njuz-autor

AUTOR: Miroslav Vujovic

20. jul. 2013

Prodavac klima uređaja ukočio vrat zbog promaje

Prodavac klime je zbog vrućine danima držao otvorene prozore u stanu

KRAGUJEVAC, 20. jul 2013, (Njuz) – Vlasnik prodavnice klima uređaja “Milina” Milinko Rakić iz Kragujevca završio je na odeljenju fizioterapije u kragujevačkom Kliničkom centru nakon što mu se vrat potpuno ukočio od promaje, saznaje Njuz.

Ovaj dugogodišnji prodavac klima uređaja kaže kako je zbog vrućine ovih dana bio primoran da drži otvorene prozore u stanu, ali da je kao neminovnost zbog promaje došla i bolna povreda vrata, kao i celog desnog dela leđa.

– U stanu imam klimu ali izbegavam da je palim jer sam pročitao negde da klime i nisu baš zdrave, pa često, a posebno leti, držim otvorene sve prozore. Međutim, jutros kada sam se probudio osetio sam strašan bol u vratu, a za sve je kriva promaja – žali se Milinko novinaru Njuza u hodniku dok čeka ga da primi doktor.

– Žena je znatno opreznija od mene i svesna je šta sve promaja može da uradi čoveku. Iako je ona za to da češće palimo klimu, nema te sile koja će me naterati da se veštački rashlađujem, pa se zbog toga često i svađamo – kaže Milinko – Čuo sam da taj freon, ili šta već trpaju unutra, može da ošteti ozonski omotač pa je i to jedan od razloga što bežim od tog “zla” – dodaje on.

Milinko kaže da je i u svojoj radnji zabranio prodavcima da pale klimu jer ne želi da mu radnici budu pospani zbog veštačkog vazduha. Ali, pošto je, kako kaže, svestan i opasnosti od promaje, napravio je na radnji prozore samo na jednoj strani kako se ne bi desilo da nekom naudi promaja.

Miroslav Vujović

 1. Ender kaže:

  E moj Milinko, ti kao da nisi znao da je posle Turaka (i sada turskih serija), promaja najveći srpski neprijatelj, posle njih je najviše našeg naroda stradalo baš od promaje.

  1. scoby kaže:

   II srbski Zakon: Od smrada niko nije umro, dok su od promaje zabelezeni mnogi smrtni slucajevi!

 2. Zoin Mihailo kaže:

  Nakon ove vesti, građani koji su želeli da ugrade klime u stanovima i kućama su odlučili da ih ugrađuju spolja, jer klima koja je ugrađena spolja ne može da proizvede promaju unutar prostorije.

 3. himalajac kaže:

  ne bih komwntarisao promaju i kocenje, ali za klimu, vestacki vazduh, freon i ozon je potpuno u pravu. bez sale, u mi
  ojoj kuci se nale klime ( osim za dogrevanje u jesen i prolece), a ni u kolima…

  1. eskim kaže:

   a i ne kupas se,pretpostavljam

 4. Irena kaže:

  Neka pozove Hitnu Pomoc, ionako ovi duguju uslugu serviserima zbog prethodne vesti:

  http://fokus.iz.rs/srbija/121-serviseri-klima-uredaja-spasili-ekipu-hitne-pomoci-od-toplotnog-udara

 5. sveznalica kaže:

  Promaja nije reč koja postoji samo u srpskom jeziku, na engleskom se to zove “air drag” i u dizajnu objekata i radnih sredina postoji definisana količina strujanja vazduha iznad čije granice može biti opasno po zdravlje. Promaja nije izmišljetina, već smo mi skoni ismejavanju svega i svečaga kao “najpametniji” narod.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *