njuz-autor

AUTOR: Nenad Milosavljevic

01. maj. 2013

Najviše dece želi da postane BusPlus kontrolor kad poraste

Deca u BusPlus kontrolorima i komunalnim policajcima vide novu vrstu autoriteta

BEOGRAD, 1. maj 2013, (Njuz) – Istraživanje sprovedeno među decom predškolskog uzrasta u Beogradu pokazalo da većina dece želi u BusPlus kontrolore i komunalne policajce.

Oko 68 procenata dečaka žele da postanu komunalni policajci kada porastu, a više od 50 odsto devojčica želi da svojim sugrađanima kontroliše karte i izbacuje švercere iz autobusa, pokazala je anketa sprovedena u više desetina beogradskih predškolskih ustanova.

Klinci i klinceze više ne žele da osvajaju svemir ili modne piste, već žele da zavode red u vozilima gradskog prevoza i na ulicama glavnog grada.

– Trendovi su se promenili, tako da su u drugi plan pale čak i profesije poput pevačice ili glumca. Mališani danas žele da im uzori budu neustrašive čike i tete sa čitačima karata u rukama, koji se obračunavaju sa „lošim momcima“, odnosno putnicima“ – ocenio je koordinator istraživanja Željko Mirčetić.

Prema njegovim rečima, pozitivan je i trend povratka poverenja u uniformisana lica među decom.

– Nekada su policajci uživali veliki ugled među decom. Potom je nastupio period kada u igrama kao što su „Lopovi i žace“ niko nije želeo da bude policajac, a sada imamo situaciju da deca u komunalnim policajcima prepoznaju novu vrstu autoriteta, koji im se dopada bez obzira na to što ne nose oružje i nisu tako opasni kao pravi policajci – naveo je Mirčetić.

Osim BusPlus kontrolora i komunalnih policajaca, među predškolskom decom najatraktivnija zanimanja su „učesnik u rijalitiju“, „teta sa telefona koja kaže da pretplatnik nije dostupan“ i „predsednik Srbije“.

Ocena stručnjaka je da deca prvenstveno biraju zanimanja „zasnovana na autoritetu nad najmanje jednom osobom“, ali i ona koja podrazumevaju korišćenje nekih, za decu zabavnih, sprava i uređaja.

Nenad Milosavljević

 1. himalajac kaže:

  neverovatno da ni jedno dete nije pozeleo da bude vodja navijaca… kuda ide ovaj svet

  1. ja kaže:

   jebiga, kontrolori su postavili nove, više standarde maltretiranja. Na navijačima je da pokušaju da dosegnu taj nivo. Al teško.

 2. Ja sam kaže:

  Deco moja, pa do kraja leta ce se ugasiti zanimanje kontrolora.
  U GSP-u se prosecno kremiraju ( spale) dva autobusa po terminusu na dan.
  Ceran, direktor GSP-a je ponosno izjavio:
  -Ne moze Djilas da kupi toliko autobusa koliko mi mozemo da ih urnisemo. Ovo je nas nacin borbe protriv BusPlus mafije. Mi se palimo da bismo njih ugasili.

  1. ja kaže:

   ne kaki. Ako te zanima zašto se pale busevi, javi se na fb-u na grupu pa pitaj:

   http://www.facebook.com/groups/400443823338493/

   1. Ja sam kaže:

    Ne zanima me jer znam.
    Ako ti treba pomoc, tu sam.

 3. Misantropicus kaže:

  To je zbog chewbaca uniforme i svetlosnog maca

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *