Pojedini gledaoci formirali mišljenje o čitavom nastupu, samo na osnovu kratkog klipa na kom Vučić vrti praznu priču
njuz-autor

AUTOR: Marko Drazic

27. sep. 2017

RTS direktno prenosio Vučićev govor 24 sata, javnost podeljena

BEOGRAD, 27. septembar 2017, (Njuz) – Odluka Radio-televizije Srbije da prenosi dvadesetčetvoročasovni nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izazvala je podeljene reakcije javnosti. Dok jedni smatraju da je u pitanju remek-delo, koje je bilo veoma zahtevno za tako dugačak direktan prenos, ima i onih koji misle da javnom servisu ne dolikuju takvi prenosi, jer u njima nema ničeg umetničkog.

Jedan od gledalaca RTS-a Pavle Ninković, koji je pozdravio ovu odluku, smatra da smo ovog vikenda prisustvovali istoriji.

– Mnogi ljudi zanemaruju činjenicu koliko je zahtevno, skoro pa nemoguće, 24 sata bez prestanka pričati. Ovde govorimo o čoveku koji je pričao sve vreme, bez odlaska u toalet, bez hrane i pića. U pitanju je očigledno nadčovek i žao mi je što to nije glavna tema rasprave, već jedan iseček od 30 sekundi, na kom Vučić, prema mišljenju nekih, vrti praznu priču. Treba taj isečak staviti u kontekst, pogledati ceo njegov monolog i tek onda doneti konačno mišljenje – smatra ovaj gledalac, koji je pohvalio i RTS zbog sjajnog živog prenosa.

– Deluje skoro nemoguće raditi direktan prenos od 24 sata Vučića kako priča, ali se cela ekipa koja je readila sjajno snašla. Uspeli su da dobro snime sve ključne delove njegovog govora – napominje Pavle.

S druge strane, mnogo je i onih koji su protestovali zbog ovog prenosa, smatrajući ga neprimerenim.

– Jako je neprijatno vrteti kanale i naići na Vučića. RTS nije uzeo u obzir da i deca mogu da vide njega kako mlatara praznom pričom – smatra Ivan Vasić. On dodaje da ne vidi ništa umetnički u ovom Vučićevom nastupu i da se on suštinski ne razlikuje od Parova ili Zadruge.

– Vučić nešto priča u kameru, Zmaj od Šipova nešto priča u kameru, pa bih voleo da mi neki stručnjaci za performans i savremeno pozorište pojasne zašto je ovo prvo umetnost, a ovo drugo kič. Neki mi zameraju kako nisam pogledao svih 24 sata Vučićevog nastupa, pa bih samo voleo da pitam, ko je uspeo da ga gleda 24 sata bez prestanka – dodaje naš sagovornik.

Marko Dražić

 1. Ja sam kaže:

  Porediti Zmaja i vucica je strasno, i krajnje zlonamerno!
  Ipak, Zmaj je institucija.

 2. milan (nisam odavde) kaže:

  I do sada je pučanstvo imalo mogućnost da gleda vučića 24 sata, jedino je moralo da koristi daljinski i pretražuje po kanalima. U toj pretrazi su nekad izgubili neku važnu misao. RTS se pobrinuo da se to ne dešava – svim obožavaocima baš ništa više neće promaći! Sve će znati: i ko je koga ubio i ko je gde rušio i ko je krao i kad je krao, ma sve ,,prave” informacije iz prve ruke!

 3. Davor kaže:

  Ja sam još ranije dao predlog da se osnuje jedan tv kanal gde bi Vučka mogli gledati non-stop 24 sata bez prekida a tamo bi se emitovali svi njegovi govori kako najnoviji tako i oni iz prošlosti – slično kao što nam na sportskim kanalima emituju kako najnovije tako i neke stare fudbalske utakmice naprimer još dok je Zvezda bila prvak Evrope i sveta pa i starije . Inače ja sam gledao tih 24 sata Vučkovog prenosa , ali moram biti iskren da sam koristio i daljinski pa sam usput i šaltovao druge tv kanale dok je Vučko naprimer zaboravio da okrene neku stranu svog govora pa je dvaput isto pričao ili dok se dva,tri(sto) puta vraćao da pojasni neki isti slučaj . Tom prilikom kad sam menjao kanale ujutro recimo ide vremenska prognoza za ceo dan a Vučko za to vreme priča kako treba rano ustajati u 5 , onda u podne idu glavne vesti na drugim kanalima a Vučko priča kako je za Srbiju važno da ide u EU , uveče slično tako a kada je već bila kasna noć šaltovao sam i tv kanale za odrasle ali sam se na trenutke ipak vraćao i na Vučkov kanal . Ipak se bez Vučka ne može, jer ko bi popunio toliko praznog prostora na tv-u .

 4. Sp kaže:

  Kao Alan Čumak, samo za opstipaciju.

 5. zeks kaže:

  Nije gospodinu Vucicu bio cilj da konkurise Parovima,Farmi ili Zadruzi,nego da pokaze radnicima Jure da nije problem nositi iste pelene 24 sata…

 6. voya montoya kaže:

  Mlati Nj.E. mlati li mlati spolovilom tudjim po gloginjama…!!Doduse ,flamanski pozorisni reditelj, nije uocio njegov smirantski glumacki talenat,koji nam on prosipa po olimpijskoj Srbiji…

 7. Malo mnogo kaže:

  Sigurno je narodu 24 sata pričao o carevom novom odelu.Kako je lepo, bogato i napredno i kako su svi oni koji ga ne vide glupi.A umetnost u govoru vide samo ovi glupi jer je car gologuz a to je po današnjim kriterijumima vrhunska umetnost.

 8. Pero kaže:

  Nije mi jasno zašto ste toiko ostrašćeni protiv Vućića! Pa koji je njegov prethodnika obezbijedio toliki broj podržavalaca?

  1. zeks kaže:

   Zmaj od Šipova ima veliki broj “podržavalaca”,pa hajde da ga postavimo za ministra kulture…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *