nazad na vrh

Botovi za godinu dana na internetu ostavili 50 miliona pravopisnih grešaka

SRBIJA, 4.decembar 2018, (Njuz) – Aktivisti Srpske napredne stranke su tokom ove godine ostavili pedeset miliona pravopisnih grešaka na internetu, saznaje Njuz iz dobro obaveštenih krugova. Ova impozantna brojka je rezultat svakodnevnog rada svih odbora partije, među kojima su se najviše istakli oni iz Vojvodine, pokazuju podaci do kojih smo došli.

– Pre nekoliko dana na skupu Srpske napredne stranke u Čačku iznet je podatak da su njeni članovi od početka godine ostavili 10 miliona komentara na različitim vestima i portalima. Po našim podacima, prosečan član SNS-a pogreši pet puta tokom pisanja komentara pa je ukupan broj pravopisnih i gramatičkih grešaka iznosi oko pedeset miliona – priča Nikola Dejanović, internet analitičar. – Najčešće su standardne greške, pisanje da li i ne znam spojeno, mešanje je l’ i jer, a često je i pogrešno korišćenje znakova interpunkcije – navodi on rezultate svog istraživanja. – Ovaj trend traje već nekoliko godina što neminovno dovodi do promena na internet pretraživačima koji sve teže prepoznaju ispravno napisane fraze. Ukoliko se nešto ne promeni, internet i svakodnevni život će biti prinuđeni da se prilagode botovima i njihovom načinu izražavanja – poručuje Dejanović.

Aktivisti SNS-a uglavnom izbegavaju razgovor o ovoj temi. Kažu da im posao u javnim preduzećima oduzima mnogo vremena i da zbog toga ne mogu da pričaju sa nama. Obećali su, ipak, da će, čim nađu vremena, našoj redakciji odgovoriti pisanim putem.

Bojan Savić

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
Tagovi: ,
  1. Pa u Vojvodini ima puno novonadošlih, pa je ustvari i pohvalno da ovoliko treniraju da bi, bar u pravopisu, dostigli Vojvodjane!

  2. Negde sam greskom napisala “neznam”… Presekoh se od straha da nisam pocela da pisem kao bot ili ne daj boze mislim…ali nadam se da je to bio samo jedan trenutak dekoncentrisanosti… Bilo ne ponovilo se…

  3. Pa ceo zivot se uci…a njihov stranacki zivot tek pocinje…Misle da su plod stelt tehnologije Nj.E.,koja ce uskoro i letece automobile,navoditi na izgubljene teritorije…tj. na alternativne pravce,jer je velika guzva u politickom spicu

  4. Da li znate da je počela sa radom čuvena Akademija za opismenjavanje botova i njihovu pripremu za rukovodeće funkcije. Ovu vest su objavili ozbiljni portali, ali više liči na vaše maslo. Na kursu od 3 dana, budući intelektualci se obučavaju u veštinama komjuterske i opšte pismenosti, znanju stranih jezika, kulturnom ophođenju prema strankama, itd. Podrazumeva se da je AV rektor ove Akademije, koja će potisnuti Sega Mega Trend, čija je osnovna mana da traje predugo (uveče prelistam, ujutru zablistam).

  5. Eh, da je to jedina šteta.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix