nazad na vrh

Antivakser odbio da instalira antivirus

OBRENOVAC, 11. novembar 2019, (Njuz) – Rajko D. (29) iz Mislođina, odbio je dalje korišćenje službenog laptopa, zato što je na njemu bila neophodna instalacija anitivirusa, saznaje Njuz.

Nakon usvajanja novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, korišćenje službenog laptopa je obaveza u mnogim kompanijama, a pristup službenom mailu onemogućen je preko privatnih uređaja. Zbog toga, R. D. ostao je uskraćen korišćenja službenog maila, povezivanja na kompanijski VPN, kao i pristup kompanijskoj mreži preko privatnog laptopa, na kojem je, takođe odbio instalaciju antivirusa.

– Ovo je diskriminacija. Moje radno mesto je ugroženo zato što ne želim da koristim antivirus. Valjda ja imam pravo da odlučim šta će biti na mom laptopu ili ne. Antivirus usporava rad računara, a mnogi ga dovode u vezu sa crkavanjem RAM memorije – objasnio je na svom Fejsbuk profilu.

Prema Rajkovim rečima, ne vidi na koji način njegov laptop ugrožava ostale računare u mreži ako koristi samo wifi. Tvrdi da i ako ima neki virus na laptopu, nema razloga za brigu kolega, jer oni rade na računarima koji imaju antivirus.

– Zaista ne vidim razlog zašto se toliko bune. Ja svoje podatke redovno bekapujem, a mnogi virusi su iskorenjeni, i zaista ne mogu da razumem zašto nam na silu naturaju proizvode softveraške mafije. Valjda treba prvo da nam objasne šta je u kodu tog softvera, koje servise zahteva, i da nam daju pravo izbora. Ko zna šta nam sve rade preko tih antivirusa.

On je dodao da je pročitao brojne naslove i statuse na društvenim mrežama, te da je upoznat sa svim rizicima neinstaliranja antivirusa.

– Previše je naduvana ta priča oko računarskih virusa. Pogotovu onih iskorenjenih. Ako su iskorenjeni, što bih se plašio i najobičnijeg worma? Mnogi trojanci su prošlost. Kompjuterske viruse proizvode softveraši koji kasnije prodaju “zakrpe” za svoje antivirus programe. Ponavljam, moj laptop ne ugrožava kompanijske računare, niti računare kolega koji još uvek koriste lične računare u lokalnoj mreži. Kako smo preživeli na BBS-ovima, bez antivirusa?

Vlasnik kompanije dao je Rajku rok od 30 dana da se izjasni da li će prihvatiti nove uslove rada, ili će biti preusmeren na drugu poziciju koja ne zahteva korišćenje kompjutera.

Uroš Bogdanović

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
Tagovi: , ,
  1. Pozicija koja ne zahteva koriscenje racunara moze biti i direktorska. Oni i dalje imaju notese gde upisuju brojeve telefona politicara i svalerki.

  2. Molim vas prenesite R. D. da postoji grupa ljudi oštećenih korišćenjem antivirusnih softvera, gde ga toplo pozivam da nam se pridruži. Jedan od nas je dobio automatizam, teško oboljenje koje nastaje automatski dok čekate da antivirus traži iskorenjene i viruse od kojih se više ni ne baguje.

    I ne padajte na statistiku koliko je podataka spaseno, to su fabrikovani podaci sajber mafije!. Kažu, udružili su se na nivou Svetske Zdravstvene Organizacije da iskorene retki virus Poliox pa smo mi zaboga ubeđivali ljude po Avganistanu i Somaliji da taj antivirus širi zlo sa zapada i da se zbog nas Poliox vratio i ponovo je prisutan po celom internetu. Gluposti! Mi u mojoj firmi ga nemamo i nećemo ga nikad ni imati, samo da se još otarasimo ovih antivirusa.

    D. R. (takođe)

    PS. Ima li neko čaj protiv encefalitixa? Samo prirodno….

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix