njuz-autor

AUTOR: urednistvo

27. okt. 2012

Zbog previše komplikovanog sistema obuke vozača ukida se polaganje vožnje

Prema prvim procenama ova odluka dovešće do povećanja bezbednosti u saobraćaju

BEOGRAD, 27. oktobar 2012, (Njuz) – Novi sistem obuke vozača koji je, teorijski gledano, počeo 24.oktobra izuzetno je komplikovan i iziskuje previše angažovanja, kako samih polaznika tako i nadležnih organa, zbog čega je doneta odluka da se obuka vozača i polaganje vožnje potpuno ukinu, saznaje Njuz.

Primenu novog sistema pratio je veliki broj nedoumica i do sada je utvrđeno samo da obuka treba da traje dugo i da bude skupa, navodi u izjavi za Njuz načelnik Odeljenja za saobraćajno-tehničke poslove i prekršajni postupak Branimir Pejović.

– Od samog starta javio se veliki broj prepreka za primenu novog sistema pošto nikom nije bilo jasno šta treba da uradi. MUP nije objavio ispitna pitanja, Vlada cenu obuke, Ministarstvo zdravlja nije licenciralo instruktore Crvenog krsta a Auto-moto savez nije odštampao sve registre, knjige za instruktore i kartone kandidata. Nastala je sveopšta konfuzija tako da je doneta najbolja moguća odluka,a to je da se obuka i polaganje ukinu – objasnio je Pejović.

– Praksa je pokazala da stari sistem nije bio dobar i zbog toga je uveden novi. Nismo mi krivi zbog toga što je taj novi sistem toliko komplikovan pa sada ne možemo da ga primenimo – napominje Pejović – Smatram da će ova odluka doprineti većoj bezbednosti svih učesnika u saobraćaju jer smo ukinuli jedan od najvećih problema, nekvalitetnu obuku vozača.

Na pitanje da li to znači da budućim vozačima za upravljanje vozilom više neće biti potrebne dozvole, Pejović je odrično odgovorio, jer je nemoguće upravljati vozilom bez vozačke dozvole.

Soko Sokolović

 1. Goby kaže:

  A kako cemo sad mi koji nemamo vozacku??!??!

 2. zexx kaže:

  Ovo ce biti veliki udarac za turizam.Svi koji vole ekstremne sportove iz sveta vise nece dolaziti da iskuse “Saobracaj u Srbiji”.A ova odluka stize taman kada su Red Bull i Felix Baumgartner najavili svoj projekat -“Pogodi koja je moja traka i ko ima prvenstvo prolaza!”
  Neko podriva turizam u Srbiji!

  1. premijer iz senke kaže:

   … kod mene u ulici su vec odavno ukinuta sva saobracajna pravila! Samo cekam da braca skupljaci sekundarnih sirovina, ne preseljeni od strane Bus Plus imperatora, poskidaju preostale saobracajne znakove!

 3. ben10 kaže:

  Nastala je sveopšta konfuzija tako da je doneta najbolja moguća odluka,a to je da se obuka i polaganje ukinu .

  VRH, ovo je vrh.

  Pomenuto primeniti na našu državu u celini.

 4. Tekha kaže:

  Nema razlike i sada mnogi voze kao da nikada nisu polagali ispit iz vožnje.

 5. kukurek kaže:

  Ja sam polagao u CRVENOM SIGNALU zato vozim super

 6. celtic kaže:

  Odjeljenje za saobraćajno-tehničke poslove i prekršajni postupak ;-) Uredništvo, moj naklon.

 7. coa kaže:

  To treba ukunuti, kandidati samo neka uplate 1000 EUR a ne da daju oveme i onome 300Eur i josh moraju na nekakve casove da idu, ovako lepo odma daju lovu a vozice isto kao da su “regularno” polagali.

  1. scoby kaže:

   A da se polaganje prebaci kod SPS Mice u Sega-Mega Trend? I tamo se ispiti polazu samo kad platis, a da li nesto znas, ma koga je to briga?

  2. ben10 kaže:

   Pa to nije ništa novo.
   Da li si ikada video pripadnika Romske nacionalne manjine da polaže za kola.
   Naravno da nisi, ali ih zato vidiš svaki dan kako upravljaju vozilom.
   Pametni ljudi, ne gube vreme na časove, testove ….

  3. BaneV kaže:

   Jakako! A moze li po istom modelu po kome plavuše glavonja za imendan dobijaju kompletan paket: džip od 400 konjića + dozvolu + mobilni za ćaskanje sa kolezinicama dok voze, s tim što je plaćanje U NATURI kad glavonja nađe vremena!

 8. Ja sam kaže:

  Ova mera je direktno usmerena protiv nas, legalnih prodavaca vozackih dozvola na crno.
  Ministarsvo saobracaja i kapitalnih investicija ukida zdravu konkurenciju i postaje monopolista. Dokle tako?

 9. dragan kaže:

  kako sada ja koji nemam dozvolu da vozim ako nemogu da polazem

  1. zexx kaže:

   Samo hrabro!

 10. mirko kaže:

  Ja mislim da ste trebali da objavite vest da ce svi morati ponovo da polazu koji imaju dozvole, jer je promenjen zakon i vaze nova pravila . Ovo mi zvuci ozbiljije za nasu zemlju , na ono sto ste vi napisali smo vec podavno navikli.

 11. Tagore kaže:

  Do 1976. Belgija je poklanjala vozačku dozvolu kategorije B, koja podrazumeva ciklomotor, motor do 125 cm3 i traktor, pri kupovini polovnog ili novog automobila. Ista slika je i Australija, ali ne sećam se do koje bliže godine.

  Pod uslovom polaganja vožnje na Fići, Trabantu ili starom Fijatu 750 bez teorije, Québec je do nedavno dodeljivao vozačku dozvolu za sva vozila do 4,5 tona, koju su neviđenom greškom sve zemlje evropskog kontinenta prihvatile kao dozvolu za sva teretna vozila do 28-38 tona kategorije C u kojoj se podrazumevaju i sva vatrogasna vozila, dok SAD i danas poklanja vozačku dozvolu na 10-ak pitanjca, na koja i svako osmogodišnje dete može tačno da odgovori, i manji krug u parkingu.

  Otkrivam i savremeni način besplatnog polaganja vozačkih dozvola svih kategorija i jahte do 30 metara:
  Dovoljno je upisati se u klasičnu četvorogodišnju školu policije. MUP plaća sve troškove, a budući policajac više inteligencije nikada ne pada na vozački ispit.

  Nakon dobijanja dozvola svih kategorija i navigacije na brodiću, školi policije jednostavno kažete ”bye bye baby” i čuvate besplatnu vozačku za život !
  (Moj zakon je duboka rupa u njihovim zakonima.)

 12. Tetka kaže:

  Добро су се сетили!
  Ово треба да се уведе и на факултетима! Што деца да полажу испите кад и тако нема везе код запошљавања ко је какав студент био, шта зна? Ако баш има оних који хоће да уче, да стекну неко знање, нека лепо иду на предавања, читају хиљаде страница, полажу испите, и нека одмах резервишу место на бироу – до пензије… А онима који су схватили “смисао живота” не треба да се исти компликује… ;)

 13. Shumsky kaže:

  odlična prilika da uzmem D kategoriju!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *