njuz-autor

AUTOR: urednistvo

06. dec. 2010

Putari otkrili drevne iskopine prethodnih pokušaja izgradnje Koridora 10

Nalazište dokazalo vekovnu težnju Srba ka Koridoru

DIMITROVGRAD, 6. decembar 2010, (Njuz) – Na potezu Sukovo – Dimitrovgrad deonice E-80 Koridora 10, pri kraju zaobilaznice oko Dimitrovgrada, radnici zaduženi za iskopavanje trase su pronašli arheološke dokaze neprocenjive vrednosti koji svedoče o vekovnom prisustvu srpskog naroda na ovom prostoru i njihovim pokušajima da se izgradi brza putna veza sa Bugarskom. Radnici Alpine nisu krili oduševljenje povodom ovog otkrića.

– Dok smo kolega i ja kopali dvadeset i peti decimetar pete deonice sedmog tendera Evropske banke, nabasali smo na neki metalni predmet. To nam je dalo priliku da se odmorimo sve do večeri, dok ne dođu nadležni da provere o čemu je reč – zadovoljno je izjavio radnik na obilaznici Đorđe Spasojević. – Kad su došli supervizori, trebalo im je tri dana da dovedu arheologe da protumače ovaj misteriozni metalni predmet. Sastojao se od šest plamena i na njemu je pisalo nešto tipa “Bratstvo i jedinstvo”. I nama laicima je već bilo jasno da ovaj čudan i arhaičan govor, koji se služi nama potpuno nepoznatim i nerazumljivim pojmovima, potiče iz neke drevne civilizacije – zaključio je Spasojević.

Prof. dr. Aleksandar Sinđelić, vođa tima za iskopavanje, takođe nije krio oduševljenje ovim nalazima. – Radnici su iskopali autentičan grb Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije koji je postavljen tokom sedamdesetih godina 20. veka i trebalo je da služi kao plaketa koja označava početak radova na toj deonici autoputa. Odmah pored nje smo našli i zatrpane mešalice koje su evidentno ostavljene tu da zarđaju.

Još interesantniji nalaz se krio ispod gde smo takođe našli plaketu ali ovog puta sa dvoglavim orlom, koju je kralj Milan postavio u cilju izgradnje velikog puta koji će spojiti Niš i Sofiju jer je očekivao shodno Načertaniju da će Bugarska i Istočna Rumelija svakog trenutka postati srpska kolonija. Ipak, našem iznenađenju stvarno nije bilo kraja kad smo u najdubljim slojevima zemlje otkrili dobro očuvanu fresku Uroša Nejakog kako mačem preseca crvenu vrpcu u znak neimarima da počnu sa radom – ističe profesor Sinđelić.

Eksponati su bez većih smetnji u toku nekoliko nedelja iskopavanja prebačeni u Narodni muzej u Nišu. Kurator muzeja Nedeljko Čavić bio je više nego zadovoljan razvojem događaja na trasi Istok E-80: – Iskopani eksponati se sada nalaze na stalnoj postavci muzeja i intresovanje za njih je veliko. Sa zadovoljstvom očekujemo dan kad će se i današnji artefakti na tom lokalitetu naći u našem muzeju – zaključio je Čavić.

X.I.O.

 1. Petar kaže:

  Odlicno! :))))

 2. Ally kaže:

  “…u najdubljim slojevima zemlje otkrili dobro očuvanu fresku Uroša Nejakog kako mačem preseca crvenu vrpcu u znak neimarima da počnu sa radom…” Epic!

 3. noisy kaže:

  u stvari, cijeli ovaj tekst zbog poslednje rečenice :)
  “Sa zadovoljstvom očekujemo dan kad će se i današnji artefakti na tom lokalitetu naći u našem muzeju”

 4. TR kaže:

  Auuu hahah jedan od boljih :D

 5. Bulgarin kaže:

  Tova da ne go e zakopal Milosevic? Da pripomnjam li srbskite meraci kam bulgarski teritorii? Oste Belic bese pisal za srbski govor do reka Iskar, a i ima kniga za srbskija govor na Galic….Ama siptarite ne se ebavat

 6. Србин kaže:

  Алоооооооооо Бугаринуууууууууууууууу смири се,ово је сајт,ради форе…ништа није истинито на овом сајту ! Шта се палиш !!!

 7. KG kaže:

  Zalosno ali jedini pravi autoput koji imamo je iz SFRJ.O zeleznici da ne pricam ..jedina drzava na svetu koja u zadnjih 10 godina nije izgradila nijedan km pruge je srbija.

 8. Dule kaže:

  Ima negde slika toga ?? :D

 9. ariela kaže:

  e ovo ti je ko onaj vic: kopali ameri rupu pa nasli opticki kabal…kazu internet je kod nas postojao jos pre 100 god. Kopali rusi rupu i nasli telef kabal. kazu telefon je postojaokod nas jos pre hiljadu god. E kopali crnogorci i nisu nasli…nista! e kazu mobilni je kod nas postojao jos pre milion godina…

 10. mamamimi kaže:

  Samo pitajte Krkobabića, seća se on kad je još Trajan počeo izgradnju Koridora X, ali je nešto krenulo po zlu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *