njuz-autor

AUTOR: urednistvo

13. mar. 2012

Vozač shvatio ko na Slaviji ima prednost

Većina vozača ima prednost ako voze prema automobilu koji vozi žena, a nemaju prednost ako idu prema taksisti

BEOGRAD, 13. mart 2012, (Njuz) – Ekonomista iz Beograda Stefan Govedarica (29), uspeo je juče da shvati koja vozila imaju prednost na popularnom beogradskom trgu Slaviji, ekskluzivno saznaje Njuz.

Mladić koji vozačku dozvolu poseduje skoro deset godina, kaže da svih ovih godina nije uspevao da razume koja vozila imaju prednost na Slaviji i da niko nije umeo da mu to objasni.

– Kada god bih nekog vozača pitao da li se snalazi na Slaviji, svaki bi mi potvrdno odgovorio. Međutim, kada bih tražio da mi objasni koja pravila važe u tom kružnom toku, svaki bi zamuckivao i niko mi nije dao jasan odgovor. Uglavnom su spominjali da prednost ima onaj ko nailazi sa desne strane i onaj koji je bliži kružnom toku, što je često bilo kontradiktorno – kaže Stefan.

Ovaj vozač objašnjava da se godinama držao pravila koja su varirala od slučaja do slučaja.

– Ako bih išao ka automobilu koji vozi žena, penzioner ili je vozilo iz unutrašnjosti, ja bih imao prednost. Ne bih imao prednost u slučajevima da idem prema taksisti, ili nekom skupom automobilu koji vozi kratko ošišani muškarac – otkriva Stefan – U ostalim situacijama nije postojalo neko jasno pravilo. Nekad bih dao gas, nekad kočio, sve je zavisilo od raspoloženja, vremena i doba dana.

Aleksandar Babić, jedini pripadnik saobraćajne policije koji zna koja vozila imaju prednost na Slaviji, pozdravio je činjenicu da postoji vozač koji shvata kako funkcioniše ovaj kružni tok, i zamolio je Stefana da to objasni što većem broju svojih prijatelja.

– Nadam se da će imati više uspeha od mene, koji to već godinama bezuspešno pokušavam da objasnim svojim kolegama – rekao je Babić.

Stefan je tokom posete našoj redakciji detaljno objasnio koja vozila imaju prednost na Slaviji. Nažalost, tokom njegovog izlaganja diktafon se pokvario, a nijedan od novinara Njuza nije bio u stanju da ponovi njegovo objašnjenje.

Marko Dražić

 1. Golub kaže:

  …. poprilično sam siguran da sam negde načuo kako tramvaji imaju prednost i to ne samo na pomenutom kružnom toku…. ne baš kao i ćelavci u džipovima, ali….

 2. ariela kaže:

  Ako hoces da te okite svim mogucim epitetima samo udji u kruzni tok na Slaviji…kad sam svojevremeno polozila vozacki kazem sebi ajd ti na Slaviju pa ako tamo prodjes bice vozac od tebe…Prethodno se kao raspitam koja su pravila da prodjes…Nikakva kazu, tamo je pravo mesto gde vazi ono: Ebe lud zbunjenog!

 3. đetić kaže:

  Pomenuto pravilo je prauzeo i grad Podgorica. Samo što u Podgorici prednost imaju i autobusi i kamioni. A kao i u svim raskrsnicama, tako i u kružnom toku, prednost mimo svih imaju kamioni komunalci. Zato su obojeni u žuto.

 4. Dejan kaže:

  Ja primenjume proceduru slicnu igri “kamen-papir-makaze” sa ostalim ucesnicima u saobracaju,
  kamen – abledovanje
  papir – migavci
  makaze – sirena

 5. himalajac kaže:

  kako li je zalutao ovaj pandur, sto zna pravila kruznog toka, u policiju, samo da mi je znati?

 6. Ђеки kaže:

  Ја сам својевремено био написао писмо МУП да изда брошуру у којој би практично објаснило народу како се понашати у кружном току, пошто сам од дугогодишњих возача чуо свакојака контрадикторна правила којих се они држе и успевају да коегзистирају већ годинама.

  Већина људи се држи правила леве стране – односно онај ко је ближи центру има предност у односу на оне који су споља, али се неки пак држе правила десне стране. Трећи пак тврде да се у кружни ток улази и из било које траке у било коју траку, и исто тако и излази, пошто су линије у к.т. испрекидане – односно, кад си тамо ради шта хоћеш. Четврти пак кажу да влада правило ко кога зајебе. А пети да предност има веће возило… Исто, неки увек улазе у крајњу леву траку, а други пак све време возе крајњом десном, независно од тога у где скрећу – у десно, иду право или скрећу лево… Углавном, црна тачка у нашем саобраћају – у другим земљама праве к.т. да би убрзали саобраћај, успорили пребрза возила и смањили број удеса, а код нас служе да се направе гужве, да се повећа број удеса…

  1. pera kaže:

   Prednost ima vozilo koje je u kruznom toku i koje izlazi iz kruznog toka.

   1. prozor7 kaže:

    kad jednom udjes u krug vise ne izlazs, evo ja tako se stalno vrtim u krugu zadnjih 20 godina.

 7. Milos kaže:

  Kada nailazite na kružni tok, važe ista pravila kao i za svaku drugu raskrsnicu. Bar su mene tako učili u auto-školi.

  1. Ђеки kaže:

   А то су? У пракси? Правило десне стране можда?

   1. requiem kaže:

    Da, važe pravila kao za svaku raskrsnicu, uključujući i pravilo desne strane. Samo što, kružni tokovi imaju i okrenuti žuti trougao oivičen crvenom, koji govori da ulaziš u put sa pravom prvenstva prolaza. I zato ima onaj koji dolazi sa lijeve strane prednost. Svojevremno je u NK bio kružni tok bez ovih znakova, i tada je prednost imao onaj ko ulazi u kružni tok.

 8. Nikola kaže:

  Sala je sala, ali citajuci ove komentare svatih da verovatno 70% vozaca ne zna ko ima prednost!? Da li je moguce!? Pa ja necu vise da vozim.

 9. ja kaže:

  A ako ja zivim u Kanadi a vozim automobil sa npr. Kragujevackim tabicama dali sam ja onda iz unutrasnjosti ili spoljasnosti.. a odakle si onda ti..

 10. ja kaže:

  A ako se ti sklanjas kratko osisanom sta si onda ti…. ________________.

  1. himalajac kaže:

   _______ normalan, jer ne zelis sa budalama da imas posla

 11. Dado kaže:

  Vi ste vrlo tugaljiv site – plačem svako malo.
  Ovaj članak me je podsjetio na studentske dane i obavezno indexovo r.p. nedjeljom…
  Bravo, Marko, svaka ti dala!

 12. basha mrkalj kaže:

  Važi pravilo džungle.

 13. Mirko kaže:

  Mislim da je decko lepo objasnio. Prednosti imaju jaci – tramvaji, taksisti, vozaci dzipova i vozaci luksuznih automobila. To je pravilo.

 14. trilijan kaže:

  Ja zivim na Slaviji. Autokomanda je još zamršenija od Slavije, sa onih hiljadu ostrva, može da se desi čak i celu traku da omašiš pa završiš ko zna gde…. Slavija je skroz jednostavna-glavno je da ne možeš da uđeš u tok dok je neko u njemu, tj. ne smeš nikog da isečeš. Prednost imaju oni koji izlaze iz toka. Jedino tramvaji uvek imaju prednost. I pešaci koji su mnogo dosadni kad prelaze Nemanjinu. I to je otprilike to. Sad, ja lično se ne držim prvog pravila baš uvek, kad ocenim da će neko da me pusti ja upadam u ringišpil, a ostali neka koče, šta da im radim….

 15. bla kaže:

  pa i nije da nema pravila… jednostavno, kad ulazis u raskrsnicu propustis sve koji dolaze sa leve strane, posle svi tebe pustaju, jer si ti onda uvek sa leve strane svima novima koji ulaze na raskrsnicu. obratite paznju, tako je uvek, osim nekih retarda koji nemaju pojma o pravilima.
  a i tako smo ucili na voznji, ako se secate onih slicica gde je trebalo da se obelezi ko kad ide

  1. ARToo kaže:

   Znači važi pravilo LEVE STRANE??? :o Da, da… sećamo se i sličica, Panini izdavao… imale su i Tarzan, Štrumfovi… Sjajno!!!

   1. Jasmina kaže:

    Da da, pravilo LEVE strane, a pre toga obratis paznju na tramvaje i pesake jer moze da bude zeznuto ako ih ne ispostujes, jos gore nego ove sa dzipovima :D

 16. U.T. kaže:

  Raskrsnica sa kruznim tokom je kao i svaka druga raskrsnica, (jednostavno zar ne):
  Ako regulise policajac, slusaj policajca, a ako ga nema:
  Gledaj semafor, a ako nema semafora (a sto bi bio semafor na raskrsnici sa kruznim tokom):
  Gledas znakove (vecina ih je sa znakom da oni u kruznom toku imaju prednost, ali ih ima da na nekim ulazima/izlazima, prednosti imaju oni koji ulaze!), a ako nema znakova primjenjujes pravila prvenstva prolaza. (desna strana, sinska vozila, iz krajnje desne skreces desno … i sl.)

  E, sad… ja nisam iz Srbije, i nemam pojma i ne sjecam se kako je na Slaviji. Kad sam ono nekoliko puta prolazio kroz Slaviju, ja nisam vidio ni zemlje ni neba, a kamoli semafora, i znakova, vozio sam u nekom transu, obliven znojem (koji pocne vec na ulazu u BG)… Znam da nisam nikog udario (pa ni tramvaj), niti je mene ko udario, ali kako sam ulazio / izlazio … to je vec misterija.

 17. mustang kaže:

  Pojma nemate. Ko ima prednost u krućnom toku? Istog momenta, kad si ušao, niko. Jer je to sklop ravnopravnih traka, sa jedinom razlikom od običnog npr. bulevara, umesto ravno, idu kružno. Tako da NIJE istina, da onaj koji izlazi ima prednost, pa makar izlazio preko 3 trake (klasika,jel, pa se još deru na tebe i trube ako produžavaš do sledećeg izlaza umesto da staneš kulturno čoveku koji prelazi 3 trake, da izađe?) Uvek se u BG plašim ulazka u kružni, a neprestano gledam da mi se neko ne zakuca u vrata, kad sa unutrašnjih traka hoću da izađu preko trake, na kojoj sam npr. ja.

  1. RedZmaj kaže:

   Na Slaviji ima prednost onaj ko ‘izlazi’. Sve ulice koje se ulivaju na Slaviju imaju znak ‘ukrstanje sa putem sa prvenstvom prolaza’, tako da moras da pustis sve sa leve strane, tj. one sto ‘izlaze’.

   1. requiem kaže:

    nisi ti njega shvatio. ako imas dva auta koja su već u kružnom toku, pa ako si u unutrašnjem krugu i hoćeš da izađeš, moraš da propustiš onog ko je u spoljašnjem, jer se ti prestrojavaš u spoljnju traku, odnosno, koristeći mustangovu analogiju, na desnu stranu bulevara, pa tek onda izlaziš. to je ono što je on rekao, i to je tačno. Naravno, treba shvatiti šta ljudi pišu, jer je on lijepo rekao, “istog momenta, kad si ušao, niko”. Jedina što naravno vozila pod pratnjom, zatim hitna, vatrogasna i policijska vozila imaju prednost. A i ona, samo ako su uključila rotaciona svjetla, jer ako nisu, nemaju nikakvu prednost.

    1. Ђеки kaže:

     Ти си можда и у праву (што се тиче правила десне стране), али 90% људи не вози тако (укључујући и мене). Једноставно, то нигде није јасно дефинисано. Као ни то из које траке се улази у коју, и из које се излази (понављам, има људи који увек возе десном, и људи који увек возе левом, без обзира где скрећу). Стога, не би било згорег да нам МУП да нека практична упутства. Јер оно “у кружном току важе иста правила као и у свакој другој раскрсници” које стоји у новом Закону о саобраћају, и у приручницима очито није довољно…

     Мислим, ево пре неки дан излазим са Славије. Пуштам да изађе човека који ми долази с лева , јер је то неписано правило ког се на Славији придржава 90% људи (правило леве стране у кружном току). Крећем онда ја да излазим, а у мене се с десна залеће тип за кога важи правило десне стране. И замало да се сударимо… Закочили смо обојица на пет центиметара један од другог… Гледам ја у њега бледо, гледа он у мене…

    2. ARToo kaže:

     Ni ja nisam shvatio. Kako ja mogu da imam dva auta u kružnom toku??? Ko će da vozi onaj drugi??? :o

 18. Izumi kaže:

  meni nikad nije bilo jasno šta tačno znači ono pravilo “ima prednost vozilo koje je u kružnom toku”… na slaviji uvek ima nekog u kružnom toku, jel to onda znači da ovi što hoće da se uključe to mogu da učine tek u 2 ujutru kad u kružnom toku nema nikog? :P ako bi g. Govedarica mogao da mi objasni…

 19. Dejan kaže:

  Automobil koji je u kružnom toku i koji izlazi iz kružnog toka ima prvenstvo u odnosu na automobil koji ulazi u kružni tok. Vozači koji ulaze u kružni tok IMAJU I ZNAK “IZVRNUTI TROUGAO” – ilazak na put sa prvenstvom prolaza. AMIN
  Pošto je NOvi Sad skoro dobio nekoliko kružnih tokova pre mesec dana je gradska uprava uz svaki račun INFORMATIKE dostavila u SLICI I REČI pravila vožnje u kružnom toku-pametno nema šta.

 20. Jovica kaže:

  Vidim da pluseve i minuseve lupaju kvazi-vozaci koji veruju u nepostojece pravilo da uvek ima prednost onaj ko je u kruznom toku. A mene samo zanima ko je (i kada) izmislio to pravilo, a od rasprave sa budalama sam odustao.

 21. RaymondDevos kaže:

  Belgijski komičar Remon Devos ima skeč u kome vozači već mesec dana voze ukrug po kružnom toku i ne uspevaju da izađu :-) Tu je kamionet s mlekom koje se pretvorilo u puter, kola hitne pomoći koja voze duplo brže od ostalih jer imaju prednost, kola pogrebnog preduzeća koja sve žive usporavaju… Na kraju se glavnom liku zavrti u glavi a policajac mu kaže da uđe u kola hitne pomoći :-)
  Ko zna francuski, evo linka za taj skeč:
  http://nogl.free.fr/humour/devos%20textes/Le%20plaisir%20des%20sens.htm

  1. Jovica kaže:

   Dzaba i link i ilustrativna objasnjenja, 80% nece ni da procita, a 80% od onih 20% koji procitaju ce i dalje da misli ono sto su mislili pre, i opet ce ogromna vecina da misli da uvek ima prednost u kruznom toku.

 22. Mirko Alvirovic kaže:

  Pravilo br. 1…Slavija se ne vozi, Slavija se preživljava. Pravilo br. 2…svako pravilo koje inače važi u saobraćaju prestaje na Slaviji.

 23. Voivod kaže:

  Genijalno! Po komentima se vidi da ima 1000 raznoraznih pravila. A, pravilo moze biti samo jedno. Vozaci izgleda nemaju pojma. Saobracajac, semafor, znakovi, osnovna pravila. Po tom redosledu. Ne postoje posebna saobracajna pravila za Slaviju. :)

 24. Jasmina kaže:

  … Procitala ceo tekst, ali trenutno nemam vremena da citam sve komentare…
  Tramvaji uvek imaju prednost, bilo da se nadjete u kruznom toku ili raskrsnici…
  Sto se tice kruznog toka Slavija ili bilo kog drugog kruznog toka… jedino tu postoji “pravilo” LEVE strane jer automobili koji su vec u kruznom toku svi idu na levo sto znaci da svi koji Vam dolaze sa te strane i vec su u kruznom toku (a vi jos niste usli u kruzni tok) trebalo bi da ga propustite, takodje kada trebate da udjete u kruzni tok dajete levi migavac tako da meni tu ima logike, i ako sam se smejala kada mi je instrukror rekao za pravilo leve strane… Iskreno kada sam pocela da vozim casove mislila sam da postoji samo pravilo desne strane :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *