njuz-autor

AUTOR: urednistvo

30. apr. 2013

Čovek koji je najavio da će 1. maja prisustvovati radničkom protestu izbačen iz sindikata

Milivojeve kolege nemaju ništa protiv protesta, ali ne da se oni organizuju baš 1. maja

BEOGRAD, 30. april 2013, (Njuz) – Milivoje Rudić (28), mašinbravar u „Preciznoj mehanici“, koji je odbio da zajedno sa svojim kolegama učestvuje u tradicionalnom prvomajskom roštiljanju na Avali, izbačen je danas iz sindikata tog preduzeća.

Disciplinska komisija utvrdila je da je Rudić grubo prekršio sindikalnu disciplinu i povredio načelo radničke solidarnosti.

– Kao i uvek uoči Prvog maja otpočeli smo akciju prikupljanja novca za kupovinu praseta, ćumura i piva i svi naši članovi rado su priložili po 500 dinara. Kad je došao red na Milivoja on je rekao da u tome ne želi da učestvuje. U početku smo mislili da se šali, ali nam je on objasnio da smatra da bismo umesto što idemo prvomajski uranak trebalo kolektivno da odemo na nekakav radnički protest ispred Doma sindikata. Trideset godina sam već predsednik sindikata u firmi i nikada do sada nisam čuo tako nešto – kaže Sava Bukvić, predsednik Nezavisnog samostalnog sindikata metalaca.

Starije kolege pokušale su Rudiću da objasne značaj i tradiciju prvomajskog uranka, ali je on uporno ponavljao da u vreme ovakve ekonomske krize radnici treba organizovano da se bore za poboljšanje svog statusa, a ne da roštiljaju po parkovima.

– Da se razumemo, mi nismo protiv radničkih protesta, ali se ne slažemo da oni budu baš 1. maja, kad sav normalan svet ide na izlet. Mišljenja smo da bi Praznik rada trebalo pomeriti za jesen, na primer jedan vikend pred početak Lige šampiona ili pred ona velika sniženja u „Zari“. Tada bi odziv radnika bio sigurno veći, ovako ih svakog 1. maja na protestu ima manje nego u Zvezdarskoj šumi – rekao je Bukvić, dodajući da je pravo našeg radnika da ode na prvomajski uranak, zapali logorsku vatru i ispeče roštilj zagarantovano Mađunarodnom konvencijom o radu i to je svetinja u koju se ne dira.

Na kraju razgovora Bukvić nas je zamolio da objavimo da njegov sindikat za Uskršnje praznike organizuje izuzetno povoljno putovanje za Prag, koje članovi tog sindikata mogu platiti u šest mesečnih rata, bez kamate, preko platnog spiska.

Bojan Ljubenović

 1. Tetka kaže:

  НАравн, па зна се шта су приоритети… Што рече Скарлет О'Хара “О томе ћу сутра размишљати”, а сад навали на роштиљ и пиво…

 2. ariela kaže:

  I naravno uz pesmu: Drugarska se pesma ori, pesma koja slavi rad…srce gromko nek nam zbori da nam zivi zivi raaaad…

 3. Worf kaže:

  Pa šta je on mislio, da tek tako izda svoje drugove udarnike? Da počini svetogrđe i bavi se poslom na 1. maj, radničku slavu?

  1. zuki kaže:

   radnici nemaju slavu. To imaju vernici

 4. Ja sam kaže:

  Profesija sindikalac.
  Predsednici sindikata su najvitalniji deo radnicke klase.
  Sahranili su IMT, IMR, EI, MINEL, PPT, FAP…ali su sebe razmnozili.
  Uskoro cemo imati jedan sindikat na dva proizvodna radnika.
  Od bakljade do rostiljijade preko polutki i turistickih putovanja..

 5. Славко kaže:

  Код Кинеза нек’ иде да ради.

 6. Александар Хејтер kaže:

  Мамицу му хулиганску, уместо да ужива у благодетима мудре економске политике Алека и Болека и да као човек роштиља, он би да протествује, руши и пали мој Београд. Докле ће држава толерисати екстремисте и насилнике, ако им се дозволи протест држава ће још једном устукнути пред хулиганима.

 7. Džoni kaže:

  Bože, svakakvih ludaka ima, on bi na protest. Zar nema ni malo pameti, pa pre 127 godina, u Čikagu, na masovnom protestu je nekoliko radnika poginulo tražeći pravo da svakog prvog maja umesto na posao ode na roštilj i neumerenu količinu alkohola negde u prirodi po mogućstvu. I ko je sada on da se pravi pametan i narušava to sveto pravo stečeno krvlju radničkom.

 8. Natasa kaže:

  Imam dobru vest za sutra: “Grupa izletnika posle prvomajskog rostiljanja pokupila smece iza sebe”

 9. drLaki kaže:

  “Koji protest?” – rece vodja sindikalaca Orbovic vracajuci se sa sastanka UO EPS-a.

 10. Томислав Ковачевић kaže:

  Аууу, шта би тек урадили некоме православном хришћанину за кога је васкршњи пост светиња, а белосветски дан нерада пада у страсној седмици кад је пост на води?! Не смем ни да замислим! Вероватно би га на тој паганско-анархо-комуњарској логоској ломачи спалили. Е мој Србистану, треба арнаути да те покоре и одузму ти све! СРАМОТА да се зовете Србима а још више хришћанима, ‘бо вас јосип броз и сулејман!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *