njuz-autor

AUTOR: urednistvo

16. jun. 2011

Saobraćajne kamere snimaju bahate pešake

Saobraćajne kamere ubuduće će sankcionisati ovakve prekršaje

BEOGRAD, 16. jun 2011, (Njuz) – U Beogradu od ponedeljka počinje korišćenje video opreme za dokazivanje prekršaja pešaka u saobraćaju, pomoću koje će se procesuirati prelazak na crveno svetlo, kao i prelazak ulice van pešačkog prelaza. Fotografija lica koja čine ove prekršaje sistemom foto-robota će se automatski uporediti sa bazom fotografija slikanih za nove lične karte i pasoše, a tačnost prepoznavanja osobe sa slike je veća od 99 odsto zahvaljujući kamerama visoke rezolucije.

Na ulicama prestonice instalirano je 60 ovakvih specijalnih kamera na najvećim raskrsnicama, pa će pešaci ubuduće morati da povedu računa o prelasku ulice dok je upaljen crveni čovečuljak, kao i na prelaženje ulice na mestu koje za to nije predviđeno.

Prema rečima Dragoslava Savića iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, pešacima koje kamere snime stići će prijava sa fotografijom prekršaja i na osnovu toga će biti kažnjeni.
Savić najavljuje da će se kazne kretati od 15.000 do 30.000 dinara za građane, dok će pravna lica za kršenje saobraćajnih propisa morati da izbroje od 100.000, a penali mogu da idu čak i do 800.000 dinara.

– Po Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, fotografija će se tretirati isto kao da je prekršioca u saobraćaju video policajac – kaže Savić – Ona će na sudu biti verodostojan dokaz o načinjenom prekršaju, ali na sudiji je da li će je, kao takvu, i prihvatiti. Osim novčane kazne, koja za prelazak ulice na crveno može da ide i do 125.000 dinara, pešaci će dobijati i kaznene poene. Konkretno za prelazak na crveno dobija se 15 poena, dok prelazak van pešačkog prelaza sa sobom nosi 20 kaznenih poena. Kada bahati pešak nakupi 100 kaznenih poena, oduzima mu se dozvola za pešačenje, a preti mu i kazna od dve nedelje kućnog pritvora.

Na fotografiji koju snimi red lajt kamera jasno će se videti lokacija, vreme i lice pešaka. Slika prekršaja kao i zumirana slika slica se šalje u komandni centar MUP Srbije koji je kompjuterima povezan sa svim kamerama u gradu. Zajedno sa video-zapisom, slikom, policija piše obrazac o kazni za učinjeni prekršaj i šalje ga na kućnu adresu lica koje je načinilo pešački prekršaj.

– Pešak koji je prekršio pravila, na kućnu adresu će da dobiti poziv sa četiri fotografije – objašnjava Zoran Lazić, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije – Kada dobije prijavu imaće osam dana da se javi u policiju i prizna da je napravio prekršaj. Ukoliko se utvrdi da je kamera ipak uhvatila neko drugo lice koje liči na prepoznato lice, dolazi do poništenja postupka.

Lazić napominje da je Saobraćajna policija već došla do saznanja da građani na društvenoj mreži Fejsbuk razmatraju prelazak ulice van dozvoljenog noseći naočari za sunce u kombinaciji sa kačtom ili kapuljačom, što će ubuduće biti strogo zabranjeno.

– Svi pešaci moraće prilikom prelaska ulice da skinu naočari za sunce, kao i bilo šta što imaju na glavi – kaže Lazić i dodaje da su kamere dovoljno kvalitetne tako da policija neće tražiti od građana da tokom prelaska ulice imaju isti izraz lica kao i u dokumentima.

Viktor Marković

 1. Igor kaže:

  Pravda za crvenog čovečuljka!

  1. zajebzesci kaže:

   evo napisao sam like! na onaj sticky papiric i odo ga zaljepit na prvog “crvenog čovečuljka” u znak podrske ovom zakonu u nadi da ce se i u zg-u pocet provodit pravda….

 2. Blagzor kaže:

  Da ne znam da je Njuz vest…

 3. Boki kaže:

  Oduzima se dozvola za pesacenje…Originalno nema sta…

 4. didu kaže:

  Sta se desava sa maloletnicima koji trenutno nemaju licnu kartu?Dali se njima kazne akumuliraju dok ju je nedobiju?Predlazem plastinu operaciju za svaki slucaj!

 5. jp kaže:

  vrh! :D

  ” Kada bahati pešak nakupi 100 kaznenih poena, oduzima mu se dozvola za pešačenje, a preti mu i kazna od dve nedelje kućnog pritvora.”

  LOL!

 6. Ime k'o i neime kaže:

  Predlažem pušatanje brada svima, možda čak i nošenje ronilačkih maski

  1. Golub kaže:

   Ma, imam ja bolje rešenje…. upravo sam ugovorio posao sa Kinezima za isporuku maski sa likovima preCednika i ministara, pa nek svako kupi svog omiljenog lika.

   Imao sam ideju i da proširim asortiman i sa drugovima poslanicima, ali se tu javio problem…. rekoše mi da ne mogu napraviti maske po ovakvim fotografijama http://misha.blog.rs/gallery/2283/previews-med/dosada%20u%20skup%C5%A1tini%20srbije.jpg

 7. Tetka kaže:

  “Kada dobije prijavu imaće osam dana da se javi u policiju i prizna da je napravio prekršaj.”
  A, da li će građani morati da čekaju nekoliko dana po nekoliko sati za broj da bi im se zakazao termin?
  Inače, ja ne priznajem da sam ona osoba sa slike na mojoj ličnoj karti!

 8. ariela kaže:

  Onda cemo postati najnaprednija Evropska drzava…ovaj sistem jos niko nema pa cemo konacno pokazati svetu da se sa nama ne moze saliti…

 9. Ђеки kaže:

  Мислим да треба објављивати слике тих бахатих пешака после “Дневника” у седам у трајању од два сата сваки дан, па да онда људи сами зову да идентификују своје комшије, омражене колеге с посла итд. И да то буде нека форма квиза, реалити “Потказивач године”…

  1. ariela kaže:

   Ha ovo mi se svidja….Mogu misliti koliko ce mnogi zeljno da cekaju da to vide…Svi moguci besposlicari i oni koji vode tudje zivote….sa slascu ce prepoznavati svoje komsije…telefoni ima da bruje a na ulici svako svakog gledace kao potencijalnog spijuna….e onda ce tek da nastupi sjajno vreme…

 10. Nikola kaže:

  A ako se uključi crveno dok prelazim, da ostanem da stojim na mestu ili da se vratim nazad?

  1. Ђеки kaže:

   И да метнеш штоп-светла на уши, мигавце на уши и кацигу с ретровизором…

   1. Tetka kaže:

    @Ђеки, a kuku za vučenje? :))

    1. Ђеки kaže:

     Ма може и таблице на дупе

     1. Tetka kaže:

      hahahahaha!
      Razmišljala sam i o tablicama, ali pošto se koriste naše slike iz baze podataka za dokumenta – to mu valjda dođe kao tablica… :)

     2. Ђеки kaže:

      @Тетка, то за случај да се неко насмеје, па да онда нема израз лица као из л.к…. Вероватно треба прво спровести истраживање, и истражити ко је све још увек способан да се осмехне и нема камене-фаце-ботокс израз лица, па такве појединце онда изоловати и адекватно означити… А остали који немају више никакву фацијалну експресију могу и без таблица…

     3. Tetka kaže:

      @Ђеки, meni su sumnjivi ti što još imaju razloga da se smeju ;)

 11. Aleksandra kaže:

  “Svi pešaci moraće prilikom prelaska ulice da skinu naočari za sunce, kao i bilo šta što imaju na glavi – kaže Lazić i dodaje da su kamere dovoljno kvalitetne tako da policija neće tražiti od građana da tokom prelaska ulice imaju isti izraz lica kao i u dokumentima.”-genijalno :)

  1. Ђеки kaže:

   То је већ двадесет година дифолт…

 12. Bogi kaže:

  Svi znamo da je ovaj tekst zafrkancija, ali ovo bi trebalo stvarno uvesti! Svaki dan strepim hoću li morati odležavati nekog od novosadskih pešaka-samoubica!!! Što ne želim sebi ni u kućnom pritvoru!

  1. sasa kaže:

   Čovek je potpuno u pravu… :(
   Prosečan srpski ulični džukac je inteligentniji od prosečnog srpskog pešaka jer prvo pogleda levo i desno da li ima neki auto koji će da ga opizdi. Ko ne veruje u ovo, neka malo obrati pažnju šta rade pešaci

   1. Ђеки kaže:

    У питању је психолошка игра… Реално, кола јуре и доста возача нема намеру да стане све док ти не ступиш на коловоз. Наравно, по закону би возачи требало да стану кад пешак стане на ивицу коловоза. Али знамо да то није увек тако. И пешаци стога морају да играју психолошке игре с возачима.

    С друге стране, има јако пуно старијих људи који су саобраћајно необразовани и нису навикли на овај интензитет саобраћаја…

   2. Ђеки kaže:

    Али генерализујеш: већина пешака и већина возача се понаша сасвим адекватно.

    1. sasa kaže:

     Kad napisah “prosečan”, tačno sam to i mislio. Ima pešaka koji pogledaju levo i desno iako je pešački prelaz, a ima i kučića koji ne gledaju. Doduše, i jedni i drugi su, čini mi se, manjina.

 13. Ivan_KS kaže:

  Ubedljivo najjači deo teksta je ovo sa pravnim licima… :) A kako će ovo da funkcioniše u Novom Pazaru kad još nije doneta zabrana nošenja burki, a uzgred i nema semafora… xD. I kako će se tretirati blizanci? Da li će jedan moći da akumulira poene drugog? :)

 14. COLE kaže:

  Gotovo je nakon gubljenja nevinosti, buduci da nas svi intenzivno mrcu, kako ovde u nasemu gradu vasceli dan trubi jedan potkuseni, gubimo i intimnost i privatnost, a \ivot nam je ina;e zbog gladi totalno ugroze, odosmo u tandariju!

 15. Laza kaže:

  Samo se vi zezajte…Videcete sta ce od ovoga da bude sala a sta zbilja za jedno 20 godina. Nazalost.

 16. dragan kaže:

  Treba uvesti presretače za pešake, to mogu da rade policajci koji su blizu penzije. Najgori i najsporiji i najbezobzirniji su matorci i invalidi pa će ih ovi presretači lako hvatati. Kazna treba da bude i oduzimanje obuće (na licu mesta, do 30 dana), sve sa čarapama, pa zato policajci-presretači pešaka od opreme moraju imati i gas-maske.

 17. mamamimi kaže:

  Baš ovih dana treba da uzmem novu ličnu kartu i gledam po forumima kako ljudi razmišljaju po pitanju :čip ili ne. Kad nas sve čipuju, neće trebati ni kamere na pešačkim prelazima, tačno će se znati ko je kada i gde prešao ulicu. Samo čuješ biiip kao upozorenje da radiš nešto protivzakonito, a posle 2 dana ti stigne “čestitka” na kućnu adresu. Automatsko upisivanje negativnih poena u čip na LK se podrazumeva. Svi oni futuristički filmovi sa Švarcenegerom i B. Vilisom će biti mala maca u poređenju sa našom stvarnošću. Ovaj tekst je mnogo više stvaran nego što na prvo čitanje izgleda.

 18. srdjan janic kaže:

  ukoliko peshak, nakon sakupljenih 500 i vishe poena, ali i odsluzenih svih zakonom propisanih kazni, nastavi sa bahatim ponasanjem, (chitaj PESHACHENJEM), sledi mu amputacija leve noge do ispod kolena i ugradnja telerobotichke noge, koja je po defaultu nameshtena da prelazi ulicu iskljuchivo po mestima obelezenim za to, tj, po peshachki prelazima-zebrama.

 19. Njuzer kaže:

  Pravila,pravila,da bi nas udavila : D… E zato ja necu da vadim novu licnu kartu,pa cak ni famozne 2016te : P…

 20. Pera kaže:

  Pozdravljam ovaj zakon koji ce sasvim sigurno ostati upamcen u istoriji civilizacije kao kljucni doprinos razvoju kulture. Ipak, predlozio bih da skupsina jos jednom razmotri zakon posto sam uocio par nedorecenosti.
  Elem, kako se definise bahato prelazenje ulice od strane pravnog lica? Kako je verovatnoca veoma mala da neka firma predje ulicu (osim u slucajevima zemljotresa i klizista), drzava se ne bi mnogo okoristila od naplate tih kazni. Ali evo, uzmimo slucaj isporuke pice, kada raznosac pica sa picom pod miskom predje ulicu na nedozvoljen nacin. Posto je u tom trenutku pica jos uvek u vlasnistvu firme (nije placena ni preuzeta), ona formalno pravno predstavlja privredni subjekat i kao takva cini prekrsaj nedozvoljenog prelaska ulice od strane pravnog lica. Dakle, osim sto ce raznosac pica zaraditi kaznu, i pica ce zaraditi svojih 15 kaznenih poena i 800.000 dinara kazne. Dalje, sta se desava sa kaznom u trenutku primopredaje pice naruciocu? Da li kupac sa picom preuzima i njenu kaznu, ili kazna ostaje firmi? Sta ako firma ode u stecaj a pica je isporucena, ko placa kaznu? Tu drzava gubi. Zbog toga, predlazem da Vlada oformi Agenciju za pracenje nedozvoljenih prelazaka preko ulice od strane pravnih lica u realnom vremenu. U tom slucaju, svaki narucilac pice bi mogao prilikom preuzimanja da konsultuje sajt Agencije (to Dulic moze da napravi za tricavih 500.000 evra) i da proveri da li je pica na putu do njega napravila prekrsaj. Ako ne proveri i ako preuzme picu sa dosijeom, onda on placa kaznu – molim lepo.
  Dalje, da li se prelazenje i pretrcavanje ulice tretira na isti nacin? Sta je sa kaznom za prekoracenje brzine? Pod kojim je uglom lice preslo ulicu, tj koliko se zadrzalo na kolovozu? Veci ugao – duze zadrzavanje – povecana opasnost po druge ucesnike u saobracaju. Ima tu jos nedorecenosti.

  1. Nikola kaže:

   Mmm, pica…

 21. ja kaže:

  Čedina zebra ostaje na ulicama, ili je sele u Zoo-vrt? :)

 22. pišica kaže:

  moram onda da nabacim neki kez dok prelazim ,ako ce ljudi da me slikaju..

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *