njuz-autor

AUTOR: urednistvo

02. aug. 2011

Građani uskoro mogu sami da biraju JMBG

Građani će uskoro biti u prilici da promene datum rođenja

BEOGRAD, 2. avgust 2011, (Njuz) – Vlada Republike Srbije poslala je predlog novog zakona u skupštinsku proceduru, koji će nakon usvajanja omogućiti građanima da prilikom vađenja biometrijskih dokumenata, promene i svoj jedinstveni matični broj (JMBG) u šta god hoće pod nazivom Personalizovani matični broj građana (PMBG).

PMBG više neće morati nužno da ima 13 znakova, a pored brojeva građanima će biti omogućeno da stave i slova i specijalne znake. Taksa za ovu uslugu koštaće 80.000 dinara, baš kao i za personalizovane registarske tablice.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da dosadašnja praksa preuzimanja novih registarskih tablica pokazala da građani vole da sami biraju lične oznake.

– Građani Srbije pokazali su veliko interesovanje da sami odlučuju o oznakama koje će nositi na svojim vozilima, zbog čega smo odlučili da budemo proaktivni i ponudimo im da sami biraju i svoj matični broj – rekao je Cvetković, koji smatra da će naplaćivanje ove usluge dodatno popuniti budžet, što će biti od velikog značaja, iako je ova Vlada uspela da sredi državu.

– Već imamo prve zahteve za izmenama. Jedan građanin iz Kragujevca je preko Interneta naručio PMBG SAMOJASAMBAKI01, dok je drugi tražio PRVI – zadovoljan je načelnik kancelarije MUP-a za lična dokumenta. – Sve govori da će akcija biti veliki uspeh.

Premijer Srbije smatra da će ova mogućnost pogodovati i svim građanima koji žele da promene datum svog rođenja, kojima će ovaj zakon omogućiti da budu znatno mlađi nego što jesu.

– Prema prvim inoformacijama, veliko interesovanje za promenu datuma rođenja pokazale su brojne javne ličnosti koje žele da budu i po deset godina mlađe – kaže Cvetković.

Najava novog zakona imaće podsticajno dejstvo i na tržište izrade natalnih karata, jer će nov datum rođenja promeniti i postojeći horoskopski znak, što će omogućiti astrolozima više prostora za naplaćivanje svojih usluga.

Uroš Bogdanović

 1. Prvi kaže:

  Prvi!

 2. scoby kaže:

  E, kad bi (uz odgovarajuću doplatu) mogli da biramo i državu u koju ćemo pobeći odavde! Takva akcija bi imala neviđen uspeh, ostala bi samo Vlada i narodni poslanici da se na miru (u pesku) igraju državice.

 3. Tetka kaže:

  Da li može za LK slika od pre 20 godina? ;)

 4. Joka kaže:

  E stvarno ovo je super jos da mogu biti mladja 10god! Zivela vlada i Njuz!

 5. Bogdan kaže:

  Mogu li ja da dobijem @vook_jeremic?

 6. mamamimi kaže:

  A mogu li i smajlići? ;) Oni se mogu podvesti pod “specijalne znake”. Ne bi me čudilo obzirom da imamo i QĆ registarske tablice.

 7. MERIEN kaže:

  Пошто не мора 13 знакова мој ПМБГ биће следећи: ЈЕДВАЧЕКАМДАЦВЕТКОВИЋУВИДИМЛЕЂА мада ћу после њих морати поново да мењам у СЈАШИКУРТАДАУЗЈАШИМУРТА. А цела Влада би могла да има следећи ПМБГ: МИСМООВДЕСАМОЗБОГПАРА. Што је из Вашег текста очигледно.

  .

 8. shaner kaže:

  pi bre, sto ovo nije moglo pre 15 godina. Nikada me ne bi vratili sa grane

 9. teodora szalai kaže:

  ajde da menjamo i otiske prstiju….

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *