Trenutno ne postoji soj virusa koji može da pobedi svojstva belog luka
njuz-autor

AUTOR: Bojan Savic

20. okt. 2016

Naučnici upozoravaju da bi se mogli pojaviti virusi otporni na beli luk

CEO SVET, 20. oktobar 2016, (Njuz) – Svetska naučna javnost tvrdi da je nemoguće predvideti u kom pravcu će se kretati mutacije virusa i da postoji realna mogućnost da će se, u skorijoj budućnosti, pojaviti vrste koje su razvile rezistentnost na beli luk.

Genetičari i mikrobiolozi širom sveta jedinstveni su u oceni da bi ovakav razvoj događaja mogao dovesti do zaraze globalnih razmera i predstavljati kraj sveta kakav danas poznajemo.

– Virusi svakodnevno mutiraju, svaka nova generacija se po nečemu razlikuje od svojih predaka što otežava posao naučnicima koji se bore protiv njih – kaže dr Peter Rajh sa prestižnog univerziteta Harvard – Rast ljudske populacije i povećane migracije stvorili su pogodne uslove u kojima se mutacije znatno brže odvijaju. Odavno su primećene vrste otporne na poznate lekove, ali plašim se da se prvi put suočavamo sa mogućnošću da se pojave i oni otporni na beli luk što bi medicinu i celokupno čovečanstvo stavilo pred teške, gotovo nerešive probleme – objašnjava dr Rajh.

Domaći stručnjaci sa kojima smo pričali odbacuju ovakva apokaliptična predviđanja i tvrde da se ona sigurno neće ostvariti u bliskoj budućnosti.

– Beli luk je vekovima prva i poslednja linija odbrane od svih poznatih bolesti. Trenutno ne postoji soj virusa koji može da pobedi njegova lekovita svojstva. Empirijski je dokazano da i oni najuporniji ustuknu pred lekovitim koktelom koji čine slanina, domaća rakija i beli luk – rekao nam je dr Milomir Marjanović sa eminentnog Instituta za prevenciju zaraznih bolesti i geneteski inženjering iz Sremske Kamenice.

Prema njegovim rečima, moguće je sve, pa i nastanak virusa koji bi razvio otpornost na njega, ali takve pretpostavke su samo spekulacije koje nemaju uporište u modernoj medicinskoj nauci.

Bojan Savić

 1. voya montoya kaže:

  Ma ko zna koje nam viruse uvaljuju Kinezi, baš kroz domaći beli luk.E ee,ja verujem samo u organik garlic i domaće organik nakupce.Ene,smislili organske ćevape!!!Pa šta su nam Turci pravili i ostavili pre 200 godina!!!Organsku Srbiju,ne podnosim je ,organski…

 2. milan (nisam odavde) kaže:

  Zato je naš narod uvek više verovao u glogov kolac!

 3. Ja sam kaže:

  Mora da su i zene neka vrsta virusa cim ne podnose opojni zadah belog luka iz ustiju onih kog su dotat strasno ljubile.

  1. Vlada kaže:

   Nisi naleteo na pravu – moja zena krka luk sa mnom!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *