njuz-autor

AUTOR: Viktor Markovic

13. jan. 2014

Žiri NIN-ove nagrade presrećan što konačno može da prestane da čita knjige

Članovi žirija mesecima samo čitali knjige

BEOGRAD, 13. januar 2014, (Njuz) – Žiri za dodelu NIN-ove nagrade za najbolji roman godine u sastavu Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković, Mileta Aćimović Ivkov, Mića Vujičić i Vasa Pavković, objavio je da konačno može da prestane da čita knjige i da se “posveti gledanju serija, filmova i svega ostalog zanimljivog što su propustili dok su bili primorani da čitaju knjige”.

– U poslednjih ne znam ni ja koliko meseci sve što sam radio je bilo čitanje knjiga, od kojih većina nije bila bog zna šta. Fala bogu pa sad mogu da radim ono što najviše volim, a to su odlasci u bioskop, šetnje pored reke, kuvanje, i praktično sve aktivnosti osim čitanja knjiga – kaže za Njuz Mića Vujičić.

Vladislava Gordić kaže da je zbog čitanja knjiga propustila da odgleda finale serije “Breaking bad”.

– Zatvaram se u sobu i nema me dok ne odgledam šta će biti sa Volterom Vajtom. Moram priznati da sam poslednjih dvadesetak knjiga pročitala sa pola mozga jer sam sve vreme razmišljala o poslednjoj sezoni serije – kaže Gordić.

Ostali članovi žirija se slažu da je jedina mana u odabiru najboljeg romana godine to što “moraju da čitaju knjige”.

– Generalno, čitanje je zamoran i dosadan proces. Bilo bi mnogo lakše kada bismo dobili neki siže, ili ekranizovanu verziju, ili da nam autor lično ispriča zašto baš njegov roman zaslužuje da dobije ovu nagradu. Ali ne, moramo ovako peške, jednu po jednu knjigu celu da pročitamo, kao da smo u devetnaestom veku – kaže Ljiljana Šop.

Viktor Marković

 1. Ja sam kaže:

  A sto ne naprave neki komjuterski program koji ce sam, na osnovu zadatih kriterijuma, automatski da izbaci ime prvonagradjenog, ili ne raspisu tender sa uslovima:
  -Da clanovi zirija nikada nisu culi za kandidate-( Primena nacela objektivnosti)
  -Da mogu ucestvovati sve pismene osobe -( Nacelo obezbedjivanja konkurencije)
  – Da su kandidati jednake visine i mase -(Nacelo jednakosti ponudjaca)
  – Materijal stranica treba da bude takvog sastava da ne zagadjuje zivotnu sredinu nakon spaljivanja -( Nacelo zastite zivotne sredine i obezbedjivanje energetske efikasnosti)
  -Pozeljno je da lici na Kostunicu.

 2. mirko kaže:

  Bar im nije dosadno .

  Sta mislite da Toma , Vucic , Dacic , Krkobacic , Palma , Djiki , Ceda itd
  Pisu godisnje po knjigu a da morate sve da ih procitate . Pa ni ludara vam nebi tesko pala .

 3. Tagore kaže:

  Vlasnici NINA ”Ringier Axel Springer” su odložili čitanje srpskih knjiga na ”romanš” jeziku.
  Nisu jedini.
  Poklon od 3.000.000.000 evra koji Srbija očekuje od Ujedinjenih Arapskih Emirata ”u najboljem slučaju” možemo dobiti u junu.
  Nije rečeno koje godine.

 4. gradjanin kaže:

  Nekada su pisce i novinare ubijali, pa su zato njihova dela i knjige bile interesantne. Žiri NIN-ove nagrade je odlučio da više ne deli nagrade jer više ne ubijaju pisce zbog Vlade Srbije koja po brzom postupku procesuira njihove ubice. Pisci i novinari su zaštićeni od vlasti, pa knjige više nisu interesantne za čitanje. Iz tog razloga, Vučko je najavio recikliranje svih knjiga u Srbiji, kako bi imali papira za uvijanje bureka.

 5. Slavica Knežević kaže:

  NINOVA NAGRADA 2013

  Predstava je završena. Žiri za “Ninovu nagradu” proglasio je širi, uži i najuži izbor I, na kraju, pobednika, kome je, sa srećom, već uručena nagrada. Izuzimajući 38 autora (toliko je prošlo kroz levak šireg izbora), svi ostali su razočarani, povređeni i uvređeni, a što je najporaznije, većina su Nepročitani. A zapravo, ti Nepročitani, su glavna scenografija, koja pokriva regularnost rada žirija, daje mu legitimitet.
  Mali srpski narod je oduvek imao gorostasnu književnost. A šta se danas dešava? Krajem oktobra 2013.godine, žiri za “Ninovu nagradu” se hvatao za glavu i žalio na drastičan pad produkcije, na jalovu godinu. Da li zbog njihovog dodolisanja, ili zbog nečeg drugog, uglavnom, do 31.decembra iste godine, oni dozvaše 182 romana i za dva meseca sve ih pročitaše od A do Š i zaključiše: totalni podbačaj, tanka, mala književnost, taman po meri malog srpskog naroda.
  U ovim vremenima Nerona i Kaligula, šta je, zapravo, književna nagrada?Kopile! Da, obično kopile. Zna se da mu je žiri majka, a ko mu je otac…? Da li vlastodržac, parajlija, brat od tetke, školski drug, ili nekadašnja simpatija iz zabavišta? Dakle, okreni- obrni, danas je književna nagrada, uglavnom, kopile. Odnosno, patološka sklonost intelektualca da se sagne pred tim trenutnim pobednikom, koji, posle prvog i jedinog podoja roditeljke, obično završava u nekom od kontejnera.
  Znamo da izdavačke kuće štampaju sve i svašta. Književne kritike odavno nema, a žiriji odlučuju o vrednost knjige po nečijem diktatu i interesu. Tako se uspostavlja novi vrednosni sistem, koji duhovno hrani, vaspitava i uzgaja današnjeg čitaoca, što sve polako vodi kulturnoj hegemoniji i uparloženosti najgore vrste. Na sceni je Bodrijarov simulakrum, obesmišljene prosvećenosti. Zato ja, anonimus, iz svegoleme amorfne mase anonimusa, podižem glas i optužujem. Optužujem Ninov žiri za nečitanje, najteži zločin protiv kulture protiv srpskog naroda. Optužujem ih što su sistematskim nečitanjem ubijali knjige, te, samim tim, uništavali njihove autore i zakidali čitaoce u rastu, zbog čega danas imamo najezdu patuljaka.
  S obzirom da sam sigurna u književnu vrednost moje knjige, da ona pripada gorostasnoj srpskoj književnosti, izazivam na dvoboj Ninov žiri sa jednim jedinim imperativom: PROČITAJTE!
  U svojoj akademskoj oholosti, moju bačenu rukavicu oni će ignorisati, jer stid se izgubio, a sa njim i snažni. Zavladao je strah. On je u slabima. Danas smo svi slabi, samo su roditelji naših strahova različiti. Ne opraštaj nam, Bože, jer nije da ne znamo šta radimo. Dozvolili smo se, predali se, ponizili, prepustli slamkama na vetru, kao da se o najvećem spokoju radi.
  Sve ovo napisah i olakšah dušu. Bog je ponovo sa mnom i čuda su moguća.
  Članove “Ninovog” žirija upozoravam da ne odgovaram za njihove zube. Naime, moja knjiga je prepuna literarnog kalcijuma.

  Slavica Knežević
  Učesnik konkursa za “Ninovu nagradu” 2013.godine
  Autor romana “Pogreb sunca” (Izdavač “Unireks” Podgorica, 2013.godine)

 6. Miki kaže:

  Slavica je ozbiljan kandidat za Njuzovu nagradu za komentar godine.

 7. stinjanka kaže:

  Slavice super je ! Pocetak i kraj!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *