njuz-autor

AUTOR: urednistvo

04. jan. 2011

Protest u Ljubljani zbog gašenja muzike u beogradskim kafićima

Sa beogradskih trgova pravo pred srpsku ambasadu FOTO: V. Novosti

LJUBLJANA, 4. januar 2011, (Njuz) – Ispred srpske ambasade u Sloveniji u četvrtak, 6. januara, biće održan protest zbog najave da će se u beogradskim kafićima puštanje muzike dozvoljavati do 22h radnim danima, odnosno do ponoći vikendom, saopšteno je danas na pres konferenciji na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Glavni slogan ovog protesta glasiće: „Nećete nam uzeti naš Beograd“.

Za stanovnike ove bivše jugoslovenske republike Beograd predstavlja glavno mesto za noćni provod i sinonim za jeftinu i dobru zabavu, kakva se ne može naći u Sloveniji, zbog čega je sama najava ograničenja provoda u srpskoj prestonici, kod većine Slovenaca izazvala šok i nevericu. Dok se jedni nadaju da do takvih mera neće doći, drugi smatraju da se ništa ne sme prepustiti slučaju i da se moraju aktivnije uključiti u borbu za svoja prava.

Dopisnik Njuza iz Ljubljane razgovarao je sa nekoliko ljudi i svaki od sagovornika je osudio plan gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa.

– Već dugo se dogovaramo da za jedan od narednih vikenda posetimo Beograd, koji je balkanski Las Vegas. Svi moji sunarodnici veče pred polazak ranije ležu kako bi sakupili dovoljno energije za ludi provod koji ih tamo očekuje. Kao ljubitelj noćnog života, smatram da imamo pravo da javno iznesemo svoj stav povodom zabrana koje se najavljuju – rekao je Sani (23).

– Šta je sledeće, hoće li možda da zabrane splavove? Nemam reči, zgrožen sam! – kratak je bio Andrej (31).

Procene stručnjaka govore da će na protestu u četvrtak biti između pet i deset hiljada, pretežno mladih Slovenaca, sa čim se ne slaže naša sagovornica Matea.

– Na protestu će biti barem 15 hiljada ljudi, možda i 20. Doći će nekoliko autobusa iz Maribora, Celja, Murske Sobote, Kopera i drugih gradova. Očekujem da će protest uticati da beogradske gradske vlasti promene svoj stav. Očekujem podršku i naše Vlade, jer koju alternativu oni mogu da nam ponude? Da se provodimo u Sloveniji?! – pita se Mateja (27), koja je u Beogradu dočekala tri Nove godine i bila još šest puta na produženom vikendu.

Predstavnici srpske ambasade u Ljubljani nisu želeli da komentarišu predstojeći protest, dok je iz Beograda stigla najava da će miting podržati orkestar Fadilja Kurićija, koji će se pojaviti na licu mesta i demonstrantima odsvirati obe pesme, i „Đurđevdan“ i „Kalašnjikov“.

Blagoj Dušanić
Marko Dražić

 1. pabito kaže:

  ” i demonstrantima odsvirati obe pesme, i „Đurđevdan“ i „Kalašnjikov“.”

  Genijalni ste :))))))))))))

 2. Amandman kaže:

  Zašto krijete da je stiglo hiljade pisama podrške i da je Šaper intervenisao da ona ne dospeju do javnosti u Srbiji? Za koga vi radite?

  1. Kiza kaže:

   Pobedio si, i ti i Saper i hiljade pisama podrske :)

 3. Zvonko kaže:

  Napravite podrsku za like i unlike komentarima, molim vas!

  1. Ime obavezno kaže:

   LAJK!

   1. Ime (obavezno) kaže:

    unlike

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *