YT Screenshot
njuz-autor

AUTOR: urednistvo

14. jun. 2024

Ceo svet se smeje Albancima jer su podigli spomenik Vučićevom savetniku Toniju Bleru

PRIŠTINA, 14. jun 2024, (Njuz) – Premijer Kosova Aljbin Kurti postao je meta podsmeha celokupne svetske javnosti pošto je pre nekoliko dana otkrio spomenik Toniju Bleru, bivšem britanskom premijeru i dugogodišnjem savetniku srpskog predsednika Aleksandra Vučića. Društvene mreže su pune posrpdnih komentara na račun kosovskih vlasti, a slična atmosfera vlada i u diplomatskim krugovima, saznaje Njuz.

– Aljbin Kurti je, ovim gafom, zaprepastio sve i još jednom pokazao da je politički amater koji nema šta da traži u diplomatskoj areni sa političkim genijem kakav je Aleksandar Vučić – kaže Džeri Voterson, iskusni diplomata i dobar poznavalac prilika na Balkanu. – Vučić ga je još jednom nadmudrio i naterao da uradi nešto što izgleda potpuno nezamislivo, da kosovski Albanci podignu spomenik savetniku srpskog predsednika. Srpski predsednik je, kao iskusan šahista, predvideo da će Albanci, u znak zahvalnosti Bleru za ulogu u bombardovanju Srbije, uraditi nešto slično i zato ga je na vreme unajmio kao svog savetnika. Za ljude koji to posmatraju sa strane, ovo je više nego tragikomičan politički promašaj koji će dodatno urušiti krhki ugled kosovskih vlasti i potvrditi Vučićevu superiornost – zaključuje on.
Strasti na Kosovu se danima ne stišavaju, a Kurtijevi protivnici traže hitnu sednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o ovom političkom skandalu.

– Podizanjem spomenika Bleru poniženi su svi kosovski Albanci, smatra ugledni politički analitičar Aziz Maljoku. – Kurtijevo neiskustvo i politički amaterizam su, u ovom slučaju, došli do punog izražaja. Ceo svet, sem njega izgleda zna da je Toni Bler već godinama Vučićev savetnik i saradnik vlasti u Srbiji. Svi se pitmo šta je sledeće, da li će spomenik u Prištini dobiti možda Gerhard Šreder ili neki drugi Vučićev prijatelj – rezignirano se zapitao on.

Bojan Savić

  1. Lucky kaže:

    Genijalan tekst 😀

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *