njuz-autor

AUTOR: urednistvo

06. jan. 2011

Trgovci najavljuju štrajk zbog novog zakona

FOTO: Politika.rs/Ž.Jovanović

BEOGRAD, 6. januar 2011, (Njuz) – Trgovačko udruženje „Dobra usluga“  najavilo je danas da će za desetak dana započeti masovne štrajkove u trgovinama širom Srbije ukoliko Vlada ne povuče novi Zakon o zaštiti potrošača koji je na snagu stupio 1. januara.

Zakon o zaštiti potrošača zasnovan je na principu „Kupac je uvek u pravu“ i predviđa brojne mehanizme zaštite potrošača, od preciznih obaveštenja o proizvodu, preko jasno naznačenih cena, pa sve do zakonske garancije u trajanju od dve godine.

Trgovci, međutim, smatraju da novi zakon predstavlja oštar atak na celu trgovačku branšu i njene tradicionalne načine rada. Predsednik TUDS-a Borko Tomić kaže da država preko kvazi-evropskih regulativa pokušava da se obračuna sa trgovcima i da pomoću potrošača iz njihovog džepa „izbije“ dodatan novac za sopstveni budžet.

– Država zna da trgovci neće moći tako lako da se prilagode odredbama ovog drakonskog zakona i računa da će kažnjavanjem obezbediti dodatna sredstva za budžet. Trgovci više neće moći da se ophode prema potrošačima onako kako oni zaslužuju, već onako kako kaže slovo ovog skaradnog zakona. Više nećemo moći da tražimo sitninu od mušterija, nećemo moći da zaokružujemo iznose, nećemo moći da pišemo o uslovima prodaje sitnim slovima, moraćemo ispod svakog proizvoda da stavimo cenu koja se odnosi baš na taj proizvod, što ranije nismo morali. Drugim rečima, država trgovce stavlja u jedan ponižavajući položaj, položaj u kojem će njihovo „Izvolite“, „Hvala Vam“ i „Prijatno“ biti tek vrh ledenog brega podređenog statusa u odnosu na kupca – revoltiran je Tomić.

Sagovornik Njuza takođe strahuje da bi novi Zakon o zaštiti potrošača mogao da podstakne potrošače da se bahato ponašaju prema trgovcima. Tako bi, kaže on, Srbija ubrzo mogla da se suoči sa pravom pravcatom „anarhijom“ u trgovinama, koja bi podrazumevala da kupci odbijaju žvake, prašak za pecivo, vanilin šećer i šibice umesto kusura, da zahtevaju da sami biraju koje parče mesa iz vitrine žele i da prestanu da nose sitan novac u kupovinu, što bi, po Tomićevom mišljenju dovelo do rasula.

– Apelujemo na Vladu i Ministarstvo trgovine da hitno stave ovaj zakon van snage i vrate ga na javnu debatu i u skupštinsku proceduru. Ukoliko Vlada to ne učini, trgovine u Srbiji će najpre održati štrajk upozorenja, a onda će i potpuno obustaviti rad sve dok se trgovcima ne vrate njihova tradicijom i nepisanim zakonima zagarantovana prava zasnovana na principu da mušterija uglavnom nije u pravu – rekao je Tomić.

Redakcija Njuza pokušala je da dobije izjavu o ovom slučaju od Ministra trgovine Srbije Slobodana Milosavljevića, ali je on i pored svih naših napora ostao nedostupan. U pres službi Vlade Srbije rekli su da je ministar na odmoru i da će se vratiti tek posle Božića, kada će razmotriti sva pitanja iz delokruga svog ministarstva.

Nenad Milosavljević

Nema komentara za ovu vest.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *