njuz-autor

AUTOR: urednistvo

27. nov. 2010

Čileanski rudari hoće nazad u jamu

Utopijsko okruženje čileanskih rudara

SANTJAGO, ČILE, 26. novembar, (Njuz) – Šest nedelja nakon okončanja dramatične akcije spašavanja 33 rudara iz nesreće u čileanskom rudniku Kopiato, svet je šokirala vest da isti radnici koji su proveli 69 dana pod zemljom žele da se vrate u okno.

Njihov predstavnik za štampu, Eudvardo Avalos, objasnio je ovu odluku.
 
– Tačno je da je grupa koju predstavljam iskazala želju, tačnije potrebu da se vrati na dubinu od nekoliko stotina metara, gde su se zadesili nakon nesreće. Razlog za ovo? Veruju da su tamo uspeli da naprave idealno socijalističko društvo.
 
Avalos je pojasnio da su rudari tokom svog zatočeništva pod zemljom formirali određenu vrstu komune, koja je, prema njima savršeno izbalansirana utopija.
 
– Sam boravak u pećini je jasno, vrlo upečatljiv. Ne zaboravimo, mnogi stvarni i fiktivni likovi, poput krtica i Betmena, provode živote pod zemljom. Razmislite: nalazite se u mraku, zbog čega je svaki oblik diskriminacije na osnovu izgleda nemoguć. Sve vaše materijalne potrebe, poput hrane, vode i tekile redovno dolaze kroz malu cev na plafonu. Dane provodite zajedno, ležeći u jednoj skučenoj prostoriji radeći gotovo ništa, što znači da su sve teskobe modernog društva poput otuđenosti nepostojeće. Porodice koje su inače generatori stresa, problema i sukoba ostaju na površini, odakle šalju samo pozitivne i ohrabrujuće poruke. Mislim da nije teško razumeti ljude koje zastupam.
 
Predstavnik za štampu se dodirnuo pitanja kakvu poruku svetu šalje njihova odluka.
 
– Ovo nije samo sebičan potez niskoobrazovanih fizičkih radnika koji žele da pobegnu od žena i dece, već odlučna želja da se uradi ono što je ispravno. Rudari koje zastupam iskreno veruju da budućnost čovečanstva leži u podzemnom socijalizmu! – rekao je Avalos.
 
Nije navedeno kada se planira vraćanje rudara, niti da li su dobijene potrebne dozvole od nadležnih Ministarstava.
 
Prema nezvaničnim informacijama, postoji mogućnost da su rudari došli na ideju socijalizma nakon posete Huga Čaveza, kada im je Predsednik Venecuele poslao minijaturna sabrana dela Marksa i Lenjina, zajedno sa njegovim tumačenjima i grafičkim prikazima na marginama.
 
Kabinet Predsednika Čilea, Sebastijana Pinjera, od kog je zatražena rekacija, istakao je u izjavi za štampu da Predsednika ni malo ne zanimaju rudari niti bilo koji drugi siromašni stanovnici, ali da će rado iskoristiti sve foto-prilike koja će ga prikazati kao toplog čoveka iz naroda.
 
Reagujući na vest o potencijalnom povratku, portparol Ministarstva spoljnih poslova SAD istakao je mogućnost da Centralna informativna agencija izazove puč i stvori krvožednu vojnu diktaturu u zemlji ukoliko čileanski rudari sprovedu svoju socijalističku odluku u delo.

Ivica Milarić

 1. Nenad kaže:

  Meni fiktivna krtica pojela lukovice proletos!

 2. mladen kaže:

  “Uvek kad mislim da mi ne ide ,da je losh dan, nasmejem se jer znam da tamo negde daleko..u Chileu…visi na drvetu neki rudar koji je dan pre kobnog odrona u oknu otishao na godisnji odmor……..i ostao siromashan,za razliku od njegovih kolega.Nekako mi lepo..bash,bash. P.S. Tokom pisanja ovog statusa nije povredjen nijedan chileanac.” – Uros. R. status 30. oktobra 2010.

 3. semyy kaže:

  jebote oni su ludi….

  1. ena kaže:

   ludi????!!!! pa opvo je sve izmisljeno!!!!!!!!!!!jel ti treba slovkati????

   1. mirkobl kaže:

    Nemoj govoriti da je izmisljeno, najbolji su postovi likova koji se prime!

 4. Jovana kaže:

  Fantastično!
  Smejala sam se do suza!!!
  Samo napred Njuz – originalni ste i vedrite raspoloženje.

 5. Marija kaže:

  I ne hteli nazad mucenici u jami je sustina

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *