nazad na vrh

Avganistanski dečak odbijen za azil jer nije umeo da nacrta Vučića

Devojčica iz Avganistana na jednom od kurseva crtanja Vučića

BEOGRAD, 16. avgust 2017, (Njuz) – Zahtev za dobijanje azila u Srbiji koji je podnela porodica jedanaestogodišnjeg A. M. iz Avganistana odbijen je jer on nije umeo da nacrta predsednika Aleksandra Vučića. A.M. se sa roditeljima mesecima nalazi u prihvatnom kampu u Krnjači, a posle ovakve odluke pokušaće da pronađe azil u nekoj drugoj zemlji.

-Uprkos dobroj volji koju su pokazali državni organi bilo je nemoguće odobriti azil za ovu porodicu jer dečak nije lepo nacrtao predsednika Srbije -objašnjavaju u Kancelariji za azil. – Moramo naglasiti da žalimo zbog ovakvog razvoja događaja jer je dečak pokazao izuzetan trud i spremnost da verno dočara predsednikov lik, ali u tome nije uspeo. Moramo se držati propisa bez obzira na lične simpatije koje svi osećamo prema dečaku i njegovoj želji da ostane u Srbiji – kažu u ovoj službi. Iz Kancelarije dodaju kako i preostali migranti koji su izrazili želju da ostanu u Srbiji, njih nekoliko stotina od početka godine, vredno vežbaju kako da verno nacrtaju Predsednika, ali napominju kako “za sada niko nije uspeo u toj plemenitoj nameri.”

Porodica dečaka priznaje da je prilično razočarana ovakvim razvojem događaja i da strepe od neizvesnosti koju im donosi budućnost.

-Mog sina nikada nisu zanimale olovke i bojice, a mi nismo insistirali da mora da nauči lepo crtanje. Više je voleo da se igra sa autićima, juri za loptom , kasnije u školi je bio potpuno nezaintersovan za likovno, već je preferirao prirodne nauke, pa je čak dobio i brojne nagrade kao najbolji matematičar u svojoj generaciji. Uvek sam podsvesno osećao da nam se to može obiti u glavu, a moje slutnje su se nažalost obistinile – ispričao je vidno potreseni dečakov otac i dodao da će porodica sada morati da se zadovolji odlaskom u Švajcarsku gde, na sreću, uslovi za azil nisu toliko strogi i deca uopšte ne crtaju njihovog predsednika. Iz Kancelarije za azil ipak stižu ohrabrujuće vesti jer su po saznanju za dečakovu ljubav prema matematici odlučili da mu pruže priliku da izračuna i grafički prikaže rast srpskog BDP-a i tako ispuni uslove za ostanak u Srbiji.

 

Bojan Savić

 1. Ako mnogi srpski mladići napuštaju zemlju jer nisu u saglasnosti sa likom av, onda je jedino fer da i mali Afganistanci moraju da odu ako nisu u stanju da dočaraju jedinstveni pink lik!

 2. E, samo kada bi znao dokle doguraju oni koji mu verno nacrtaju unutrasnje organe iz pozicije debelog creva. Ma kakav azil… Ministarstvo im ne gine.

 3. u avganistanu su zabranjeni, pa nezna dete ni kako izgleda

 4. Mali avganistanci bi mogli da uz pomoć ostalih prirodnih i društvenih nauka objasne uzročno-posledičnu vezu između članstva u EU ,prodaje Kosova, rasta BDP-a i bogatijeg života za dve i po godine.Ako im pođe za rukom i azil i posao u državnoj upravi za sve.

 5. Naši umetnici mogli bi takođe mogli da iskoriste predsednikovo iznenadno interesovanje slikarstvom.Trebalo bi organizovati književne i slikarske konkurse.Tema,naravno,lik i delo A.Vučića. Možda ipak od svoje umetnosti vide i neke vajde.

 6. Да би што верније приказали његов лик, карактер и психичко стање, користити искључиво нијансе браон боје, природно рециклиране, а за подлогу – тоалет папир.

 7. Nepricipijelnost,rec iz usta Glupih Avgusta nase cetrvekovne gluposti…!!!Deca su ocigledno ekonomski migranti sa umetnickim i komercijalnim darovima,ali iz Avganistana.Nisu iz Sirije…?Sva sreca da Vojni Cika Ministar putuje po SSSRu,inace bi bili regrutovani kao novi odbrambeni stit tipa target,gadjajte nas a ne Cike…iz nesvrstane Srbije!!!Zemlja Glisa …koju deca sa 5 godina procitaju od sale, ali Nebeski Narod od junaka producira cak i serije,sto starijeg sto novijeg datuma…Idemo dalje ,kako kaze junakj,edne od od omamljujucih serija…

 8. Eh pa sta sad,mozda decaku ne ide crtanje.
  Mislim da bi moglo da prodje i ako bi deckic napisao neku epsku pesmu o Vucicu,jer je to u nasoj tradiciji,setimo se samo koliko pesama ima o Kraljevicu Marku,a covek je bio strani vazal…
  Mada posteno govoreci i jednog i drugog najvise uzdizu slepci,onog ranije pravi,a ovog aktuelnog slepi kod ociju…

 9. Сама помисао дечака да може на једном листу папира да дочара нешто безгранично и велико као што је наш Велики Вођа је довољан услов да се одмах прогласи непожељном особом и са породицом директно потера ка бодљикавој огради чика Орбана и другара из Брисела.

 10. Bravo! Ne prodje ni jedan dan da ne objavite tekst o Vucicu! Drago mi je da vidim da ste vi njegovi najveci fanovi! Samo napred, jedva cekam da procitam sta cete sutra da napisete o njemu! Napred vucicnjuz.net!

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix