Velika gužva ispred slovenačke ambasade u Zagrebu
njuz-autor

AUTOR: Soko Sokolovic

15. sep. 2017

Hrvati uzimaju slovenačko državljanstvo da bi saznali kakav je osećaj kada reprezentacija osvoji medalju u košarci

ZAGREB, 15. septembar 2017, (Njuz) – Odmah nakon prolaska Slovenije u finale Evropskog prvenstva veliki broj Hrvata podneo je zahtev za dobijanje slovenačkog državljanstva, saznaje Njuz. Hrvatski građani, koji su tokom noći formirali dugačke redove ispred slovenačke ambasade u Zagrebu, kažu da slovenačko državljanstvo žele kako bi konačno saznali kakav je osećaj kada reprezetnacija njihove zemlje osvoji medalju u košarci.

– Krenuo sam iz Zadra za Zagreb čim je završena utakmica Slovenija – Španija i ispred ambasade me je dočekao red od preko 5,000 ljudi, a bilo je tek pola 2 ujutru. Nije žao zbog toga što sam čekao cele noći jer sam upravo dobio slovenački pasoš i konačno ću se radovati medalji u košarci, posle toliko godina tuge i razočarenja. Očekujem zlato, bez obzira na protivnika u finalu, i drago mi je što smo svima dokazali da smo košarkaška nacija – istakao je tridesetpetogodišnji Zadranin Mario Hinić.

Osiječanin Dubravko Rudonja kaže da čeka u redu ispred ambasade od 6 ujutru i da se nada da će u toku dana doći do dragocenog pasoša.

– Redovi su ogromni, dugo se čeka, ali sam optimista i verujem da ću najzad imati priliku da proslavim osvajanje medalje. Sporo ide, ali moram da napomenem da se Slovenci zaista trude da nam izađu u susret jer su svesni koliko nam znači medalja u košarci – rekao je Dubravko.

Dr Smiljana Knez, ambasador Slovenije u Hrvatskoj, kaže da će ambasada raditi u tri smene kako bi tokom današnjeg i sutrašnjeg dana izašla u susret svim Hrvatima.

– Interesovanje je ogromno, po ceo dan zvone telefoni, ljudi stalno pristižu ispred ambasade i mi se trudimo da im pomognemo koliko je u našoj moći. Veliki broj mojih prijatelja iz Hrvatske me je kontaktirao sa molbom da im obezbedim slovenački pasoš, ali se plašim da nećemo moći svima da pomognemo i da će jedan deo hrvatskih građana i u narednom periodu biti navijač hrvatske košarkaške reprezentacije – izjavila je slovenačka ambasadorka.

Ona je dodala da su i pojedini košarkaši i članovi stručnog štaba hrvatske reprezentacije pokušali da dođu do slovenačkog državljanstva.

– Njih smo, nažalost, morali da odbijemo jer želimo da izbegnemo mogućnost da nam se u sastavu za neko naredno takmičenje u ekipi pojave luzeri – objasnila je dr Knez.

Soko Sokolović

 1. Ja sam kaže:

  Svaka čast Dončiću, Muriću, Nikoliću, Dragić Zoranu i Goranu, Omicu, Rendolfu, Kokoškovu…a i slovenačkim košarkašima.

 2. scoby kaže:

  Zar nije jednostavnije da uvezu srpskog selektora?

  1. Sowa kaže:

   Pa zar Aca nije Srbin?

   1. Djura kaže:

    More, scoby je mislio na čoveka iz Srbiju bre!

 3. bb kaže:

  Svaka čast za tekst. Odavno nisam pročitao bolji na račun Hrvata.

 4. peric kaže:

  Hrvatska predsjednica, zbog trenutacne krize, izdala dozvolu da se Aco i pola tima vrate u pravoslavlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *