nazad na vrh

Zrenjaninsku decu vode na ekskurziju da probaju vodu iz česme

Zrenjaninska deca oduševljena ovom neobičnom aktivnošću

ZRENJANIN, 4. septembar 2018, (Njuz) – Sve više nastavnika u Zrenjaninu odlučuje da svoje đake vode na ekskurziju u druge gradove kako bi deca probala pijaću vodu iz česme.

Prvi su na ovu ideju došli bračni par Dragana i Pero Jović, oboje prosvetni radnici. Pero predaje u osnovnoj školi, a Dragana u zrenjaninskoj gimnaziji.

– Roditelji smo jednog osnovca i jednog srednjoškolca. Ovog leta smo bili u gostima kod kumova u Vršcu. Ćerkica je bila žedna. Kuma joj je iz česme natočila čašu vode, ali dete nije htelo da je pije. Počela je da plače. Jedva smo je ubedili da proba. Posle toga, toliko je bila oduševljna vodom iz česme da više ništa drugo nije htela da pije dok smo bili u gostima – priča Dragana.

Njen muž Pero dodaje i da su se deca posebno oduševila javnim česmam.

– Sin je video ljude koji dođu do čeme, popiju vodu i odu. Pitao je šta to ljudi rade. Kad su probali vodu sa javne česme, na ulici, onako da piju iz ruke, da malo nagnu glavu, pa te radosti da ste videli. Ja svoju decu tako razdraganu ne pamtim da sam video – ističe Pero.

Kako kažu ovi prosvetni radnici, tada im je palo na pamet da decu ne vode po manastirima i sličnim ekskurzijama već da decu vode da probaju vodu iz česme.

– Već smo ovaj prvi vikend pred školu u dogovoru sa roditeljima vodili decu na ekskurziju čiji je glavni koncept da probaju sada sve popularniju “česmovaču”. A i kolege su nas podržale i sada sami organizuju iste ovakve ekskurzije – kaže Dragica.

I turističke agencije su prepoznale ovaj potencijal, pa su već osmislile ponude kao što su “Obilazak javnih česmi u Beogradu”, “Brzo ispijanje čaše vode” i “Poseta domaćinstvima koja nikad nisu kupila flaširanu vodu”.

Bane Grković

  1. Hvala vam njuzovci za ovaj članak. Iako mislim da nam ni to neće pomoći … :(

  2. Ovo i jeste za sprdnju bukvalno. Izgradi se fabrika za preciscavanje vode odobrena od strane lokalne vlasti, dok glavni zvanicnici vlade Republike Srbije koji lobiraju za fabrike koje proizvode vodu i samim tim nije dozvoljeno da se pogon pusti u rad.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix