nazad na vrh

Srbija, Makedonija, Albanija, Crna Gora i BiH: Velika Britanija mora da ispuni uslove ukoliko želi da izađe iz EU

Velika Britanija sa nestrpljenjem čeka odluku "velike petorke"

SKOPLJE, 24. januar 2013, (Njuz) – Savet ministara zemalja Neevropske unije saopštio je danas u Skoplju da je pred Velikom Britanijom dug put do učlanjenja u ovu međunarodnu organizaciju.

Podsetimo, Velika Britanija je juče izrazila nameru da istupi iz Evropske unije, ali će po svemu sudeći prethodno morati da ispuni čitav niz uslova.

– Velika Britanija će najpre morati da potpiše Pakt o stabilizaciji i pridruživanju, a potom i da počne sveobuhvatan proces usklađivanja svog zakonodavstva za propisima zemalja koje nisu u Evropskoj uniji. Tu pre svega mislimo na propise iz oblasti slobode štampe, sudstva, zaštite ljudskih prava i korupcije. Tek posle toga možemo razgovarati o dobijanju statusa kandidata, dok je o datumu početka pregovora još rano govoriti – rekao je premijer Makedonije Nikola Gruevski, zemlje koja trenutno predsedava Neevropskom unijom.

Kako smo nezvanično saznali među “velikom petorkom“ ima dosta neslaganja oko toga da li je sada pravi momenat za proširenje ove organizacije.

– Neki, poput Srbije i Bosne i Hercegovine na primer, smatraju da je sada veoma rizično primiti neku bivšu članicu Evropske unije u članstvo, plašeći se da se talas nezaposlenosti i siromaštva ne prelije iz EU na Balkan. Ipak, većina se slaže da Velikoj Britaniji treba pružiti šansu, tim pre što ova zemlja nikada i nije bila iskreni član Evropske unije. O tome najbolje svedoči činjenica da se Britanija nikada nije odrekla svoje nacionalne monete, što će joj prilično olakšati ulazak u neevro zonu – rekao je visoki činovnik iz Skoplja, koji je zahtevao anonimnost.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron izjavio je danas da je ohrabren stavovima zvaničnog Skoplja i da će njegova zemlja učiniti sve da u što skorijem roku ispuni uslove koji su pred nju postavljeni.

Bojan Ljubenović

Tagovi: