nazad na vrh

Država daje subvencije građanima koji žele da se tetoviraju na ćirilici

Građani istetovirani na ćirilici imaće prvenstvo na šalterima organa državne uprave

BEOGRAD, 31. jul 2018, (Njuz) – Svi punoletni građani Srbije koji nameravaju da na svom telu istetoviraju natpis na ćiriličnom pismu, ubuduće mogu da očekuju subvencije države u vrednosti od 20.000 dinara, potvrđeno je Njuzu iz Ministarstva kulture.

Kako je objašnjeno ova mera deo je napora države da očuva tradicionalno srpsko pismo kao deo našeg nacionalnog identiteta.

– Primetili smo da veliki broj mladih na svom telu tetovira izreke na kineskom i latinskom jeziku, pa smo pomislili, zašto naša omladina ne bi tetovirala srpske narodne poslovice na srpskom tradicionalnom pismu, koje spada u jedno od najlepših na svetu? Zašto na primer na latinskom tetovirati “Amor vincit omnia”, kad na srpskom može “Не стоји кућа на земљи него на жени“? Građani istetovirani na ćirilici imaće prvenstvo na šalterima organa državne uprave, kao i prilikom plaćanju u bankama, poštama i na kasama najvećih trgovinskih lanaca. Državnu granicu i rampe za plaćanje putarine na autoputevima prolaziće bez dužih zadržavanja – kaže ministar Vladan Vukosavljević, koji je pre nekoliko dana Vladi predložio osnivanje Saveta za očuvanje ćirilice.

Procedura za dobijanje subvencija biće maksmalno pojednostavljena, građanin koji želi da istetovira neki natpis na ćirlici dobiće vaučer u vrednosti od 20.000 dinara, sa kojim će otići do svog izabranog tattoo-majstora i platiti uslugu.

– Na vaučere imaju pravo i građani koji žele da naprave ispravke i sa latinične tetovaže pređu na ćiriličnu. To posebno važi za muškarce koji bi da na primer natpis “JNA Varaždin 1978.“ preprave u “Војска Србије, Варварин 2018.“ или “Volim te Zorice“ u “Волим те Горице“… – objašnjava ministar Vukosavljević.

Država se građanima neće mešati u izbor slova za ćirilične natpise, ali je nezvanično istaknuto da bi najbolje bilo da se odluče za “Miroslavljevo jevanđelje“, kao naš najstariji i najlepši font.

Bojan Ljubenović

 1. vas treba izbaciti iz srbije

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 2. A ми који већ имамо истетовиране реченице србских изрека на ђирићици већ годинама, на својим подлактицама…зар је то дискриминација према нама који то ћирилично писмо чувамо и њимњ се поносимо кроз изреке и цитате Цара Душана Силног …ДИСКРИМИНАЦИЈА !!!

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Ljubenoviću, ti si kralj!

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Uvek ubodete u centar! :-)

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 5. Oce li biti i retroaktvivno refundirani i tetovaze sa orlovima,koji ne leprsaju…?!

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 6. Preostalo nam je samo da se šalimo. Nažalost. Pardon: Нажалост!

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 7. Пипл… верујте умало сам повјеровао да је ово истина

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Trebala bi drzava -kao u slucaju prekvalifikacija- da finansira prepismenjavanje sa latinice na cirilicu. Jer uz cirilicu se bolje motaju kablovi

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 9. Poprilicno osakacena drzava moze da predlozi samo nesto poprilicno tupavo i bolesno kao sto je ovo…

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 10. Da li će onda i migranti da imaju isto pravo da tetoviraju neku sutru na ćirilici? Ili će dobiti više jer popularišu ćirilicu… Onako razmišljam.

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 11. Sve ste debilniji i debilniji

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix