim tempom, moglo da dođe do restrikcija ruske salate i da bi Beograđani mogli da dođu u situaciju da bez nje ostanu onda kada im je najpotrebnija, u novogodišnjoj noći – izjavio je za Njuz dr Veljko Mitrović sa ovog instituta.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da će građani, uprkos povećanoj potrošnji, za pravljenje ruske salate potrošiti 60 odsto manje novca nego lane.

– Od ove godine naši sugrađani rusku salatu prave sa lajt majonezom i na taj način ostvaruju znatne uštede u svojim budžetima. Ruska salata se od ovog vikenda jede u ogromnim količinama i zbog toga smo jako zadovoljni, jer je ona postala jedan od simbola našeg grada i veliki broj turista u Beograd dolazi samo zbog nje. Sada već mogu da otkrijem i da su pri kraju pregovori sa većinom televizija oko toga da novogodišnja programska šema krene već sledećeg vikenda i uveren sam da ćemo nakon toga biti lideri u region po potrošnji ruske salate – istakao je Mali.

Na pitanje da li bi povećana potrošnja mogla da dovede do problema sa redovnim snabdevanjem građana ruskom salatom tokom praznika, gradonačelnik tvrdi da ne postoji mogućnost da se tako nešto desi.

– Obezbedili smo dovoljne količine namirnica za rusku salatu sve do kraja maja, do kada će grad biti okićen – dodao je on.

Soko Sokolović

  1. milan (nisam odavde) kaže:

    Lako je sad u Beogradu praviti rusku salatu, kad je zvanični američki kuvar dostavio recept sa dozvoljenim sastojcima!

  2. Malo mnogo kaže:

    Naš vođa ne može da odluči da li više voli rusku salatu ili američke krofnice s obzirom da sedi na dve stolice, često ih jede istovremeno, a kad želi da se zasladi pošalje Marka Đurića na Kosovo za baklave.

  3. scoby kaže:

    U Kneza Miloša na novogodišnjem osvetljenju ukrasni satovi pokazuju da je 5 minuta do 12 sati. Što bi rekao Radovan III – krajnje je vreme!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *