Teslin transformator glavna zvezda festivala
njuz-autor

AUTOR: Miroslav Vujovic

11. jul. 2016

Teslin transformator nastupa u Guči

GUČA, 11. jul 2016, (Njuz) – Teslin transformator, koji je za potrebe proslave 160 godina rođenja slavnog naučnika postavljen na Kalemegdanskoj tvrđavi, dobio je zvaničan poziv da nastupi na Dragačevskom saboru u Guči.

Organizatori festivala kažu da nisu krili oduševljenje kada su pogledali snimak na kojem transformator od 12 miliona volti svira Užičko kolo, bacajući munje oko sebe.

– Teslin transformator će, zajedno sa trubačkim orkestrima, nastupiti na takmičenju u finalnoj večeri na Dragačevskom saboru, a pratiće ga orkestar munja. Iako su se neki usprotivili tome, jer, kako kažu, on nema veze sa trubom, moram da primetim da to nije istina i da transformator baš podseća na veliku trubu, samo bez dirki – rekla je Vesna Stambolić, predsednica opštine Lučani, zadužena za organizaciju ovog festivala.

– Ne bih da prejudiciram ko će pobediti na saboru, ali, mislim da će munje koje transformator bude bacao okolo uticati na žiri da mu dodeli poene za umetnički dojam što bi mu donelo veliku prednost u odnosu na ostale učesnike. Očekujem da će okupljena masa biti naelektrisana pozitivnim vibracijama dok bude skakutala uz Teslino kolo – kaže predsednica opštine Lučani – U svakom slučaju, velika nam je čast što će jedan od najpoznatijih izuma ovog srpskog naučnika, kalem koji svira kolo, biti predstavljen u Guči – dodala je ona.

Iz organizacije napominju da bi jedini problem sa nastupom transformatora mogla biti slaba struja jer Guča nema dobro razvijenu električnu infrastrukturu.

– Kako bismo predupredili nestanak struje, već smo počeli da gradimo veliku trafo stanicu koja će biti gotova do početka festivala, a koja će svirati Cecine pesme – potvrdili su nam iz organizacije Dragačevskog sabora.

Miroslav Vujović

 1. Plavuša kaže:

  E, svašta ću da čujem! Mislim, znam da puž nosi kuću, al da pauk nosi kola?? Pa sad još i ovo…

 2. Ja sam kaže:

  …a i jednu oranicu ce da preimenuju u aerodrom kako bi Palma, Raka i Velja licno docekali ,,Teslu,,.
  Svadbarski kupus ce se sluziti u urnama, a sav pepeo od rostiljanja bice posut od Hrama do Skupstine u Beograda.
  Predivan spoj nauke, kulture i politike.
  Malo li je?

 3. scoby kaže:

  Znaci da ce Guca ostati bez struje i svirka biti unpluged?

 4. milan (nisam odavde) kaže:

  Sad se vidi koliko je MMF bio u pravu. Da su reforme u javnom Strujnom Preduzeću uradjene kako su oni tražili, ne bi bilo problema sa strujom u Guči. Al ko bi onda igrao i pevao?!

 5. Gradjanin kaže:

  Parada nepismenih sa kupljenim fakultetskim i doktorskim diplomama je obeležila 160 godina od rođenja Nikole Tesle.

  1. Apsollwent kaže:

   ni Tesla nije završio fakultet..!

 6. voya montoya kaže:

  pa mogli bi i pivari da izbace i jubilarno ,npr. Tesla pivo,koje se pije samo na banderama…Kasne ovi menadžeri marketinga i sviranja kurcu.Ali mi potrošači se nadamo da će osetiti naše konzumentske potrebe za ovim idolskim napitkom…Jer svi smo mi Tesle ,a značenje te reči je naziv za čekiće posebnih namena…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *