nazad na vrh

Naučnici upozoravaju da bi se mogli pojaviti virusi otporni na beli luk

Trenutno ne postoji soj virusa koji može da pobedi svojstva belog luka

CEO SVET, 20. oktobar 2016, (Njuz) – Svetska naučna javnost tvrdi da je nemoguće predvideti u kom pravcu će se kretati mutacije virusa i da postoji realna mogućnost da će se, u skorijoj budućnosti, pojaviti vrste koje su razvile rezistentnost na beli luk.

Genetičari i mikrobiolozi širom sveta jedinstveni su u oceni da bi ovakav razvoj događaja mogao dovesti do zaraze globalnih razmera i predstavljati kraj sveta kakav danas poznajemo.

– Virusi svakodnevno mutiraju, svaka nova generacija se po nečemu razlikuje od svojih predaka što otežava posao naučnicima koji se bore protiv njih – kaže dr Peter Rajh sa prestižnog univerziteta Harvard – Rast ljudske populacije i povećane migracije stvorili su pogodne uslove u kojima se mutacije znatno brže odvijaju. Odavno su primećene vrste otporne na poznate lekove, ali plašim se da se prvi put suočavamo sa mogućnošću da se pojave i oni otporni na beli luk što bi medicinu i celokupno čovečanstvo stavilo pred teške, gotovo nerešive probleme – objašnjava dr Rajh.

Domaći stručnjaci sa kojima smo pričali odbacuju ovakva apokaliptična predviđanja i tvrde da se ona sigurno neće ostvariti u bliskoj budućnosti.

– Beli luk je vekovima prva i poslednja linija odbrane od svih poznatih bolesti. Trenutno ne postoji soj virusa koji može da pobedi njegova lekovita svojstva. Empirijski je dokazano da i oni najuporniji ustuknu pred lekovitim koktelom koji čine slanina, domaća rakija i beli luk – rekao nam je dr Milomir Marjanović sa eminentnog Instituta za prevenciju zaraznih bolesti i geneteski inženjering iz Sremske Kamenice.

Prema njegovim rečima, moguće je sve, pa i nastanak virusa koji bi razvio otpornost na njega, ali takve pretpostavke su samo spekulacije koje nemaju uporište u modernoj medicinskoj nauci.

Bojan Savić

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
Tagovi: , ,
  1. Ma ko zna koje nam viruse uvaljuju Kinezi, baš kroz domaći beli luk.E ee,ja verujem samo u organik garlic i domaće organik nakupce.Ene,smislili organske ćevape!!!Pa šta su nam Turci pravili i ostavili pre 200 godina!!!Organsku Srbiju,ne podnosim je ,organski…

  2. Zato je naš narod uvek više verovao u glogov kolac!

  3. Mora da su i zene neka vrsta virusa cim ne podnose opojni zadah belog luka iz ustiju onih kog su dotat strasno ljubile.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix