njuz-autor

AUTOR: urednistvo

13. nov. 2010

Vlada nudi Kosovo u zamenu za pušenje

 BEOGRAD, 13. novembar 2010, (Njuz) – Nakon nepuna dva dana od uvođenja zabrane pušenja na radnim i javnim mestima, Srbija se nalazi pred mogućim socijalnim nemirima.

Vlada Srbije je, u cilju ublaživanja nikotinskih tenzija koje su samo u toku proteklog dana širom zemlje narasle do neslućenih razmera, odlučila da pribegne kriznim merama i otpočne pregovore sa Evropskom Unijom u cilju prevazilaženja novonastalog problema.

Izvor iz Vlade tvrdi kako je cilj da se zakon o pušenju ukine a da to ne ugrozi dalje napredovanje ka Evropskoj Uniji. Zavisnici od duvana, koji su ujedno i najveći pokretači naše privrede, moraju ponovo dobiti mugućnost da nesmetano upražnjavaju svoju naviku na bilo kom mestu i u bilo koje doba, jer u suprotnom će zemlja neminovno ući u krizni period pun nadrndanosti.

– Očekivalo se da će doći do izvesnih negodovanja, ali nismo mogli da predvidimo ovoliki pad produktivnosti i porast nadrdanosti zbog nedovoljne količine nikotina u organizmu. Uzmite pritom u obzir i to da je sada lepo vreme, pa da izlaženje napolje zbog cigarete ne predstavlja toliki problem kao što će to biti za par nedelja kada dođe do zahlađenja. Ne smemo ni da da pomislimo kolika će nervoza tek tada biti – kaže naš izvor.

Naš sagovornik tvrdi kako su vlasti spremne da zauzvrat učine sve potrebne ustupke Evropskoj Uniji i da će odmah ponuditi svoj najveći adut, a to je bezuslovno priznavanje Kosova kao nezavisne države. Potrebno je da Evropska Unija što pre pristane na ovakav kompromis, jer se svakog sata sa zabranom pušenja povećava šansa da sada već više nego inače džangrizavi pušači svoje nezadovoljstvo prenesu na ulice.

Procena stručnjaka za bezbednost je da bi eventualni protesti mrzovoljnih konzumenata nikotina do kojih bi u tom slučaju došlo bili mnogo ozbiljniji nego petooktobarski, i da je “žrtvovanje” Kosova u odnosu na to razumna odluka vlasti.

– Mislimo da se građani neće preterano buniti kada čuju da Kosovo više nije u našem sastavu nakon što im se ponovo dozvoli da zapale bez ograničenja, bilo da je to radno mesto, škola, kafić ili bolnica – tvrdi Rajko Nikodinović iz državnog instituta za bezbednost.

Kosovske vlasti pozdravljaju ovakvu odluku vlade Srbije, ali ističu da ostavljaju opciju za vraćanje na prvobitno stanje u slučaju da  nastane haos nakon najavljene zabrane pušenja, kada bi se ponovo pregovaralo o vraćanju pod okrilje Srbije u zamenu za dozvolu za dimljenje na svim mestima.

Viktor Marković

 1. Mirko Kontić kaže:

  Цигарете за патике а патике за Косово;)

  1. Jasmina Milojevic kaže:

   E, ova ti je ka’ u Njegoša!

 2. batica kaže:

  kraljevi

 3. doktorka 62 kaže:

  Vlada Srbije ce, kako stvari stoje, i dobiti pusenje za Kosovo….

 4. Dejan_Milovanovic kaže:

  Pa to je ludost, samo varaju narod! Prvo će da poklone kosovo pa će za godinu dana ponovo da zabrane pušenje. Ljudi, ovo je prevara! Svi na ulice!

 5. Bogdan kaže:

  Ma, kakve veze ima Kosovo sa pusenjem, osim sto smo ga popusili?

 6. TashaBG kaže:

  Od nas zavisi! :)))

 7. Миха kaže:

  ПОПУШИЋЕМО КОСОВО!!!

 8. Milica kaže:

  …znači, ako budu dobri i ne protestuju, dobijaju Kosovo nazad, a možda ih Vlada odvede i u McDonalds

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *