njuz-autor

AUTOR: urednistvo

15. dec. 2012

Novinar pre objavljivanja proverio tačnost informacije koju mu je dojavio političar

Političar bio veoma ljut što novinar odmah nije objavio informaciju

BEOGRAD, 15. decembar 2012, (Njuz) – Novinar jednog beogradskog dnevnog lista u ispovesti za Njuz ispričao je da je jednom prilikom prvo proverio tačnost informacije koju mu je dojavio političar, pa je tek onda objavio.

Ovaj novinar, koji je tražio da ostane anoniman, nije želeo da precizira kada se to tačno dogodilo, kako ne bi rizikovao da bude prepoznat od drugih političara sa kojima sarađuje, ali navodi da se to desilo posle majskih izbora.

– Bio je to uobičajen dan u redakciji. Dobio sam dnevni zadatak od urednika i počeo da radim na tekstu. A onda me je pozvao taj političar i rekao da ima ekskluzivu za sutrašnji broj. Pošto mi se učinilo da se radi o dobroj priči počeo sam odmah da radim na njoj znajući da će mi trebati vremena za proveru njene tačnosti – priča u dahu ovaj novinar.

Kako kaže, pošto nije uspeo tog dana da dobije potvrdu informacije, sve je ostavio za sledeći.

– Nisam se ni porobudio, a telefon mi je već zvonio. Političar je bio ljut, vikao je da li mu ja to ne verujem. Pokušao sam ga umirim. Prebacio sam krivicu na urednika i da verovatno nije bilo mesta u novinama, ali je on nastavio da viče. Tada sam se i ja razbesneo i rekao da mu ništa ne verujem i da dok mi drugi izvor ne potvrdi ništa neću objaviti – navodi on.

Novinar dalje priča da je tog dana uspeo da dobije potvrdu informacije i da se ona sledećeg dana našla na naslovnoj strani.

– Posle nekoliko dana taj političar me je još jednom pozvao i rekao: “Zapamti kada ću ti ponovo nešto dojaviti.” i prekinuo vezu – završava svoju ispovest ovaj novinar.

Bane Grković

 1. nesportski tip kaže:

  Ja mislim da je ovo novinarska patka.

 2. ariela kaže:

  aha po sistemu “verujes li ti meni ili svojim ocima pardon usima”?

 3. Ja sam kaže:

  Dolaze vremena kada ce policajci pisati novinske clanke a politicari hapsiti.
  Molim?
  Zar vec?

 4. ivan kaže:

  Moderni novinari naprave vest iz tvitova i statusa…

 5. Tagore kaže:

  Kao Sima pandur kod krojača kome ovaj meri međunožje pantalona do jaja, pa ne veruje svojim očima i proverava više puta, tako da jedna nogavica Simi dođe do kolena, a druga od kolena.

  – Makaze su loše inerpretirale vašu telesnu nadarenost – teši krojač Simu pandura…

 6. coa kaže:

  Vucicu, Vucicu opet najvljujesh neka hapshenja a ovi nepoverljivi novinari ti ne veruju.Ma najavi ti najavu od najave njihovog hapshenja.

 7. Milos kaže:

  Ovaj novinar je ogranicen ko terasa, naime DOJAVE se ne proveravaju a IZJAVE su za proveru.

 8. živadinka kaže:

  Opa Djurdjo! Sada su i novinari postali anonimni. Do sada su tu cast imali neimenovani izvori. U ovoj zemlji se vise stvarno ne zna ko sta radi. Jos malo pa cemo svi imati saznanja da smo anonimni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *