Povećana smrtnost Bugara je direktan udar na ekonomiju Srbije
njuz-autor

AUTOR: urednistvo

14. jan. 2020

Zbog zagađenja u Srbiji smanjuje se životni vek bugarskih turista

BEOGRAD, 14. januar 2020, (Njuz) – Životni vek bugarskog turiste opao je za dve godine i tri meseca, a glavni uzrok su česte posete Srbiji i srpskoj prestonici, saopšteno je u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS).

Nadležni kažu da se nešto hitno mora učiniti, jer se sve manji životni vek Bugara negativno odražava na prihode od turizma.

– Bugari i dalje troše 300 evra na dan, ali je zbog zagađenja broj dana kada su Bugari živi sve manji. Povećana smrtnost Bugara je direktan udar na ekonomiju ove zemlje. Maske koje delimo Bugarima izgleda da ne pomažu, već samo daju privid sigurnost, i eventualni placebo efekat koji nije dovoljan da životni vek Bugara vrati na normalno stanje pre zagađenja – navodi se u saopštenju TOS-a.

Istraživanja kažu da zagađenje ne utiče na životni vek Kineza jer su oni dovoljno evoluirali da podnesu srpsko zagađenje, dok Bugari nisu spremni na tu količinu smoga koja se trenutno nalazi u svim gradovima Srbije.

Kako se nezvanično saznaje, veliki broj kineskih turista oseća izvesnu nostalgiju kada osete srpski smog, jer su u Kini uvedene posebne mere protiv zagađenja. Na taj način bi smog mogao da bude razvojna šansa Srbije ako bi se igralo na kartu vintidž i retro turizma ako bismo Srbiju kineskim turistima reklamirali kao “Kinu kakva je nekad bila”.

Do tada ostaje nada da će se negativan trend bugarskog skraćivanja života prekinuti kada se i naše komšije konačno priviknu na drugačiju, srpsku vrstu vazduha.

Viktor Marković

 1. milan (nisam odavde) kaže:

  Kod ,,reklame za Kineze” ima tu mnogo više nego samo vazduh. Na primer novine i nacionalna televizija – kao kod kuće. Novootvorene vazdušne banje sa kineskim vlasnicima. Kada se tome doda da predsednik tečno govori kineski, eto njima komad evropskog raja. E sad što je taj raj od Evrope svetlosnim miljama udaljen – to je samo za domaće. Turisti su tu samo zbog uživanja!

 2. Jeka kaže:

  Ne pročitah gliplji tekst skoro, znači nije važno naše zdravlje već novac koji gubimo jer manje dolaze, a ako je njima kraći vek za 3,5 god, mi bi trebalo da pomremo (laugh)

 3. Strani Plaćenik kaže:

  Ovo je d-umreš od smeha. Neko se upecao na njuz vest.
  Pa se kao zgražava.
  Najbolje da se Bugarima prodaš je flaširan vazduh iz Bg da ne bi dolszili.
  Ili im napraviti Srpski tok zagadjenog vazduha iz BGa. Tako bi ga imali preko cele god.

 4. voya montoya kaže:

  Eeeee,nekada su i Kinezi, i po ovakvom smogu, i na biciklima, poput reke , jurili ulicama Pekinga na posao…!! Ovo je bozji znak,da i nas ceka…slican put…

 5. Mac kaže:

  Samo da uvale Ruski gas koji ce biti preskup po Vojvodini ljudi iskljucuju gas zbog cene a mi da uvodimo. Super tekst samo su na kraju trebali napisati, ko je ovde lud.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *