njuz-autor

AUTOR: urednistvo

22. jan. 2011

Nacionalna sirena od jeseni obavezna za sva vozila

Patriotski čin

BEOGRAD, 22. januar 2011, (Njuz) – Standardizovana nacionalna sirena biće obavezna na svim motornim vozilima na teriroriji republike Srbije od 1. oktobra 2011, najavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Sirena je dobila epitet ”nacionalne” jer će emitovati melodiju nacionalne himne „Bože pravde“, ili pesme „Marš na Drinu“, što će vlasnik vozila sam moći da odabere, a postoji i opcija da se dve kompozicije naizmenično smenjuju.

Dačić je pohvalio inženjere iz fabrike „EI Niš“, koji su u rekordnom roku proizveli sirenu, sve sa ciljem da se opovrgnu kritike da vozila u Srbiji neće imati izražen nacionalni identitet nakon što je otkrivena zastarelost grba na novim tablicama.

– Nova Nacionalna sirena, ili “nacionalka” kako je zovemo u ministarstvu, biće obavezna za vozila u nacionalnom saobraćaju na putevima u republici Srbiji, dok će se na graničnim prelazima prilikom napuštanja Srbije vršiti “rekomponovanje” iste u Betovenovu „Odu radosti“, himnu Evropske unije. Rekompovanje će biti omogućeno specijalnim čipovima ugrađenim u nove vozačke dozvole, čija će ugradnja biti besplatna i biće uračunata uz cenu od 12.750 dinara koliko će stajati ugradnja Nacionalke u ovlašćenim sevisima – rekao je Dačić za Njuz.

Ministar policije je priznao da se još uvek ne znaju pojedinosti oko toga da li će sirena biti u durskoj ili molskoj skali, ali je napomenuo da će sve nepoznanice biti rešene usvajanjem novog Pravilnika o zvucima na putevima Srbije, čije je usvajanje najavljeno za 2015. godinu.

Građani i političari uglavnom su pozitivno reagovali na ovu vest, a među njima se naročito izdvaja gradonačelnik Jagodine i narodni poslanik Dragan Marković Palma, koji je izjavio da ga posebno raduje što će novom zakonskom obavezom biti popularizovan patriotizam na srpskim drumovima.

– Ubuduće će se preticanja na međugradskim putevima ili zastoji u centru srpskih gradova odvijati uz dostojanstveno intoniranje himne „Boće pravde“, ili svima drage „Marš na Drinu“ – rekao je Palma, koji se osvrnuo i na odluku da se u inostranstvu melodija rekomponuje u „Odu radosti“, njegovog omiljenog kompozitora Ludviga van Betovena, čiji nastup uživo tek namerava da pogleda.

Miloš Đuričić

 1. roker kaže:

  xe, xe … i zvuk pištaljke može da bude “nacionalka” … koristili smo je :)

 2. 007 kaže:

  smatram da srBska sirena, nezavisno od melodije, mora imati preko 120dB jer sta je srBskije od pravljenja prekomerne buke stetne po zdravlje u centru grada i pravnjenja buvlje pijace od istog? ne unistavati svoju okolinu i ne siriti lose vibracije te ziveti po sistemu “live and let live” je skroz antisrBski

 3. Tagore kaže:

  “An award well deserved” !
  75% Francuza i ‘Talijana tvrde da je Srbija konačno i zaslužila da trubi i na sva zvona da zvoni: “Enfin et c'est amplement mérité” – ponavljaju Francuzi.

  Mi, i samo mi, našim negativnim kriitičarskim delom, ne cenimo vrhunski rad našeg ministarstva i Predsednika Tadića, a svi znamo da “ko prebrzo radi taj i greši”. Bez ovih bi se naša “oda radosti” svela na zatvorene granice i na kinesko biciklo – pa vozi bato…

  Боже Правде, ne gledajmo više evoluciju Srbije krivim očima; “blinders for horses” su za konje.

 4. Tagore kaže:

  I…, dok sam tu, želja mi je da vas uputim u Portugal: “Municipal de Penamacor”. Penamacor je u centralnom Portugalu, nestali su gradovi i sela, zatvorene su škole, prodavnice, restorani… ničeg nema !
  To je tek osrednji portugalski kamen, na jugu i na severu je daleko teže.

  I Grčka i Španija su propale, a mi se žalimo ?

 5. novica kaže:

  A jel ću morati da ustajem iza volana kad god neko svirne himnu na raskrsnici. Hehehehe

  1. Stepski Galeb kaže:

   Da, jbt, moraćemo da ustajemo… Nije Srbin ko ne usto!

  2. Otto Su kaže:

   pa naravno,na himnu se dize….

 6. Kad ja tamo ... kaže:

  Samo kratka pohvala za skoro sve do sada napisano. Retko duhoviti clanci i jos bolji komentari. Bravo.

 7. Dr.Kurta kaže:

  U Evvropskom duhu manjinama ce biti omoguceno da koriste ‘svoje’ izvodjace himne,
  i to
  Ibrica Jusic za bunjevce i croate ,
  Selimova Zevcevski za makednonsku manjinu,
  Ekrem Jevric za predstavnike crnogorske manjine
  dok za BIH jos nije odluceno izmedju Baje Malog Knindze i Hanke Paldum.

  1. Otto Su kaže:

   i Gastarbajterska za nase drage u Jevropskoj uniji:))

 8. jordan kaže:

  Svirnes jednom, svi stanu da pozdrave himnu, prodjes…
  Jedva cekam!

 9. Miki kaže:

  Ahahahaha smesnije nisam cuo u zivotu da ce morati svi da imaju tu sirenu ne da je smesno evo placem od smejanja hahahahahaha, pa dokle vise sa glupostima bre, evo ja prvi necu staviti tu sirenu pa nek me kazne ja je necu staviti nisam lud da je stavim ni u snu, nisam ni za jednu od tri varijante “Boze Pravde” “Mars Na Drinu” a kamoli kad bi iso preko granice “Odu Gadosti” jock more ko je stavi taj je prso sa mozgom isto ko i ovi iz vlasti hahahahahahaha.

 10. Gaby kaže:

  12750 dinara…. xexexexexex….
  Pa sta je to, prava sitnica……!!!
  Bože, kakve gluposti ovi nasi neće izmisliti!!! Još samo fali da su dodali i da svaki put kada neko “zatrubi”, svi vozaci moraju zaustaviti svoja vozila, izaći iz istih i odati počast….. Hahahahahahah!!!

 11. Aleks kaže:

  Niste preneli i vesti da je Tijanic, ne slozivsi se sa predlogom MUP-a dobio ekskluzivno pravo na melodiju “Molitve”, a Bregovic protestuje zbog neinventivnosti i uskracivanja mogucnosti narodu da sami osmisle svoju originalnu sirensku melodiju…

 12. 007 kaže:

  Za Tadica eskluzivno “I'm too sexy for my shirt”

 13. Milutin kaže:

  Dopuna pravilnika o nacionalnoj sireni:
  Svi vozači će morati da kupe novi komplet Prve pomoći sa čepovima za uši u roku od tri meseca. Novi kompleti moraju biti atestirani u kompanijama čiji su vlasnici rođaci ministara.

 14. micha sid kaže:

  Kako vas bre vise nije sramota da muzete ovaj napaceni narod.Odakle vam samo dolaze te ideje,4 zimske gume,nova prva pomoc pa jos i sirena od 12.750 dinara.Dali neko razmislja da je to vise od pola moje plate.Nemojte slusati sta palma i ostali domisljani misle.Pitajte narod ali ne u Beogradu.Ja sam iz Sida i jos nisam uspeo da kupim zimske gume,lance i p.pomoc.Tako da moj auto od 32godine stoji u garazi i ceka novu registraciju,ili cu ga pokloniti miliciji,tako cu ustedeti.Srbin sam,tim se dicim ali mi dodje da se preselim u Afriku.Ovako se dalje nemoze.

  1. Nestorović Hranislav kaže:

   Neće moći teko lako da se izvučeš od plaćanja ! To što si iz Šida, ti je otežavajuća okolnost. Imaš ti novce. Ako nemaš – zakolji nešto i plati državi. Bar kupi pun rezervoar goriva, kada ga pokloniš narodnoj miliciji. I sirena da bude ispravna. I to važi za sve iz Srema. Nije vam ovo NDH.

 15. KG035 kaže:

  ako Palma tako reko, to mora da se realizuje! mora da se slusa meni “dragi i postovani” gradonacelnik! Je..u usta

 16. gd kaže:

  Bože pravde, gde si!?
  Marš na Drinu da se udaviš!!!

 17. Ivica kaže:

  A sta cemo sa nacionalnim manjinama!? Pa Zukorlic ce odma da zarati ako barem Semsu ne stavi umesto Boze pravde!

 18. Tagore kaže:

  https://www.tispol.org/news/articles/decembers-alcohol-and-drug-operation-results
  Nacionalnim manjinama redovno oduzimaju vozačke dozvole.

 19. zoran kaže:

  mislim da je ovo totalno GLUPOST

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *