njuz-autor

AUTOR: urednistvo

28. mar. 2011

Obnova zgrade Generalštaba do 2416. godine

Već 2067. godine biće popisana sva šteta na zgradi

BEOGRAD, 28. mart 2011. (Njuz) – Ministarstvo odbrane republike Srbije predstavilo je danas plan za obnovu zgrade Generalštaba u ulici Kneza Miloša u Beogradu, koja je razrušena tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Ukoliko svi rokovi budu bili ispoštovani, Beograđani će moći ponovo da uživaju u lepoti ovog velelepnog zdanja već 2416 godine, najavili su u Ministarstvu.

– Obnova zgrade Generalštaba biće rađena u tri faze – rekao je ministar odbrane Dragan Šutanovac – U prvoj fazi, koja će trajati do 2067. godine, popisivaćemo štetu na terenu i planirati strategiju obnove. U drugoj fazi, koja će trajati do 2248. godine, uklonićemo sve razrušene spratove koji se ne mogu obnoviti. Poslednja faza trajaće do 2416. godine, kada ćemo rekonstruisati ostatak zgrade i ponovo izgraditi nedostajuće spratove – precizirao je Šutanovac.

Zvaničnici grada Beograda ne kriju svoje oduševljenje što će ovaj problem konačno biti rešen.

– Drago mi je da će Beograđani uskoro ponovo dobiti zgradu Generalštaba – rekao je gradonačelnik Dragan Đilas – To je jedan od najznačajnijoh spomenika kulture u gradu, i siguran sam da će građani uživati da šetaju pored njega 2416. godine baš kao što su isti ti ljudi uživali u njegovom prizoru i pre 1999. godine. Moguće je da neki od njih tada neće biti među živima, ali svi ostali će sigurno biti jako radosni kada ga obnovimo – dodao je Đilas.

– Japanci su pokazali da mogu veoma brzo da obnove kompletnu državu nakon zemljotresa, a mi ćemo ovim potezom pokazati da možemo da budemo isto tako efikasni kao Japanci – rekao je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić koji će voditi realizaciju ovog projekta. – Ne postoji bez razloga ona čuvena izreka “Srbija do Tokija” – kada uporedite naše i njihove radne navike, to je maltene isti narod – pojasnio je Mrkonjić.

Kako saznaje Njuz, Vlada Srbije je već pripremila planove za ceremoniju otvaranja Generalštaba 2416. godine. Ceremoniji će prisustvovati kompletan državni vrh, predsednik republike Boris Tadić i svi ministri, a dolazak su već potvrdili i neki strani zvaničnici među kojima će biti i predsednik Kube Fidel Kastro.

Ipak, iz nezvaničnih izvora saznajemo da bi rok završetak radova mogao biti pomeren za oko sto godina unapred, jer su meteorolozi najavili novo Ledeno doba krajem 23. veka.

Istok Pavlović

 1. Православ kaže:

  То је историјски споменик, он се не сме рушити.

 2. zivko kaže:

  ahahhaha Pravoslav legenda :D

  JA ZNAM KO CE DOZIVETI DA VIDI OBNOVU ;) PA JOVAN KRKOBABIC :D

  1. Slavisha kaže:

   Naravno, Krkobabic ce doci sa mladim narastajima Krkobabica, koji ce do tada popuniti sva mesta u predsednistvu PUPS-a.

   1. Tetka kaže:

    :D :D

 3. Jordan kaže:

  Zar ta zgrada nije oduvek tako izgledala?!
  Cemu ce da sluzi 2416? Prema nekim procenama komunizam ce doci mnogo pre, Vojske nece postojati. Svuda ce biti mir i blagostanje.
  I na kraju, nije tajna da ce do tada ovu napaceu planetu strefiti bar 8 smakova sveta, pocevsi sa onim sledece godine.

 4. Marko kaže:

  To je istorijski spomenik, slazem se. Kad bi se ta zgrada popravila, mi bi smo brzo zaboravili na bombardovanje, koliko je trajalo i kako nam je bilo. Zaboravili bi smo cak i ko nas je bombardovao. Takvi smo mi. A ovako. Sve stoji tako kako je, da nas podseca, da se ne zaboravi. A i stranci, kad dodju u Beograd… i oni treba to da vide…

  1. Треба да остане таква као што је Ћеле кула у НИШУ!
   Да подсећа будуће гнерације, шта је “америчка” цивилизација донела ЦЕНТРУ БЕОГРАДА!!!

 5. scoby kaže:

  I neka sad neko kaze da Srbi ne umeju da dugorocno palniraju! Taman kad se otvore arhive UDBE 2072. godine, zahuktace se prva faza obnove (i izgradnje).

 6. Kemal kaže:

  Prevarili ste se – tad ćemo postati kandidat za EU. Tek tada ćemo imati pristup fondu za sanaciju bombardovanja. Mislim da će GŠ biti obnovljen oko 2623.

 7. epice kaže:

  Smešno kao uvek njuzu, ali ova zgrada treba da ostane takva kakva je.

 8. boccio kaže:

  izvin'te sto sam upao, samo testiram nesto :)

 9. Mira M.Kovacevic kaže:

  …vazno je gledati u buducnost…..kao Nostradamus!!

 10. Jessy kaže:

  Što su bre naivni. Ja bi sve i svašta obećala da će da bude do 31.12.2013. Ionako će 2012ta svakog trena, samo što nije!

 11. mirena kaže:

  Ovde nešto nije u redu! Kako je moguće da su zakazali obnovu kad je smak sveta 2012!? https://www.njuz.net/svi-projekti-gotovi-pre-smaka-sveta-2012/
  Ili se već zna da smo preživeli? ;)

 12. Tetka kaže:

  Ne treba žuriti… Što je brzo, to je i kuso… :))

 13. stevica45 kaže:

  ja bi ovo obnovio, makar srusio ono preko puta :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *