njuz-autor

AUTOR: urednistvo

30. okt. 2011

Železnice Srbije prelaze na Julijanski kalendar kako bi anulirale kašnjenja

Ako je kašnjenje manje od 13 dana, vozovi će se zaustaviti na po nekoliko dana

BEOGRAD, 30. oktobar 2011, (Njuz) – Železnice Srbije će od 1. decembra 2011. godine preći na korišćenje Julijanskog kalendara čime će anulirati sva dosadašnja kašnjenja vozova u Srbiji što će, kako veruju u ovom javnom preduzeću, vratiti poverenje građana u železnički transport.

Ova odluka je danas ozvaničena nakon pozitivnih efekata sa jednočasovnim zaustavljanjem vozova u toku protekle noći zbog prelaska sa letnjeg na zimsko računanje vremena

Kako navode u Železnicama Srbije, ideja za prelazak na Julijanski kalendar nije nova i o njoj se već dugo razmišljalo. Na ideju je došao mladi inžinjer Slavko Mitrović koji radi u Železnicama nepunih par godina.

Slavko je početkom ove godine primetio da je voz iz Kosova Polja stigao u Beograd 14. maja iako je po redu vožnje trebao da u Beogradu bude još 1. maja, te da ovo kašnjenje iznosi tačno 13 dana kolika je i razlika između Gregorijanskog i Julijanskog kalendara.

– Železnički transport u Srbiji konačno će se dovesti u red – smatra Slavko Mitrović – Kako su na nekim linijama kašnjenja čak i manja od 13 dana, pojedini vozovi moraće dodatno da se zaustave na po nekoliko dana kako ne bi stigli u stanicu pre vremena.

Na pitanje novinara kakve reakcije očekuju od građana, PR Železnica Srbije Nenad Stanisavljević odgovorio je da je većina građana Srbije upoznata sa Julijanskim kalendarom i da mnogi pored običnog kalendara u novčaniku nose i verski kalendar pa će svi vrlo lako moći da se prilagode ovim promenama.

– S obzirom da se i Božić pa i Nova godina u Srbiji i dalje slave po Julijanskom kalendaru ne vidim problem da i Železnice Srbije saobraćaju po ovom kalendaru – istakao je Stanisavljević i dodao da još uvek nije odlučeno da li će nakon prelaska na novi kalendar vozovi saobraćati i na crveno slovo ili ne.

Miloš Mileusnić

REKLAMA: Knjiga idealna kao podmetač za rešavanje ukrštenih reči u vozu. Njuz.net predstavlja “Ovo nam možda nije trebalo”

 1. Ranko kaže:

  Pobeda! :D

 2. Pera kaže:

  Kolegi inženjeru sve čestitke na genijalnoj ideji, i prijateljski mu savetujem da je patentira!
  Samo mala razrada: predlažem da vozovi sa početne stanice polaze po Gregorijanskom a na dolaznu stižu po Julijanskom kalendaru, kako bi brzina kretanja bila u potpunosti adekvatna kapacitetima brzih pruga Srbije.

  1. himalajac kaže:

   sjajno, brilijantna ideja.
   a ako voz slucajno stigne na vreme, na poslednjoj stanici da se naplati jos jedna karta, za ekskluzivno putovanje u buducnost

  2. Kemal kaže:

   Koliko genijalnih ideja na jednom mestu!

   1. himalajac kaže:

    da, trebalo bi nas sve, bez konkursa, zaposliti u agenciji za inovacije i ideje moderne srbije, (pri ministarstvu za zastitu intelektualne svoine srbije )

 3. Miki kaže:

  Od 1. decembra? Po novom ili starom kalendaru?

 4. đenka kaže:

  Sindikat železničara a naročito sekcija šalterskih radnika železnice je oštro protestvovala protiv ovakvih pokušaja da se poremeti trenutno stanje na železnici.”Ovakvi pokušaji mobinga koji imaju za cilj da naruše stanje nirvane koja vlada još jedino u javnim preduzećima u Srbiji neće proći”- kaže se u saopštenju i još dodaju -“Kuda žuri ovaj svet? Kuda žuriš ej živote ? ” http://www.youtube.com/watch?v=zPK6Wr4E7DA

 5. Milena kaže:

  Ne vidim razlog zašto sva preduzeća, organizacije, ustanove, i ostalo, ne slede primer železnice…Šta, kao samo vozovi kasne, sve ostalo se radi tačno na vreme, je l’?:-D

 6. Tagore kaže:

  Фоткица локомотиве је унапређена; наше раде на ћумур и по вејавици снега мирисави дим осваја нестале вагоне у тунелу.

  (Кажу да су истим путем бугарске железнице, у промени нетачне зоне времена што нас губи, изгубиле и неке вагоне.)
  – Predsednik bugarskog sindikata “Podkrepa”, bratko Konstantin Trenčev, pre nekoliko dana zamolio je bugarskog premijera Bojka Borisova da proveri “kako je sa bugarskih železnice nestalo 1200 vagona”.

  Bugarima se javio kum od naše kume rečima:
  “Čija je zapravo kuća u kojoj živi Svetlana Ražnatović? Željkov sin Mihailo i bivša supruga Natalija su podneli zahtev za deobu imovine. Ovo pitanje se nametnulo ovih dana posle sudske odluke da ubrzana udovica Svetlana Ražnatović proda jedan sprat svoje vile i vrati dug bivšem prijatelju njenog pokojnog supruga i narodnog junaka zemlje Srbije.”

  Bože, pa kako bi ova srpska folk-zvezda, koja je pošteno radila 25h dnevno, vukla kamen po kamen i sagradila kuću iz 19-og veka, promenom julijanskog kalendara mogla znati čija je njena kuća?!

  Moji drugari, Arsenije Dedić, Dragan Stojnić, Nikica Kalođera, Boris Bizetić, Kornelije Kovač, Đorđe Marjanović, Miodrag-Miki Jevremović i neki drugi, se nisu zločinom bavili i nisu imali “plen” da dele.
  (U autobigrafiji Arsena Dedića stoji da je od 1991-1999. godine, posle 49 godina radnoga staža, jedva imao malu starosnu penziju od 149 Deutsche Mark's.)

 7. slučajnaprolaznica kaže:

  Kontam da im ne bi pomoglo ni da pređu na hidžretsku Novu godinu.

 8. himalajac kaže:

  u nepalu imaju slican sistem.
  voz (jedan jedini) se saobraca po nepalskom kalendaru, tako da skoro nikada nisu zakasnili po gregorijanskom. sada je inace, tekuca 2068 godina….

 9. scoby kaže:

  Nedavno: glas sluzbenog spikera na zeleznickoj stanici Vukov Spomenik – ” Voz za Mladenovac kasni NEOGRANICENO”! Tu ne pomaze ni julijanski kalendar, radi se o kosmickim velicinama.

  1. himalajac kaže:

   tako ti je to kada su menadzeri ograniceni

 10. celtic kaže:

  Nama kasni samo kuga, da nas počisti sve….

 11. Drakula kaže:

  Au, autore, pokidao si ovim tekstom!!! Klanjam se do zemlje!

 12. Kiza kaže:

  Bolesna zeleznica,bolesni zeleznicari tj.pijani,bolesne ideje.Nasoj zeleznici ne bi pomogao ni stari recept STALJINA da na svakoj desetoj banderi visi po jedan zeleznicar,opet bi kasnili,ups stizali na vreme/pardon…

 13. slobodni strelac kaže:

  A da prikočimo malo Zemlju, da je Srbija vascela dostigne?

 14. mile, mislio sam da sam najludji kaže:

  strasno, pa nemogu da verujem sta ljudima pada na pamet!
  bilo bi lepo da vrate kalendar za petnaestak godina, bili bi znatno mladji!!!!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *