njuz-autor

AUTOR: urednistvo

08. mar. 2011

Žene ubice i dalje neravnopravne sa muškim kolegama

Borba za ravnopravnost

SMEDEREVO, 8. mart 2011. (Njuz) – Za Mariju Potić, 38-godišnju mašinsku tehničarku iz Smedereva, san o priznanju da je dobra koliko i muškarci u onome što radi daleko je ovog 8. marta koliko i pre 14 godina kada je ubila svoju prvu od ukupno 11 žrtava.

Nijedno njeno ubistvo, koliko god bilo užasavajuće, nije stiglo dalje od druge strane crne hronike lokalne štampe, dok su njene muške kolege, ponekad sa mnogo nižim kvalifikacijama i stilom iz srednjevekovnih kaznionica, dobijali mnogo bolje pozicije, neretko i naslovne strane.

– Koliko puta sam doživela da ubicu koji, recimo, sekirom izmlatara po dvorištu vrišteći na sav glas o nekakvoj nepravdi čaršija maltene proizvede u heroja, dok moj slučaj niko i ne spominje – kaže Marija koja je svoju prvu žrtvu ubila kad je imala 24 godine koristeći precizne hirurške instrumente.

– Istranžirala sam ga, prevezla iz Smedereva do beogradske tvrđave i zakopala na dvanaest različitih mesta i ostavila poruku u kojoj sam jasno naglasila da je ubica žena.  Očekivala sam da ću sutradan barem kod frizerke čuti o svom podvigu, ali ništa – frustrirana je Potićeva.

Marija tada menja pristup. Umesto bespomoćne žene koja prihvata svoju sudbinu, ona postaje aktivna na samousavršavanju i pored klasičnog obrazovanja iz autobiografija čuvenih žena serijskih ubica, studira i anatomiju čoveka kao i večernje kurseve mesarstva i promocije.

– Priznanje ipak nije došlo. Štaviše, stigle su samo uvrede. Najveću sam doživela nakon svog četvrtog ubistva kada su mediji, u onom minimalnom prostoru koji su mi posvetili, pisali kako je sigurno ubica muškarac koji pokuva da skrene pažnju sa sebe ostavljanjem ženskih tragova. Nakon sedmog ubistva, policija je priznala da je u zločin umešana ženska osoba, ali da je sigurno imala pomoć nekog muškarca – s nevericom nam priča Marija.

Rada Kostić, portparolka Udruženja “Ravnopravnost polova, sada!”, smatra da je Marijina priča samo jedna od mnogih, i da o sličnim sudbinama mora da se govori i drugim danima, a ne samo osmog marta.

– Ubiškinje su dokazale da su barem na istom nivou efikasnosti i maštovitosti kao i ubice. Javnost još uvek ne želi da ih prihvati kao takve, kao što dugo nije želela ni da prihvati samu reč “ubiškinja”, već ih je nazivala rečju u muškom rodu, pokazujući da društvo ni u jednom segmentu nije spremno na ravnopravnost. – kaže Kostić, koja smatra da naša zajednica još uvek nije spremna da sliku žene koja eventualno uguši muža na spavanju ili baci svoju bebu u reku, zameni onom gde žena hladnokrvno i smireno gleda kako krv šiklja iz ogromne rane na vratu koju je upravo nanela autostoperu kojeg je pokupila na autoputu.

Da je diskriminacija na sistemskom nivou potvrđuju i mnogo oštrije presude muškarcima. Istraživanje udruženja je pokazalo da žene moraju da ubijaju i do dva ipo puta više za istu zatvorsku kaznu koju bi muškarac dobio na njenom mestu. Rada Kostić smatra da je ovaj podatak alarmantan, jer je, prema podacima do kojih je ovo udruženje došlo, emancipacija žena u zapadnoevropskim zemljama najpre započela približavanjem zatvorskih kazni ubičkinja i ubica dok je borba Barbare Luiz Haksli za rodnu ravnopravnost i u ovom segmentu društva, učinila SAD tolerantnijom zemljom na svim nivoima.

Dejan Nikolić

Marko Dražić

 1. Sanja kaže:

  Ludo skroz. :D

 2. Yella kaže:

  Dejane i Marko, svaka vam “čast”, da ne kažem “dala”. :))) (Ne ide da se danas služim takvim čestitkama ^^)

 3. Tetka kaže:

  Joj! :))

 4. Ajvarolog kaže:

  U BI ČČČČ KI NJEEEE! xDDDD Srećan vam 8. mart, ooooo kako ste pobedili!

 5. mspešić kaže:

  Ukratko: smederevskom pravosuđu nije poznat slučaj Marije Potić, a jeste poznat slučaj novinarke koj aje dobila Pulicerovu nagradu za novinarstvo o osmogodišnjem dečaku koji se drogira pa sutradan vratila nagradu jer je priču izmislila.

  Uzgred, pratim pravosuđe 25 godina i nisam obavešten o slučaju Marije Potić.

  1. urednistvo kaže:

   smederevskom pravosuđu nije poznat slučaj Marije Potić

   O tome se upravo i radi gospodine Pesicu

 6. Xtro2 kaže:

  Smederevo, crna rupa pravosudja.Dodjes ziv odes mrtav.Puno pozdrava svim Marijama.

 7. Jassy kaže:

  Pa šta ćemo joj mi kad ih je ubijala na “muževan” način :D
  Što nije bila malo ženstvenija :)

  1. Jordan kaže:

   Rascistimo vec jednom! Ne postoji ni u cemu muski nacin, zenski nacin (osim valjda u sexu). Zbog takvog razmisljanja veceg dela zena i svih muskaraca (nejasni su stavovi LGTB populacije), za Poticku se nikada nije nasla naslovna strana (cak ni u Kuriru), uvodna rec u dnevniku ili bar grafit na zidu…
   Svet ima Rozu i Klaru, mi imamo Mariju!!!

   1. Jassy kaže:

    Varaš se, dragi Jordane.
    Žene su mislile da će postati ravnopravnije ako u svemu počnu da imitiraju muškarce i tu je nastao bag da ne kažem, za..b. Samo čekam da čujem da se neke jave da hoće da im se da pravo da piške stojećke, samo da bi se izjednačile s muškima.
    A za grafit , bar u Zemunu, nema mesta zbog ” Pravde za Uroša” :D
    I ko kaže da Maki nije dostigla popularnost. Evo je Njuz proslavio !

 8. Tagore kaže:

  Za pretragu neravnopravnosti žena i muškaraca «Boško Bruka» predlaže putovanje na Hiroshima & Nagasaki bez vize.
  Tamo gde su «hiJene» prolazile sve je ravnopravno.

 9. gustav kokorlic zvani lepi gule kaže:

  PRADA za zene ubice…!!!

 10. Petar kaže:

  Opet ste prekršili Zakon o Informisanju! Da se to ne bi ponovo dogodilo, prilažem Vam, u pisamoj formi, odredbe zakona. Bilo bi poželjno da to naučite napamet!

  Aktuelni zakon propisuje apsolutnu zabranu prenošenja informacija u kojoj se na bilo koji način neko, uprkos dokazima i pravosnažnim presudama, označava izvršiocem kakvog kažnjivog (ne samo krivičnog) dela, odnosno sasvim osnovano oglašava krivim ili odgovornim. Član 38. Zakona o informisanju zabranjuje objavljivanje bilo kakve IDEJE, INFORMACIJE i MIŠLJENJA (nisi rekao ni uradio, ali si POMISLIO. prim. aut.) kojima se podstiče DISKRIMINACIJA, MRŽNJA i NASILJE protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj RASI, VERI, NACIJI, ETNIČKOJ GRUPI, POLU ili zbog njihove SEKSUALNE OPREDELJENOSTI, bez obzira da li se u nedostatku pravnih sredstava samo branimo od njihovog nasilja, ili je objavljivanjem ovakve informacije učinjena usluga obelodanjivanja informacija koje počinioci, u dogovoru sa vlastima, žele da sakriju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *