njuz-autor

AUTOR: urednistvo

09. dec. 2010

Iran prikazao novu nuklearnu tehnologiju

Iranski nuklearni program razvijen uz podršku Slovenije?

TEHERAN, 9. decembar (Njuz) – Tenzije oko iranskog nuklearnog programa nastavljaju da rastu. Svega dva dana nakon što je organizacija za atomsku energiju objavila da je u stanju da samostalno proizvodi takozvani "žuti kolač", prelazni oblik uranijuma iz kog se dobija čisto nuklearno gorivo, Predsednik Mahmud Ahmadinežad otvorio je novi industrijski pogon.

U pitanju je kompleks u blizini grada Koma koji sadrži hiljade novih centrifuga koje su ključne u procesu prerade uranijuma.

– Ovo postrojenje će pomoći Iranu da ostvari svoje ambicije i samostalno razvije održivi, civilni nuklearni program – rekao je Ahmadinežad okupljenim zvaničnicima i novinarima.

Informacije koja su zapanjile stručnu javnost odnose se na poreklo centrifuga.

– Uprkos nepravednim, ničim izazvanim sankcijama koje je Zapad nametnuo našoj zemlji, Iran je ponovo pokazao da je domišljatost jača od bilo kakavog spoljnog pritiska. Zbog toga mi je drago da objavim da je svaka centrifuga zapravo načinjena od delova običnih veš mašina. Zapravo, centrifuge jesu stare mašine za pranje veša.

U nastavku govora, Predsednik je objasnio da je tokom poslednjih meseci Iran zaplenio sve privatne mašine za pranje veša i konvertovao ih u centrifuge.

– Kao što svako dete zna, prirodni UF6 mora da bude obogaćen u izotop koji može da se koristi kao nuklearno gotivo, a standardno obogaćivanje vrši se na 3.5% U-235. Srećom, zahvaljujući žrtvi iranskog naroda i njihovog veša, ovo je danas moguće i u našoj zemlji.

Prema njegovim navodima, dovoljno je tri veš-mašine za jednu nuklearnu centrifugu, tojest četiri u ukoliko mašine imaju naslaga kamenca ili su im plastična creva propala.

– Svet mora da zna da Iran oseća patnju svake supruge, majke i sestre koja će od danas morati da pere na ruke. Ostaje nam samo da se nadamo da ovo neće rezultirati problemima – dodao je Ahmadinežad.

Eksperti za farsi jezik primetili su da je reč "problem", koju je Predsednik Ahmanidedžad upotrebio, poseduje dodatno tumačenje koje se slobodno prevodi u "smrtna kazna kamenovanjem".

Kao što to čini na kraju svakog obraćanja javnosti, Ahmanidedžad nije propustio priliku da ponovi da se holokaust nije dogodio, kao i da je poslednji deo filmske trilogije "Kum" najbolji, bez obzira šta kritičari govorili.

Francuska je prva zemlja koja je reagovala na ovu vest i najavila pokretaje UN istrage o mogućem učešću Ljubljane u iranskom nuklearnom programu, budući da značajan broj centrifuga vuče poreklo iz slovenačkog preduzeća Gorenje.

Ivica Milarić

 1. Nikola kaže:

  Zapalite vaše voljeno stvorenje, u našoj peći, Gorenje Velenje.

 2. Mr. Utzko kaže:

  Kao sto svako dete zna…
  Hahahahahaha

 3. mil@jic kaže:

  A nasi strucnjaci ni ovu izvoznu sansu nisu iskoristili. To je mogao i trebao da bude posao decenije. Dokle, pitam se?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *