njuz-autor

AUTOR: urednistvo

16. feb. 2011

Ženama potrebno više vremena nego muškaracima za bahato parkiranje

Za ovakvo parkiranje, ženama je potrebno dvostuko više vremena nego muškarcima

BEOGRAD, 16. februar, 2011, (Njuz) – Studija Saobraćajnog fakulteta u Beogradu je pokazala da je ženama vozačima potrebno dvostruko više vremena od muškaraca da bi se nepropisno parkirale.

Kada su u pitanju mlađi vozači, ova razlika je još veća. Vozačicama od 18 do 25 godina potrebno je čak tri puta više vremena od njihovih muških vršnjaka za parkiranje na potpuno nelogičan i nepropisan način. Sa godinama se ova razlika smanjuje, tako da je ženama i muškarcima starijim od 50 godina potrebno gotovo isto vreme da svoje vozilo bahato ostave na nedozvoljenom mestu.

Žene zaostaju za muškarcima čak i kada je reč o najjednostavnijem bezobraznom ostavljanju automobila na sred pešačkog prelaza, jer im je za ovu akciju u proseku potrebno dvadeset sekundi, dok je muškarcima potrebno samo deset.

U istraživanju Saobraćajnog fakulteta je učestvovalo hiljadu vozačica i isto toliko vozača kojima je rečeno da svoja vozila parkiraju na nedozvoljen način, kao što to i obično rade.

Interesantno je da su žene vozači uspevale da svojim vozilom blokiraju samo jedan ili eventualno dva prethodno parkirana automobila, dok je veliki broj muškaraca uspeo da bez problema blokira i tri. Takođe, muškarci mnogo brže i sa manje problema od žena uspevaju da ogrebu branik vozila ispred ili iza njih, dok su se vozačice uglavnom malo mučile sa “čukanjem”.

Muškarci su se pokazali bržima i kada je reč o ostavljanju kola na trotoaru na takav način da pešaci ne mogu nesmetano da prođu. Veliki broj žena je, pored toga što im je za ovu operaciju bilo potrebno i do 150 odsto vremena više, ostavio kola na takav način da je trotoarom bilo moguće provući i kolica za bebe.

Da bi svojim vozilom zauzeli dva parking mesta muškarcima je potrebno u proseku sedam sekundi, dok su žene i u ovoj kategoriji nešto sporije.

Istraživanje je pokazalo i da mnogo veći broj žena zaboravi da ostavi upaljene migavce nakon parkiranja u desnoj traci kako bi ostalim vozačima skrenule pažnju da su se nepropisno parkirale, nego što je to slučaj sa muškarcima.

Uporedo sa ovim istraživanjem, Saobraćajni fakultet pravi i jednu opsežnu studiju o navikama pri vožnji, koja za sada pokazuje da žene moraju da ulože tri puta više napora od muškaraca kako bi “vozile kao manijaci”.

Viktor Marković
 1. Miloš kaže:

  Tekst je (standardno) dobar, ali gornja fotografija mi izaziva bes.

 2. Jordan kaže:

  Ja procitah dva puta.
  Procitala i supruga (jednom).
  U cemu je ovde sarkazam, satira, izmisljanje…?
  Na porodicnom nivou, iz licnih iskustava, ustanovismo da je svaka rec u tekstu istina.

 3. 007 kaže:

  jer tako je nesrBski parkirati da nikome ne smetas a da ne govorim kako je nasrBski parkirati na parking mesu ili u garazi pa to rade samo izdajnici najgore vrste

 4. nevena kaže:

  molim kakva je to diskriminacija opet su zene gore od muskaraca…hehe dobra satira

  1. Nemanja kaže:

   Neka vam za utehu bude što je Jordan morao DVA puta da pročita, a njegova supruga samo jednom. :)))

 5. Xtro2 kaže:

  Jos je svojevremeno Borat Sagdiyev, novinar iz bratskog Kazahstana tvrdio da su njihovi eminentni strucnjaci utvrdili da je zenski mozak manji od muskog.Ovo je samo potvrda te teorije.

  1. Yossarian kaže:

   Ti takozvani strucnjaci su najobicniji plagijatori, sve zasluge za tu, orkestrirano marginalizovanu, istinu pripadaju nasem eminentnom naucniku i strucnjaku svetskog glasa, g-dinu Tosevskom!
   Ne dozvolimo da truli Istok ukrade jos jedno nase blago! Pravda za Jovu!!!

 6. Tagore kaže:

  Naše dame nisu bahate.
  Problem je u mikroskopskom deliću mozga većine lepšeg roda, u psihologiji poznat pod ”the role of mirror neurons”.

  Bilo kako bilo – ”miror” je ogledalo. Divlje guske jednako strogo napred i po magli lete, dok za ”RIKVERC” nicu ni čule…

 7. Tetka kaže:

  Hajde da se porede u pranju prozora, usisavanju, spremanju ručka, peglanju… Muškarci ne bi imali dobrovoljce za takvo istraživanje…

 8. Sale kaže:

  pa ako tako bukvalno prevodimo rec ”mirror” onda nam se dame vise nego lako a vala i vesto sminkaju u rikverc :)))))

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *