Devojčica iz Avganistana na jednom od kurseva crtanja Vučića
njuz-autor

AUTOR: Bojan Savic

16. aug. 2017

Avganistanski dečak odbijen za azil jer nije umeo da nacrta Vučića

BEOGRAD, 16. avgust 2017, (Njuz) – Zahtev za dobijanje azila u Srbiji koji je podnela porodica jedanaestogodišnjeg A. M. iz Avganistana odbijen je jer on nije umeo da nacrta predsednika Aleksandra Vučića. A.M. se sa roditeljima mesecima nalazi u prihvatnom kampu u Krnjači, a posle ovakve odluke pokušaće da pronađe azil u nekoj drugoj zemlji.

-Uprkos dobroj volji koju su pokazali državni organi bilo je nemoguće odobriti azil za ovu porodicu jer dečak nije lepo nacrtao predsednika Srbije -objašnjavaju u Kancelariji za azil. – Moramo naglasiti da žalimo zbog ovakvog razvoja događaja jer je dečak pokazao izuzetan trud i spremnost da verno dočara predsednikov lik, ali u tome nije uspeo. Moramo se držati propisa bez obzira na lične simpatije koje svi osećamo prema dečaku i njegovoj želji da ostane u Srbiji – kažu u ovoj službi. Iz Kancelarije dodaju kako i preostali migranti koji su izrazili želju da ostanu u Srbiji, njih nekoliko stotina od početka godine, vredno vežbaju kako da verno nacrtaju Predsednika, ali napominju kako “za sada niko nije uspeo u toj plemenitoj nameri.”

Porodica dečaka priznaje da je prilično razočarana ovakvim razvojem događaja i da strepe od neizvesnosti koju im donosi budućnost.

-Mog sina nikada nisu zanimale olovke i bojice, a mi nismo insistirali da mora da nauči lepo crtanje. Više je voleo da se igra sa autićima, juri za loptom , kasnije u školi je bio potpuno nezaintersovan za likovno, već je preferirao prirodne nauke, pa je čak dobio i brojne nagrade kao najbolji matematičar u svojoj generaciji. Uvek sam podsvesno osećao da nam se to može obiti u glavu, a moje slutnje su se nažalost obistinile – ispričao je vidno potreseni dečakov otac i dodao da će porodica sada morati da se zadovolji odlaskom u Švajcarsku gde, na sreću, uslovi za azil nisu toliko strogi i deca uopšte ne crtaju njihovog predsednika. Iz Kancelarije za azil ipak stižu ohrabrujuće vesti jer su po saznanju za dečakovu ljubav prema matematici odlučili da mu pruže priliku da izračuna i grafički prikaže rast srpskog BDP-a i tako ispuni uslove za ostanak u Srbiji.

 

Bojan Savić

 1. milan (nisam odavde) kaže:

  Ako mnogi srpski mladići napuštaju zemlju jer nisu u saglasnosti sa likom av, onda je jedino fer da i mali Afganistanci moraju da odu ako nisu u stanju da dočaraju jedinstveni pink lik!

 2. Ja sam kaže:

  E, samo kada bi znao dokle doguraju oni koji mu verno nacrtaju unutrasnje organe iz pozicije debelog creva. Ma kakav azil… Ministarstvo im ne gine.

 3. amharac kaže:

  u avganistanu su zabranjeni, pa nezna dete ni kako izgleda

 4. Malo mnogo kaže:

  Mali avganistanci bi mogli da uz pomoć ostalih prirodnih i društvenih nauka objasne uzročno-posledičnu vezu između članstva u EU ,prodaje Kosova, rasta BDP-a i bogatijeg života za dve i po godine.Ako im pođe za rukom i azil i posao u državnoj upravi za sve.

 5. Malo mnogo kaže:

  Naši umetnici mogli bi takođe mogli da iskoriste predsednikovo iznenadno interesovanje slikarstvom.Trebalo bi organizovati književne i slikarske konkurse.Tema,naravno,lik i delo A.Vučića. Možda ipak od svoje umetnosti vide i neke vajde.

 6. Баш Рђа kaže:

  Да би што верније приказали његов лик, карактер и психичко стање, користити искључиво нијансе браон боје, природно рециклиране, а за подлогу – тоалет папир.

 7. voya montoya kaže:

  Nepricipijelnost,rec iz usta Glupih Avgusta nase cetrvekovne gluposti…!!!Deca su ocigledno ekonomski migranti sa umetnickim i komercijalnim darovima,ali iz Avganistana.Nisu iz Sirije…?Sva sreca da Vojni Cika Ministar putuje po SSSRu,inace bi bili regrutovani kao novi odbrambeni stit tipa target,gadjajte nas a ne Cike…iz nesvrstane Srbije!!!Zemlja Glisa …koju deca sa 5 godina procitaju od sale, ali Nebeski Narod od junaka producira cak i serije,sto starijeg sto novijeg datuma…Idemo dalje ,kako kaze junakj,edne od od omamljujucih serija…

 8. zeks kaže:

  Eh pa sta sad,mozda decaku ne ide crtanje.
  Mislim da bi moglo da prodje i ako bi deckic napisao neku epsku pesmu o Vucicu,jer je to u nasoj tradiciji,setimo se samo koliko pesama ima o Kraljevicu Marku,a covek je bio strani vazal…
  Mada posteno govoreci i jednog i drugog najvise uzdizu slepci,onog ranije pravi,a ovog aktuelnog slepi kod ociju…

 9. Aleksandar Хејтер kaže:

  Сама помисао дечака да може на једном листу папира да дочара нешто безгранично и велико као што је наш Велики Вођа је довољан услов да се одмах прогласи непожељном особом и са породицом директно потера ка бодљикавој огради чика Орбана и другара из Брисела.

 10. Nije Vucic kaže:

  Bravo! Ne prodje ni jedan dan da ne objavite tekst o Vucicu! Drago mi je da vidim da ste vi njegovi najveci fanovi! Samo napred, jedva cekam da procitam sta cete sutra da napisete o njemu! Napred vucicnjuz.net!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *