nazad na vrh

Hrvati uzimaju slovenačko državljanstvo da bi saznali kakav je osećaj kada reprezentacija osvoji medalju u košarci

Velika gužva ispred slovenačke ambasade u Zagrebu

ZAGREB, 15. septembar 2017, (Njuz) – Odmah nakon prolaska Slovenije u finale Evropskog prvenstva veliki broj Hrvata podneo je zahtev za dobijanje slovenačkog državljanstva, saznaje Njuz. Hrvatski građani, koji su tokom noći formirali dugačke redove ispred slovenačke ambasade u Zagrebu, kažu da slovenačko državljanstvo žele kako bi konačno saznali kakav je osećaj kada reprezetnacija njihove zemlje osvoji medalju u košarci.

– Krenuo sam iz Zadra za Zagreb čim je završena utakmica Slovenija – Španija i ispred ambasade me je dočekao red od preko 5,000 ljudi, a bilo je tek pola 2 ujutru. Nije žao zbog toga što sam čekao cele noći jer sam upravo dobio slovenački pasoš i konačno ću se radovati medalji u košarci, posle toliko godina tuge i razočarenja. Očekujem zlato, bez obzira na protivnika u finalu, i drago mi je što smo svima dokazali da smo košarkaška nacija – istakao je tridesetpetogodišnji Zadranin Mario Hinić.

Osiječanin Dubravko Rudonja kaže da čeka u redu ispred ambasade od 6 ujutru i da se nada da će u toku dana doći do dragocenog pasoša.

– Redovi su ogromni, dugo se čeka, ali sam optimista i verujem da ću najzad imati priliku da proslavim osvajanje medalje. Sporo ide, ali moram da napomenem da se Slovenci zaista trude da nam izađu u susret jer su svesni koliko nam znači medalja u košarci – rekao je Dubravko.

Dr Smiljana Knez, ambasador Slovenije u Hrvatskoj, kaže da će ambasada raditi u tri smene kako bi tokom današnjeg i sutrašnjeg dana izašla u susret svim Hrvatima.

– Interesovanje je ogromno, po ceo dan zvone telefoni, ljudi stalno pristižu ispred ambasade i mi se trudimo da im pomognemo koliko je u našoj moći. Veliki broj mojih prijatelja iz Hrvatske me je kontaktirao sa molbom da im obezbedim slovenački pasoš, ali se plašim da nećemo moći svima da pomognemo i da će jedan deo hrvatskih građana i u narednom periodu biti navijač hrvatske košarkaške reprezentacije – izjavila je slovenačka ambasadorka.

Ona je dodala da su i pojedini košarkaši i članovi stručnog štaba hrvatske reprezentacije pokušali da dođu do slovenačkog državljanstva.

– Njih smo, nažalost, morali da odbijemo jer želimo da izbegnemo mogućnost da nam se u sastavu za neko naredno takmičenje u ekipi pojave luzeri – objasnila je dr Knez.

Soko Sokolović

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. Svaka čast Dončiću, Muriću, Nikoliću, Dragić Zoranu i Goranu, Omicu, Rendolfu, Kokoškovu…a i slovenačkim košarkašima.

  2. Zar nije jednostavnije da uvezu srpskog selektora?

  3. Svaka čast za tekst. Odavno nisam pročitao bolji na račun Hrvata.

  4. Hrvatska predsjednica, zbog trenutacne krize, izdala dozvolu da se Aco i pola tima vrate u pravoslavlje.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix