njuz-autor

AUTOR: Viktor Markovic

10. nov. 2013

Željko Joksimović: Ugroženo mi je ljudsko pravo da budem netolerantan

Sigurno ste svi već upoznati sa skandalom koji se desio u takmičenju “X factor”, čijim žirijem predsedavam, a gde sam, ni kriv ni dužan na svjoj koži osetio šta znači kada su ti ljudska prava ugrožena. Da, pričam o svom pravu da kao jedna od najbitnijih ličnosti ove zemlje nipodaštavam one koji mi se ne sviđaju iz bilo kog razloga. Jer to je demokratija, zar ne?

Da nekažnjeno mogu da budem netolerantan prema kome god ja hoću! Ako se ne varam, zar nije sloboda govora upravo to – da, ako to hoćete, možete da diskriminišete one koji ne mogu da vam uzvrate istom merom?

Moram priznati da, iako Srbija po nekim merilima i jeste zemlja u kojoj ljudska prava i nisu na najvišem nivou, nisam do sada imao tu nesreću da iskusim kako je to kad drugi gaze tvoja prava. I mogu vam reći da uopšte nije prijatno.

Sada, dok razmišljam o tome da li ću ikad u budućnosti moći da svojim izjavama povredim neku manjinsku grupu a da pritom ne budem zbog toga izložen linču, ne mogu a da se ne upitam da li šta bi Volter rekao na sve ovo? Nije li upravo on rekao “Ne sviđa mi se ono što vidim i zbog toga ću to i reći naglas”?

Ukoliko ova hajka na mene i moje mišljenje potraje, mislim da ću biti prinuđen da svoja prava potražim u Sudu za ljudska prava u Strazburu, jer ako danas vide da mogu mene tako lako da napadnu samo zato što sam diskriminisao nekog na osnovu njegovog životnog stila, sutra će tako moći i bilo koga od vas. Neko ipak, na kraju krajeva, mora da se usprotivi toj hegemoniji koja preti da uništi slobodnu misao u ovoj zemlji.

Pre nego što preduzmem dalje korake, rešio sam da se obratim vama. Znam šta ćete reći, dragi čitaoci, zadnja su vremena došla kada jedna takva veličina poput mene mora da se pravdu traži pišući po novinama. I to u baš ovim novinama, od svih mogućih. Iskreno, išao bih protiv sebe kada bih rekao da mi se to sviđa. Ali pišu dobre tekstove.

Ž. J.

 1. mile kaže:

  Nepotreban i nesmesan tekst.

  1. Miki kaže:

   I tekst ima svoja ljudska prava, to jest tekstualna. Da bude nesmešan i nepotreban.

   1. ja kaže:

    naravno.
    Tekst je ta svoja prava u potpunosti ostvario.

 2. Misantropicus kaže:

  Sloboda govora se nekoristi da se diskriminisu drugi, vec da se pljuju i vredjaju.
  Zato Zeljko preporucio bi ti kurs u slobodi govora na Farmi.

 3. celtic kaže:

  Em je feminiziran, em je zaradio dovoljno, brate, šta mu fali da ubuduće bude kao Baldrick iz Crne Guje, sin skupljača gnoja?

  1. celtic kaže:

   Ah, da, jedna pjesma za Željka:

   http://www.youtube.com/watch?v=mJ4KmueNdOc

 4. neman kaže:

  Toliko je dobar i smešan tekst da je autor morao da sakrije svoje ime iza inicijala.

 5. a jaoooj kaže:

  a jaoooj…. sta reci a ne zaplakati? velicina,?najbitnija licnost u zemlji? prvo sam mislio da je ovaj tekst neka parodija, ne znam ni sam… kad ono ovaj mucenik je ozbiljan??? ili sam ja lud? pa da li je demokratija i sloboda govora kada kazete da je ok da neko tuce zenu-zato sto vi mislite da je to ok, ili da je neko pedofil? to je ok? ili silovatelj? postaces otac, sta ako tvoj sin-ili cerka budu to sto sada pljujes sram te bilo bre…pu…

 6. nisam bezobrazan kaže:

  Dok si menjao devojke i zene dnevno, niko nije smeo da te pogleda u oci , bio si idol i muskoj i zenskoj populaciji. Cim si pokazao slabost, ozenio si se, zapocecela je tvoja odiseja. Znas kako kazu: i zec ostri onu stvar na slabice…

 7. Milan Filipovic kaže:

  Da li je Željko ovo zaista napisao ili je zamišljen i oblikovan u redakciji Njusa, sasvim je nebitno. Svakako je svaka reč u tekstu, koja je vezana za slobodu govora neosporna.
  Staljinističku slobodu mišljenja i govora, politički korektni mislioci, naprosto moraju da nameću i danas kao i što su to uvek i činili..
  Bilo kakvo izražavanje mišljenja o bilo kome i bilo čemu jeste sloboda mišljenja i govora. Sve ostalo je ućutkivanje i, što je još gore, zakonsko obavezivanje na neiskrenost.

 8. Filip kaže:

  Prava za Željka! :D

 9. ja kaže:

  Ovo se zove srozavanje nekada sjajnog satiričnog portala u kaljugu neduhovite neoliberalne propagande.

  Što je, naravno, pravo portala :D

 10. ja2 kaže:

  Uvek se iznenadim kad vidim koliko ljudi jos uvek ne zna da je sve sto njuz radi “sprdnja”..pa nije ovo prava vest

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *