nazad na vrh

Zimske gume obavezne samo ukoliko je vozaču zima

Vozači se savetuju da se što toplije obuku

BEOGRAD, 22. oktobar 2012, (Njuz) – Upotreba sve četiri zimske gume od 1. novembra do 1. aprila biće obavezna samo ukoliko je osobi koja upravlja vozilom zima, predviđeno je pravilnikom koji na snagu stupa narednog meseca.

Bez obzira na to da li su kolovozi suvi ili na njima ima snega i leda, vozač je taj koji će na osnovu svog subjektivnog osećaja o tome da li mu je zima ili ne doneti odluku o tipu pneumatika koji će tog dana koristiti, stoji u pravilniku u koji je Njuz imao uvid.

Damir Okanović iz komiteta za bezbednost saobraćaja savetuje vozače da se toplije obuku ukoliko žele da tokom cele zime voze sa letnjim gumama.

– Vozači u svim vremenskim uslovima mogu da voze automobile sa letnjim gumama ako procene da im nije hladno ali ukoliko ih policajac zaustavi i pita da li im je zima, a oni odgovore potvrdno, rizikuju da plate kaznu od 3,000 dinara i da budu isključeni iz saobraćaja. Zbog toga je moja preporuka da, ukoliko nemaju novca za zimske gume, kupe neku toplu zimsku jaknu – objašnjava Okanović u izjavi za Njuz.

Okanović ističe da ova odredba neće važiti za ljude koji idu na zimovanje i da će oni pored zimskih guma morati da imaju i lance pošto “nema nikakve logike da neko ide na zimovanje ako mu nije zima“.

Soko Sokolović

 1. […] Pročitajte više na: https://www.njuz.net/zimske-gume-obavezne-samo-ukoliko-je-vozacu-zima/#ixzz2A1M3hfZ7 […]

 2. Takođe, u Pravilniku piše da ubuduće, kazne za prekoračenje brzine neće plaćati vozači koji dokažu na im se žuri, niti će procenat alkohola u krvi biti limitiran za one koji idu (ili se vraćaju) sa svadbe, sahrane ili slave.

 3. … nesto se razmisljam! :)
  Znaci sada leti kad popalimo klime u kolima moracemo zimske gume jopet :D

 4. Zasto se sprdate sa zakonima ovo ce neko ozbiljno da shvati?

 5. Meni je lakse da kupim vise automobila.
  Jedan sa zimskim gumama, drugi sa letnjim, treci sa upaljenim svetlima, cetvrti bez pojaseva- iz pedesetih godina, peti …..
  Sve ih sajliram i vozim onaj najpodesniji u datom trenutku.

 6. Ima li neki savet za zimogrozljive konkretno?…ne kapiram sta onda..letnje gume jakna…zimske gume majica…mislim haos…:(

 7. Što bi rekli stari Egipćani – čizma glavu čuva, šubara je krasi!

 8. Winterreifen?
  Grundtorheit, so etwas von Dummheit!
  Ja zimi stavljam najćelavije gume koje mogu da nadjem, time potrošnju goriva smanjujem i do 15%!

 9. Torente Torente…ne znam jel bi ti bio pametan kad bi te ovde zaustavili panduri 2. novembra…a ti u bundi sa letnjim gumama…srecom nisi bukvalno shvatio njuz…nadam se:-!

 10. A ako nekoga zgazis po klizavom putu,pritom nemas zimske gume i dokazes na sudu da ti nije bilo zima dok si vozio,smrt pesaka bice proglasena kao “Smrt usled toplotnog udara.”

 11. samo čekam deda Mraza da vidim kako je obuo Rudolfa&drugare…..

 12. Shalu na stranu al ja sam se smrzo pri pomisli gde da nadjem lovu za josh dve gume.Ako to vazi i za skutere e stvarno cu da popi..im :)

 13. Dakle, obucite se kako vam paše, i recite milicioneru da vam je toplo, od njih smo svi pismeniji i ljubazniji pa nam neće ništa.

 14. Neznam, dal su zimske gume dozvoljene kad je vozacu toplo. Ja nemam letnje gume.

 15. Blago nama ženama u “nekim godinama”…ništa od kazne zbog “ćelavih” guma.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix