njuz-autor

AUTOR: urednistvo

26. mar. 2011

Huligani koji ispisuju parole po zidovima oborili rekord najnižeg IQ

Crni sprej, mešanje pisama i besmislenost, najčešće odlike ovih natpisa

BEOGRAD, 26. mart 2011. (Njuz) – Huligani odgovorni za pisanje poruka po beogradskim zidovima imaju rekordno nisku vrednost IQ-a, rezultat je najnovijeg istraživanja koje su sproveli domaći psiholozi.

– U samom početku istraživanja znali smo da osobe koje na tek restauriranom muzeju ili zgradi iz 19. veka crnim sprejom ispišu ime svoje opštine, političke partije ili svog kluba, ne mogu biti inteligentne, ali niko nije očekivao da ćemo postaviti nove granice u posmatranju ljudske inteligencije – izjavio je vodeći psiholog istraživanja prof. dr Bogdan Milenković.

Osim rekordno niske inteligencije, psiholozi su došli i do još nekih zajedničkih osobina ispitanika.

– Svi ispitanici su takođe pokazali veoma visoki stepen nepismenosti, često mešanje ćirilice i latinice, odsustvo bilo kakve vrste kreativnosti i u velikom broju slučajeva totalni daltonizam, zbog čega isključivo i koriste najjeftinije crne sprejeve. Kada sve te faktore spojite sa vrednošću IQ-a, koja je u mnogim slučajevima dvocifrena, onda dobijate grafite koje svi svakodnevno viđamo po gradu – priča dr Milenković.

Dr Milica Lazić, koja je vršila ispitivanja i imala direktan kontakt sa huliganima, rekla je da oni ovoj delatnosti ne prilaze sa bilo kakvim motivom, već ih vodi čist instinkt.

– Za motiv treba imati mogućnost dobiti ili koristi u budućnosti kao rezultat nekog dela. Oni nažalost nemaju moždani kapacitet za toliko planiranje unapred, već ispisuju parole koje čuju na raznoraznim skupovima i mitinzima, ili prepisuju naslove sa novina bez ikakvog razumevanja šta oni znače. Uglavnom su to rečenice sa tri ili četiri dvosložne reči, jer to je sve što mogu da zapamte. Istraživanje je pokazalo da mnogi u mobilnom telefonu imaju sačuvanu poruku koju treba da ispišu, jer nisu u stanju da je upamte. Pored unapred smišljenih parola, često ispisuju i poruke lične prirode, što daje još gore rezultate. Oni naravno toga ne mogu biti svesni što objašnjava veliki stepen samouverenosti kod njih. To je po meni najtužniji deo cele priče – kaže dr Lazić.

Psiholozi takođe savetuju da ne prilazite huliganima ako ih vidite na delu, nego da jednostavno bacite neki sjajni objekat u njihovom pravcu što će biti dovoljno da ih prekinete u delu i zbog čega će većina zaboraviti kako je glasio kraj poruke koju su pisali.

Na pitanje kako su uspeli da dođu do ispitanika dr Milenković odgovara da je iz Ministarstva unutrašnjih poslova dobio podatke dosadašnjih registrovanih huligana i da je bilo dovoljno poslati im SMS poruku sa nepozantog broja sadržine „Brate ima parče praznog zida kod Mostara!“ i tamo ih sačekati.

Branko Milovanović

 1. Xtro2 kaže:

  Za sve je krivo ministarstvo prosvete.Da su nam huligani obrazovaniji ne bi bilo toliko pogresno napisanih grafita i slomljenih kostiju.

 2. Tagore kaže:

  Optička iluzija, jutros smo se svi zajedno merili kraj Čukur Česme i samo ja sam bio niži: http://www.galerijabeograd.org/uplpic/kutlik_cukur_cesma.jpg
  Naši Huligani imaju viši IQ od Ministarstva Prosvete i Smeha.

 3. m kaže:

  zasto jednostavno nisi napisao ‘oni sto pisu grafite su glupi’, i postedeo nas besmislenog teksta?

  mislio sam da i oni koji se igraju novinara imaju neke standarde

 4. Tagore kaže:

  Кандидати швајцарске полиције обарају све рекорде наших хулигана.
  Од 32 кандидата само 9 је положило улазни испит школе полиције, али међу њима је било 7 странаца и 2 Швајцарца.
  Од 27 коментара критике, нашло се да су преко 90% били од неписмених читаоца. Испревио сам само неколицину; линк по жељи…

  1. Марко kaže:

   …читалаца…
   …исправио…

   Јооој :)

 5. Jordan kaže:

  Uvek se pitam sta je sa Zubom, kraljom Beograda?

 6. Tagore kaže:

  I na ovom prostoru (text area form size) je jedva nešto duži od najnižeg rekorda IQ potencijala naših huligana.
  Zabrana na duži tekst je učinjena željom da se naši intelektualci ne rasipaju u skučenosti mase saobraćaja u zamrzivaču.

 7. blek kaže:

  samo ih treba oslovljavati sa DECA

 8. J kaže:

  Marija oprostimi!
  Slavija.

 9. gavrilo kaže:

  losh si, jako. radi nesto drugo, nemoj ovo. cudi me da i tvoj iq prelazi 2 cifre…

 10. Jessy kaže:

  Mo\da grešim al čini mi sde da sz nepismeni grafiti direktna posledica (ne)rada prosvete. Ja bi ih iskoristila kao konkretan i transparentan argument zašto ne treba da im se povećavaju plate.
  U moje vreme objavljivane su zbirke najboljih grafita i stajale barabar na policama u knjižarama uz “Misli velikana”.

  1. Okrivljena kaže:

   Nema sumnje da smo nepismeni. Ispravak pismenog zadatka: Možda grešim, ali čini mi se da je nepismenost (grafiti ne mogu biti nepismeni jer se nisu sami napisali)
   direktna posledica (ne)rada prosvete. Iskoristila bih ovo kao konkretan i jasan dokaz zašto im ne treba povećati plate.
   U moje vreme objavljivane su zbirke najboljih grafita i stajale na policama u knjižarama barabar (simpatična reč) uz “Misli velikana”.
   U današnje vreme ne morate da tražite izgovor u nestručnosti vaše učiteljice, .
   globalizaciji, raskidu ili pomirenju Jovane i Željka, dovoljno je triput kliknuti mišem: http://www.srpskijezickiatelje.com/

   1. Zagota kaže:

    To su bili dani. Epruveto, srećan ti osmi mart i Kad ja tamo, a ono međutim su te zbirke besmrtnih grafita i aforizama. Ali ti grafiti jesu bili aforizmi i njih su smišljali ljudi daleko napredniji od onih čiji se repertoar svodi na imena sportskih klubova, političkih partija i nevladinih organizacija.

    Ovaj članak bi možda i bio smešan da nije tužno istinit.

  2. Jordan kaže:

   Odavno je negde na Slaviji pisalo: ZASTO? ZATO! Esencija primenjene filozofije! Ili na zgradi u Brankovoj ulici: Zorka Đeki Ćen.

 11. spiderpig kaže:

  Пrавда 3a Yp0ша

 12. Zvonko kaže:

  Ovde ja smrko dop “D

 13. Mihajlo kaže:

  Хардкор графитари (који раде слике, уметничка дела и то) тврде да таква исписивања нарушавају углед уметности.
  Међутим, имали би тек шта да кажу кад би видели ово… Онда би признали да су некад поруке бар биле луцидније и смисленије него сада…

 14. Milan kaže:

  nisam siguran ali mislim da se IQ skale prave tako da je srednja vrednost 100. sto znaci da otprilike pola populacije ima dvocifren IQ…

  uvreda je mogla da bude malo preciznija :)

 15. Tetka kaže:

  Na žalost, oni nikada neće shvatiti poruku ovog teksta…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *