njuz-autor

AUTOR: urednistvo

03. jun. 2011

Koridor 10 samo za bicikliste

Odluka da bude Koridor 10 završen samo za bicikliste, u mnogome će ubrzati radove

BEOGRAD, 3. jun 2011, (Njuz) – Koridor 10 biće završen do kraja 2013, ali će njime biti zabranjeno kretanje svih motornih vozila, tako da će on biti otvoren samo za bicikliste, rekao je danas Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu u Vladi Srbije.

On je izjavio da su poslednje analize pokazale da su izgradnja i održavanje autoputa preskupi, i da država ne bi imala novca da ga finansira čak i kad bi se putarine udvostručile.

– Kako građani očekuju završetak radova, a i sam sam više puta napominjao da će Koridor 10 biti završen, pristupićemo kompromisnom rešenju završetka zaustavne trake, kojom će moći da se kreću biciklisti – rekao je Mrkonjić i napomenuo da će, zbog nove strategije, troškovi izrade puta biti znatno niži.

– S obzirom na to da autoputem neće prolaziti motorna vozila, ne moramo da se pridržavamo svih standarda izgradnje. Na primer, podloga preko koje se stavlja asfalt, kao i sam završni sloj biće mnogo tanji jer preko njih neće prolaziti automobili. To će Koridor 10 učitiniti mnogo jeftinijim i bržim za izgradnju – rekao je Mrkonjić i dodao da građani nemaju razloga za brigu, pošto će Koridor 10 izgledati kao da je izgrađen da bi se po njemu vozilo.

– Inženjeri su me uverili da su naši putari dovoljno izvešteni da mogu da sagrade put sa manje materijala a da se „na oko“ ne primeti razlika – rekao je ministar.

Uštede na materijalu omogućiće i da država ispuni sve zaostale obaveze prema pojedincima i firmama koji su učestvovali u projektu.

– Zbog krize država je mnogima ostala dužna, posebno razne provizije. Sad će i taj problem biti rešen i svi kojima je novac prethodnih godina obećan a nisu ga dobili, mogu da računaju da će im potraživanja biti isplaćena – obećao je ministar za infrastrukturu.

Mrkonjić kaže i da zabrana saobraćaja neće ugroziti tranzit preko Balkana, jer će do kraja 2013. biti završen most kod Vidina, koji spaja Bugarsku i Rumuniju, tako da će evropski transport do Turske i dalje prema azijskim zemljama moći bez problema da zaobiđu Srbiju.

Jovan Rabrenović

 1. Nikola kaže:

  Upravo saznajem, na naplatnim rampama bicikl-puteva biće omogućeno iznajmljivanje bicikala. Tako će putnik – namernik moći da stigne na odredište ne zagadjujući prirodnu sredinu za pristojnu cenu. Za one koji smišljaju kako da izbegnu plaćanje, imam obaveštenje da će put biti ogradjen bodljikavom žicom kroz koju će biti puštena struja, a korišćenje bicikala ograničeno na površinu puta. Vozači su u obavezi da se pomere u stranu i zaustave ako naiđe službena kolona vozila (džipova). U slučaju nesrećnog slučaja sa džipovima, ovi se oslobađaju svake odgovornosti. Brzina ograničena na 50 km/h.

  1. Ljakse kaže:

   Ovo je ziva istina, tehnologija gradnje puteva nasih vestih putara je do te mere naprdna da mogu izgraditi autoput sa duplo manje materijala a da se to na oko ne primeti,
   To sto se otvore rupe posle 2-3 meseca nema veze vazno je da na otvaranju izgleda perfektno,
   Samo mala informacija, znate li da u USA ulazak na autoput kosta 0.75$ i naplacuje se samo prikljucivanje na auto put bez obzira na kilometrazu koju predjete istim.
   A pri tome nema ni jednog jedinog ulegnuca,
   Zato klicem : Dole putarine u Srbijiiiii !!!!

 2. Ђеки kaže:

  Јој што би било добро да је ово тачно…!

  1. Ђеки kaže:

   Мислим наслов, па да могу бициклом до Ниша. А сама технологија изградње аутопутева у Србији је у детаље тачно описана…

 3. Smedalona kaže:

  Jeeeeea… Samo nisam razumeo da li ce moci da se voze roleri i kako ce se naplacivati putarina za iste!? Kao i da li ce se putarina naplacivtai podjednako za decije bicikle i bicikle za odrasle, s'obzirom da deciji bicikli imaju i pomocne tockice!!!

  1. Milan kaže:

   Deciji bicikli sa pomocnim tockovima bice zabranjeni zbog prevelike sirine, ometace mimoilazenje na Koridoru 10. Za njih ce se paviti Koridor 10.5 za koji se zavrsetak radova ocekuje 2017.

 4. Ljix kaže:

  Usput samo da kažem da se pravilno piše korOdor (kao što se vidi u naslovu) a čita se korIdor. ;)

  1. Ljix kaže:

   Povlačim komentar. Ispravljeno! ;)

 5. Xtro2 kaže:

  Da pitam.Planiram da umesto bicikla pazarim tricikl kao bolju alternativu i statusni simbol.Smem li ja sa tim mojim “harlejem” na taj biciklodrum?

 6. ariela kaže:

  Ma nema veze bre isto ce se zvati Autobahn…sta misle npr nemci da mi ne mozemo da napravimo autoput…gde pise da mora da se po njemu krecu motorna vozila…

 7. Imenu kaže:

  Piše na ZNAKOVIMA pored puta, saobraćajnim ne Andrićevim!

  Ušteda će biti i na saobraćajnim znacima.

  Logično je očekivati brzine kretanja manje od najmanjih,
  a to je bar jedna 0 ( nula ) uštede po znaku. Nula po nula, mnogo nula.

  Za uštedu tolikih nula treba oformiti i Agenciju Za Nule.

  Potrebno je odredjeno vreme da bi procedura bila obavljena u Skupštini Srbije.
  Nadam se da vlada zbog osnivanje ove agencije neće pasti.

  Ipak, svaka stranka ima dovoljno nultih kadrova u svojim redovima,
  da rukovodi Agencijom Za Nule.

  Ušteda povodom ovolikih nula bi bila, …ko govori o uštedi.
  Bitno je da se u ovoj krizi zaposle ljudi! Strpite se malo. Danas naši, sutra Vaši.

  Vaši, vaške, uuuu, sve me nešto svrbi…

 8. Tetka kaže:

  Dobro je da se ministar nije setio da potera koze preko njiva, pa da one prokrče puteve…Mislim da je još jeftinije i da može više love da ostane za provizije (ugradnje)…

 9. Igor kaže:

  Ne brinite, s'obzirom na cenu goriva i opštu ekonomsku situaciju, uskoro ce sve ulice biti prevedene u biciklističke staze. Neće nam više ni trebati saunobusi da “održimo liniju” a i lakše će se šamarati učesnici u saobraćaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *