njuz-autor

AUTOR: urednistvo

12. okt. 2020

HUMANO: Srbija uputila pomoć u oružju Jermeniji i Azerbejdžanu

BEOGRAD; 12. oktobar 2o2o, (Njuz) – Teška situacija u kojoj su se našli Jermenija i Azerbejdžana zbog rata oko Nagorno Karabaha nije ostavila ravnodušnim srpsku vladu koja je urgentno reagovala i zaraćenim stranama poslala pomoć u oružju i municiji, saznaje Njuz.

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da Srbija ne može nemo posmatrati nevolje u kojima se nalaze njeni tradicionalni prijatelji i partneri.

– Rat oko Nagorno Karabaha nas jeste iznenadio i stavio u nezgodnu situaciju, ali smo pronašli način da pomognemo stranama u sukobu. Sa obe države negujemo dobre političke i trgovačke odnose, pa smatramo da bi bilo neodgovorno da zauzimamo bilo čiju stranu u ovom ratu. Zato smo pomoć poslali obema stranama, strogo vodeći računa da dobiju iste količine oružja i municije. Vojske obe države već uveliko koriste naše oružje, što garantuje da će ono vrlo brzo i lako naći svoju primenu na terenu – objasnio je Vulin i poručio da je Srbija spremna da posreduje u pronalaženju mirnog rešenja čim se rat oko Nagorno Karabaha završi.

Predstavnici Azerbejdžana i Jermenije zahvalni su Srbiji na ovom humanom gestu. Oni ističu da pomoć stiže u izuzetno teškom periodu kroz koji prolaze vojske obe države i da neće zaboraviti pruženu ruku srpskog prijateljstva.

– Kažu da u međunarodnim odnosima ne postoje prijateljstva, već samo interesi ali ovaj gest Srbije to žestoko demantuje – kaže azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev – Godinama trgujemo sa srpskom vojnom industrijom, ali postupak vlade u Beogradu tu saradnju podiže na jedan poptpuno drugi nivo. Automatske puške, mitraljezi, topovi i municija koji stižu uz njih će, verujem, postati simbol večnog prijateljstva dve države i naroda – rekao je Alijev ne skrivajući emocije.

Slične poruke stižu i sa jermenske strane, a vojni analitičari koji budno prate dešavanja oko Nagorno Karabaha slažu se da je Srbija ovim postupkom upisala poene na međunarodnom planu.

– U danima kada se velike sile muče pokušavajući da pronađu rešenje za krizu, Srbija se pojavljuje kao faktor koji može da približi dve strane u sukobu. U ovakvim situacijama, važno je pronaći nešto što povezuje zaraćene, bilo šta oko čega se slažu i oko čega mogu da grade kompromis. Sada svi vidimo da je srpsko oružje ta tačka u kojoj se ukrštaju interesi Jermenije i Azerbejdžana i da ono može biti dobra polazna osnova za postizanje dogovora – prokomentarisao je aktuelnu političku situaciju na Zakavkazju vojni analitičar i ambasador u Rusiji Miroslav Lazanski.
Nenad Milosavljević
  1. Milan (nisam odavde) kaže:

    Strašno je da od tog oružja stradaju obični ljudi. Ako postoji uteha, to je da obični ljudi u Srbiji od svega toga nemaju nikakvu korist, niti su sa tim povezani na bilo koji način!

  2. Баш Рђа kaže:

    Како хаубица “АЛЕКСАНДАР” кад је председник фурунџија? Аааааа, по Александру Македонском, доооброо. Ајде онда да испоштујемо и Персијског Цара, неку двоцевку да назовемо “ДАРИЈА М-75”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *