Predstavnici sindikata smatraju da je nedopustivo preklapanje dva praznika
njuz-autor

AUTOR: Miroslav Vujovic

29. apr. 2016

Sindikati najavili proteste za 1. maj jer se Uskrs poklapa sa Praznikom rada

BEOGRAD, 29. april 2016, (Njuz) – Sindikati su najavili da će pozvati sve svoje članove i radnike u Srbiji da protestuju 1. maja jer ove godine Uskrs pada istog dana kada i Praznik rada, prenose domaći mediji.

Predstavnici svih sindikati u Srbiji složili su se da je nedopustivo da se, preklapanjem dva praznika, onemogući pravo radnika na dva i nametne im se samo jedan odmor.

– Svake godine, za 1. maj, gledamo snimke radnika širom sveta koji izlaze na ulice i traže svoja prava, dok se, s druge strane, nama upućuju kritike kako tog dana ne protestujemo i zaboravljamo na prava radnika u Srbiji. Zato smo odlučili da od ove godine izađemo složno na ulice i dignemo svoj glas zbog toga što je neko smislio da se dva velika praznika preklope, čime nam je onemogućio pravo na dodatno uživanje u prirodi sa prijateljima i članovima porodice, uz pečenje i pivo – rekao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

– Zbog velikog broja naših članova, proteste ćemo organizovati na više lokacija u Beogradu, najverovatnije na Topčideru i Košutnjaku, dok će jedan broj naših članova protestovati na Adi Ciganliji. Biće to statični protesti, ali jako efikasni. Upozoravamo vladu da bi se svašta moglo dogoditi ako bismo svi, punih stomaka, skočili u isto vreme – zapretio je Orbović.

On je rekao da postoji šansa da se protesti radnika ipak odlože, ukoliko se usliši njihov apel da se dva velika praznika razdvoje.

– Poslali smo zahtev Srpskoj pravoslavnoj crkvi da pomeri Uskrs za sedam dana jer, za razliku od 1. maja, taj hrišćanski praznik nije vremenski zakucan – objasnio je Orbović.

Predsednik SSSS Ljubiša Orbović otkrio je da će nakon ovih protesta, radnici morati malo da se odmore i da će imati pauzu od nekoliko godina dok se opet ne poklope neki praznici.

Miroslav Vujović

 1. Ja sam kaže:

  SSSS bi cutao i da SS-ovci vode Srbiju.
  Mada…kako je SnS-ovci vode… mozda bi ovi gore bili bolji.

 2. milan (nisam odavde) kaže:

  Veliki Vodja je juče izjavio da je za vreme svoje vlasti uradio koliko i Tito ukoliko ne i više. Ujedinjavanjem ova dva praznika je Tita prevazišao!

  1. vitez kaže:

   Poredi se sa Titiom, znači radila je ćorava kutija.

   1. milan (nisam odavde) kaže:

    Pa zar nisu pokazali kako je mali doktor glasao?

 3. Tagore kaže:

  a) Penzije nikad neće biti smanjene – najavili su radikalni progress-isti.
  b) Penzije tri dana pre roka. Isplata drugog dela martovske penzije penzionerima iz kategorije zaposlenih počeće sutra, 22. aprila, pre izbora. (U Srbiji živi samo 1.734.790 penzionera.)
  c) ZA USKRS BEZ PARA – Isplata za 281.000 penzionera tek posle praznika, možda 5, odnosno 6. maja! Jasano?
  d) Visoko plaćeni leskovački radnici će proslaviti PRVI MAJ u južnokorejskoj fabrici…
  .
  Po međunarodnom zakonu sve penzije “pension plan & pensions”, dopunske penzije “second and third pillar”, hraniteljske i porodične obaveze su isplative svakog prvog za sledeći mesec ili ranije ako taj dan pada u prazničnom ili neradnom danu, a progress-isti su obećali drugi deo martovske penzije pre izbora.
  Čime se hrane ovi srpski penzosi od marta do maja, mada znamo da još nisu zaradili ni kamen po glavi, a kamo li tucana jaja?
  .
  NAPREDNI PROGRESS-ISTI ?

 4. dragan kaže:

  RTS treba da pozajmi pare i otkupi pravo prenosa. Pare može da vrati tako što će kod govorancije lidera i poznatih ličnosti sa protesta puštati reklame ili predizborne slogane (za dolazeće predsedničke) koje će naplatiti od najbolje stojeći političkih partija. I svi srećni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *