nazad na vrh

Mitropolit Amfilohije za kaznu premešten iz A8 u A6

Kažnjavanje mitropolita jasan znak da je crkva spremna da se suoči sa problemima

BEOGRAD, 13. maj 2013, (Njuz) – Zbog neprikladnog nastupa na mitingu protiv sporazuma u Briselu, na kome je pozvao na upokojenje Vlade i skupštine Srbije, Sinod Srpske pravoslavne crkve kaznio je mitropolita Amfilohija premeštajem iz audija A8 u audi nižeg ranga A6, saznaje Njuz.

Iako crkva u ovakvim situacijama generalno nema običaj da javno reaguje, postupak mitropolita Amfilohija je bio do te mere šokantan da je Sinod bio primoran da ga kazni postavljanjem u vozilo niže klase iz 2010.

– Za razliku od modela u kojem je do sada bio vožen, Amfilohije će biti primoran da se navikne na manji luksuz, slabiji motor od samo 2400ccm, kao i za dva centimetra kraći prostor za noge – kaže dobro obavešten izvor iz SPC – Ovaj model takođe nema surround od 9 zvučnika pa će mitropolit morati da sluša Slovo Ljubve na zastarelom stereo sistemu kakav imaju “šestice”, dodaje izvor.

Prema prvim saznanjima, patrijarh Irinej je prvobitno insistirao da se Amfilohiju da model iz 2009, “kome malo koči zadnji levi podizač stakala i koji nema odvojene klime za vozača i putnike,” ali da je Sinod uzeo u obzir olakšavajuću okolnost da mitropolit “prema njihovim saznanjima nije nikog stvarno ubio.”

Verski analitičar Mirko Đorđević kaže da je kažnjavanje visokorangiranog crkvenog zvaničnika oduzimanjem upotrebe A8 modela dobar pokazatelj da je crkva spremna da se suoči sa problemima koji je muče.

– Amfilohije će sigurno, dok ga voze u A6 kao običnog čoveka, morati da razmisli šta je uradio da bi zaslužio tako nešto, kao i šta mora da uradi da bi ponovo postao vredan paketa opreme koju ima “osmica”, kaže Đorđević – Moram priznati da u svojoj dugogodišnjoj karijeri nisam video slučaj ovako drastičnog kažnjavanja lišavanjem sveštenog lica statusnog simbola na neodređeno vreme.

Kako Njuz nezvanično saznaje, mitropolit crnogorsko-primorski se vec žalio da nije uradio ništa što povlači tako stroge mere poput “ograničavanja na vozilo koje ne može da razvije ni 200km/h na autoputu ispod 20 sekundi.”

Viktor Marković

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
 1. Добро је прошао…
  Могао је да фасује ”рикшу”…

 2. Ima li Sinod dusu?

 3. Izgleda da je nebeska Srbija u bankrotu,pa prelaze na ove jeftine modele.Vidite li na slici da su sve Skode automobili,kriza.

 4. Kačavenda će, skladno broju mladića, dobiti A4…

 5. kakvo ponizenje, mogu samo da zamislim kako je slusati Slovo Ljubve na obicnom stereu posle navikavanja ushiju na zvuk Harman Kardon-ovog sistema

 6. Kakav luzer… Ako tako nastavi, dogurace do A3.

 7. A drugi teoreticar Zivica Tucic obznanjuje kako ce uskoro SPC otvoriti lanac pekara u kojima ce hleb biti deljen besplatno svima koji nemaju novca da ga kupe. Proizvodnju ce licno nadgledati pop peranovic sa nanogvicom i pekarskom lopatom.

 8. Kako su počeli da se mešaju u politiku, još će se u budućnosti za predsednika Srbije kandidovati neki mitropolit pa ćemo svi početi da se krstimo.

 9. (Без шале!)

  Moja privatna ”popadija” prva i najlepša ćerka od oca ”minister of Church of Christ – (Iglesia ni Cristo – Philippines)”, je po zahtevu oca u odeći labuda naučila i da peva u njenoj Crkvi, mada nije imala prava da čita Stari Testament. Ona je i danas verna blagajnica njene ”sekte”, koju ja, samo kao gost, poštujem zbog dobre hrane.

  Moj sin, (meje jedino dete), je u Japanu naučio da peva kao slavuj na japanskom jeziku u njegovoj japanskoj ”Evangelist Baptist Church”, mada nikada nije imao vremena da čita Bibliju.

  U našoj pobožnoj familiji samo ja povremeno čitam Bibliju i samo ja se povremeno u ruskoj Crkvi krstim, pa neki dan na putu do sekte moje Gospe, moja mlada ”popadija” mi mirnim, tihim i pobožnim glasom, da ne kažem ”šapatom”, mi reče:

  – ”You know, I'm no Good in your existence, but you need to change our car, because in our church to have a biggest car is very important !” – nakon čega nije zaboravila ni da mi po nekoj ledenoj zimi tamo nekog marta 2012. godine, bez rukavica, pruženim kažiprstom ka nebu zapovedi da menjam manji Audi za bilo koji novi Mercedes ili bar za polovni Rolls-Royce.

  Iste godine u istom danu iz najlepšeg jezera na svetu iskočili su besni talasi ledene vode i zaledili sva crkvena vozila na obali, a mi smo se, bez daljnih reči, dugim i klizavim hodanjem po ledu vratili božanstvenoj toplini doma svog.
  Ni novi Rolls-Royce po ledu nije Bog, ali u svakom toplom domu Boga ima!

  • Svaka tebe čas’ brate Tagore, počeo sam da čitam komentare samo da vidim šta ćeš ti da kažeš. Nego, deder koje su to pilule i ko ti piše recepte, reci drugu, ovde oskudacija, nema se ni za bensedin…

 10. Lepo ja kažem Ristu Sotoni, ne eksponiraj se, bre. I eto mu sada. Valjda neće više…

 11. volio bi da su mene ovako kaznili :)
  iz mercedesa 124 u audi A6

 12. Čudni su putevi Gospodnji, al se u Audiju najbrže pređu

 13. Sve bi ovo bilo smešno da nije tako, bolno, blizu istine. Mislim, na modele automobila koje voze sveštena lica u srbiji.
  Što bi rekao Patrijarh Pavle: “Bog te video, sva sreća pa su se zavetovali na skromnost. Šta bi inače vozili?!”

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix