nazad na vrh

HUMANO: Srbija uputila pomoć u oružju Jermeniji i Azerbejdžanu

BEOGRAD; 12. oktobar 2o2o, (Njuz) – Teška situacija u kojoj su se našli Jermenija i Azerbejdžana zbog rata oko Nagorno Karabaha nije ostavila ravnodušnim srpsku vladu koja je urgentno reagovala i zaraćenim stranama poslala pomoć u oružju i municiji, saznaje Njuz.

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da Srbija ne može nemo posmatrati nevolje u kojima se nalaze njeni tradicionalni prijatelji i partneri.

– Rat oko Nagorno Karabaha nas jeste iznenadio i stavio u nezgodnu situaciju, ali smo pronašli način da pomognemo stranama u sukobu. Sa obe države negujemo dobre političke i trgovačke odnose, pa smatramo da bi bilo neodgovorno da zauzimamo bilo čiju stranu u ovom ratu. Zato smo pomoć poslali obema stranama, strogo vodeći računa da dobiju iste količine oružja i municije. Vojske obe države već uveliko koriste naše oružje, što garantuje da će ono vrlo brzo i lako naći svoju primenu na terenu – objasnio je Vulin i poručio da je Srbija spremna da posreduje u pronalaženju mirnog rešenja čim se rat oko Nagorno Karabaha završi.

Predstavnici Azerbejdžana i Jermenije zahvalni su Srbiji na ovom humanom gestu. Oni ističu da pomoć stiže u izuzetno teškom periodu kroz koji prolaze vojske obe države i da neće zaboraviti pruženu ruku srpskog prijateljstva.

– Kažu da u međunarodnim odnosima ne postoje prijateljstva, već samo interesi ali ovaj gest Srbije to žestoko demantuje – kaže azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev – Godinama trgujemo sa srpskom vojnom industrijom, ali postupak vlade u Beogradu tu saradnju podiže na jedan poptpuno drugi nivo. Automatske puške, mitraljezi, topovi i municija koji stižu uz njih će, verujem, postati simbol večnog prijateljstva dve države i naroda – rekao je Alijev ne skrivajući emocije.

Slične poruke stižu i sa jermenske strane, a vojni analitičari koji budno prate dešavanja oko Nagorno Karabaha slažu se da je Srbija ovim postupkom upisala poene na međunarodnom planu.

– U danima kada se velike sile muče pokušavajući da pronađu rešenje za krizu, Srbija se pojavljuje kao faktor koji može da približi dve strane u sukobu. U ovakvim situacijama, važno je pronaći nešto što povezuje zaraćene, bilo šta oko čega se slažu i oko čega mogu da grade kompromis. Sada svi vidimo da je srpsko oružje ta tačka u kojoj se ukrštaju interesi Jermenije i Azerbejdžana i da ono može biti dobra polazna osnova za postizanje dogovora – prokomentarisao je aktuelnu političku situaciju na Zakavkazju vojni analitičar i ambasador u Rusiji Miroslav Lazanski.
Bojan Savić
  1. Strašno je da od tog oružja stradaju obični ljudi. Ako postoji uteha, to je da obični ljudi u Srbiji od svega toga nemaju nikakvu korist, niti su sa tim povezani na bilo koji način!

  2. Како хаубица “АЛЕКСАНДАР” кад је председник фурунџија? Аааааа, по Александру Македонском, доооброо. Ајде онда да испоштујемо и Персијског Цара, неку двоцевку да назовемо “ДАРИЈА М-75”.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix