njuz-autor

AUTOR: urednistvo

12. jan. 2011

Hrvatska turistička zajednica uvodi program zaštite srpskih turista u 2011.

HTZ se nada da će novi program zaštite "dovući" više turista iz Srbije FOTO: Nacional.hr

ZAGREB, 12. januar 2011, (HINA, Njuz) – U prvom ovogodišnjem obraćanju javnosti, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić najavio je novi program za turističku sezonu 2011. čiji je cilj da pomogne turistima iz Srbije da se osećaju bezbednije na svome letovanju u Dalmaciji.

– Srbija je veoma važno tržište za Hrvatski turizam – objasnio je Bulić. – Želimo da se srpski turisti u Hrvatskoj osećaju kao da su u svojoj državi, te da izbegnemo moguće incidente koji bi se katkada pojavili proteklih godina.

U sklopu akcije “U Hrvatskoj – kao i Hrvati”, uredi HTZ-a na graničnim postajama besplatno će deliti splitske registarske tablice i “HR” nalepnice za vozila svim srpskim turistima koji će da letuju u Dalmaciji.

Na pitanje novinara zašto baš splitske registarske tablice, Bulić je odgovorio da su one najbolji izbor, s obzirom da, prema podacima iz HTZ-a, većina srpskih turista letuje u južnoj Dalmaciji ili na otocima, gde su splitske registracije najčešće.

– Ove smo godine pokrenuli pilot-projekat tokom kojeg smo delili zagrebačke registarske tablice slučajno odabranim srpskim turistima. Na žalost, pokazalo se da u Splitu zagrebačke registarske tablice nisu nikakva garancija bezbednosti – konstatuje Bulić.

Prema izloženim podacima, postotak incidenata na vozilima sa srpskim tablicama i onima sa zagrebačkim je “tu negde”, pogotovo u vreme utakmica Hajduk – Dinamo.

Projekt ne staje samo na tablicama, tvrdi Bulić. U planu je i izrada džepnog priručnika “Kako se praviti Splićom”, namenjena svim turistima, i Srbima i Hrvatima iz kontinentalnih predela, koji žele posebno dobro iskustvo iz Dalmacije.

Ivan Fischer

Kako se praviti Splićom

U nekoliko slajdova, Bulić je podelio neke od osnovnih saveta koje će priručnik ponuditi turistima:

– pravite se kao da vas se ništa ne dodiruje
– nipošto nemojte da hodate brzo ili da se doimate zaposleno
– ako vas nešto upitaju, odgovorite samo sa razvučenim “eee”
– setite se tražiti “biru” a ne “pivo” ili “lager”, “makijato” a ne “kafu” ili “kavu”

 1. Nikola kaže:

  Ovo je istinita vest :-) Ma ipak ću u Grčku.

 2. daniel kaže:

  BEOGRAD, 13. januar 2011, (Tanjug, Njuz) – Turistička organizacija Srbije će na administrativnom linijom besplatno deliti beogradske registarske tablice i “SRB” nalepnice za vozila svim turistima sa Kosova.

 3. Dr.Kurta kaže:

  Svi citamo ovih dana na NJUZu kako je Srbin Goran Pavlović postao predsednik Tunisa.
  Ne mogu a da se ne zamislim kako je moguce da nijedan Srbin nije postao predsednik Cro do sada.

  1. Stipe kaže:

   Rade Koncar i Stanko Stojcevic su bili Srbi.

 4. Tagore kaže:

  Glasnogovornik hrvatske turističke zajednice “Dubrovačka ćeremida” je izjavio da je hrvatska zrakoplovna kompanija “HDZ erlajnz” dobila dozvolu za redovni saobraćaj Dubrovnik-Beograd-Dubrovnik sa letovima dva puta sedmično ponedeljkom i srijedom od 20. lipnja do 7. rujna uz glazbenu pratnju “Bog ubio Njemačku i marku”:
  http://www.youtube.com/watch?v=DaWENtwkBMk

 5. mli kaže:

  Jako mi je žao što moram obavestiti srpske turiste i one koji potiču iz Hrvatske o događaju koji smo doživeli u toku kratkog, prekinutog boravka u Starigradu 16.07.2011.g. Parkirali smo auto na parkingu preko puta kafića (imaju Donat sladoled u ponudi), pored pijace i otišli na plažu 20 m. udaljenu od mesta. Nakon dva sata došli smo kako bi se osvežili i doživeli strahotu, auto je bio oštećen (izgreban) celom dužinom. Užas! Dok smo razmišljali šta da uradimo, dvojica lokalnih mladića su sedeli za šankom i ironično nas posmatrali. Uzeli smo stvari i krenuli dalje kako bi izbegli još veći skandal, ali policije nigde, nažalost.
  Toliko o bezbednosti i turizmu u Hrvatskoj!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *