njuz-autor

AUTOR: urednistvo

30. dec. 2010

I ovog januara 1000 evra od akcija

Besplatne akcije daće novi podsticaj rastu privrednih aktivnosti

BEOGRAD, 30. decembar 2010, (Njuz) – Građani Srbije će i ovog januara, kao i prethodnog, dobiti po najmanje 1000 evra u akcijama javnih preduzeća, kao i deo novca u gotovini, najavilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije.

Akcije će dobiti svi punoletni građani koji su ranije već dobili akcije Naftne Industrije Srbije, a ovog puta biće podeljene akcije Telekoma, Elektroprivrede Srbije, Aerodroma Nikola Tesla, Galenike i drugih državnih kompanija koje još nisu prodate ili podvrgnute restrukturiranju od strane renomiranih srpskih biznismena. Prema nekim procenama, vrednost akcija će verovatno premašiti cifru od 1000 evra, dok će gotovinski deo iznositi nekoliko stotina evra.

– Uz to, građani će, uprkos drugačijim najavama o poskupljenju koje povremeno možemo čuti, moći da računaju i na zamrzavanje cena telefoniranja, interneta, električne energije, lekova i aerodromskih usluga sve do privatizacije tih državnih kompanija. To je poruka građanima da država misli na njih i da ni u buduće, kao ni do sada, u Srbiji neće biti mesta za recesiju i finansijsku krizu – kaže za Njuz izvor iz Ministarstva ekonomije.

Jedna od preporuka koja je došla iz Ministarstva je i da građani mogu da se ugledaju na državu, koja će deo novca od prodaje Telekoma potrošiti na vraćanje dugova, i deo novca od akcija iskoriste za prevremenu otplatu svojih subvencionisanih kredita koje je, da podsetimo, inicirao upravo prvi čovek tog ministarstva, Mlađan Dinkić.

– To bi bio dobar potez građana jer bi doprineli da Srbija i dalje ostane ekonomski stabilna i bezbedna, s obzirom da je ona, prema rečima premijera Mirka Cvetkovića, jedina država na svetu koja nije zahvaćena ekonomskom krizom i recesijom – kaže sagovornik Njuza.

On dodaje da su građani čak 80 odsto novca od prethodnih akcija uložili u privatan biznis što je direktno uzrokovalo procvat srpske ekonomije u za svet inače najtežoj kriznoj godini.

– U periodu kada su brojne države poput Grčke ili, recimo, Irske, koja je proglašavana ekonomskim čudom, propadale i dolazile na ivicu bankrota, Srbija se, zahvaljujući besplatnim akcijama podeljenim građanima, uzdigla iz pepela recesije i ustremila se ka samom vrhu regionalne ekonomije, te ubrzo proglašena „balkanskim tigrom”, a sve to zahvaljujući malim preduzetnicima koji su svoje poslove pokrenuli upravo kapitalom od akcija. Očekujemo da će građani i ove godine svoj, slobodno možemo reći, zavidni kapital od akcija usmeriti u pravom smeru i doprineti očuvanju stabilne makroekonomske slike Srbije – rečeno je Njuzu u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Nenad Milosavljević

 1. Mr. Ucko kaže:

  Fazon sa akcijama ce uvek biti zanimljiv :)

  1. Mira M.Kovacevic kaže:

   CEKAJ dINKICU MALO….JOS NIJE DOSAO APRI.LILILILIIIIIIIIIIIIII!! (d) je namerno malo!!

 2. Nesa kaže:

  Dokle vise ovako? Izgleda da ova vlast zeli da kupi glasove gradjana dajuci tih 1000 evra. E pa, gospodo sa vlasti, samo da vas obavestim da vam to nikada nece proci! Moj glas vredi bar 1250 evra…

 3. Zvonko kaže:

  Akcijama koje sam dobio, uspeo sam da oformim preduzece koje se diglo kao feniks (ne mislim na feniks bus). Samo se nadam da tako nece i zavrsiti…

 4. Mladen Mirilović kaže:

  Jao ne opet! Pa ja još nisam ni potrošio one pare od prošle godine. Šta ću sada sa ovim novim parama!?

  Pare ljude kvare. Ova vlast očigledno ne misli na nas!

  1. Suboticanin kaže:

   u pravu si , pare ljude kvare, ali da li si pitao nekada Borisa Tadić-a, Tomu Nikolić-a, Vojislava Koštunicu, zašto su NIS dali džabe Rusima?

 5. dusko kaže:

  nishta od tih para bozic bata se sapleo o jelku i polomio nogu

 6. Marija kaže:

  Da li to znaci da najavljujete nove izbore? I nije smesno, molila bih vas da vise ne plasirate vesti koje ce demantovati ona Trivanka:)
  ..PS pozdrav Tadicu i da sto pre ozdravi..

 7. Suboticanin kaže:

  Podela besplatnih akcija je počela pre ekonomske krize. kada je ceo svet u oktobru 2008 upao u ekonomsku krizu, zatvarali se giganti, ceo svet bio u recesiji, Boris Tadić, Tomislav Nikolić i Vojislav Koštunica odlučuju da prodaju NIS za 480 miliona eura, što znači 1/4 njegove tržišne vrednosti. Mlađan Dinkić se povukao iz radne grupe oko prodaje NIS-a kada je uvideo da će NIS biti poklonjen, a naravno sled okolnosti je da su građani Srbije dobili smešnu sumu, ali ni dan danas Južni tok nije počeo da se gradi, Banatski Dvor ne može da se skladišti zemni gas…. Videćemo kako bi zaista izgledalo i koliko bi zaista građani dobili, kada dobiju akcije Telekoma, EPS-a, Galenike, Aerodrom Nikola Tesla, Železnice Srbije, pa tek onda kritikujmo, ali prvo one koji su omogućili da mi dobijemo 450 dinara za 1 akciju NIS-a , a ne 4500 ili 10 akcija…

  1. Stole kaže:

   Sve je ovo tačno, samo mislim da je tržišna vrednost NIS-a još i veća. Ovi koji vrište povodom prodaje Telekomove infrastrukture “zaboravljaju” da su uz NIS prodali i nalazišta nafte i platforme u Angoli i drugim afričkim zemljama. Kolika je danas vrednost nalazišta nafte?

   p.s. A kod nas benzin baš-baš povoljan…

   1. KG kaže:

    Benzin je i povoljan jer na svaki litar benzina ti Dinkic uzme 75 dinara na poreze i akcize.Pa to pomnozi sa koliko litara sipas.

  2. KG kaže:

   A sto Dinkic prodaje Telekom u sred krize??Zato sto mu tako neredili iz MMF-a da vrati neke kredite koje je on uzeo i potrosio.Da je neki on ne bi ni bio u toj vladi,nego jedno prica a drugo radi.

   Politicari se bar prodaju za velike pare a mi narod sitnog zuba se prodasmo za par stotina eura ,za pare smo spremni da skrmcimo ono sto se gradilo 100 godina.

   Pa Elektroprivreda je u stranom vlasnistvu u samo nekoli najvecih banana zemalja na svetu a mi preko toga prelazimo zbog neke crkavice sto cemo zbog toga da dobijemo jednokratno.Najadniji smo narod na planeti zemlji.

 8. komsija kaže:

  Jao super, taman da platim besplatno studiranje :p

 9. Dzoni kaže:

  Ova vest me je baš obradovala pred ove praznike. Moćiću da kupim grisine, čisto da ne budem gladan za doček :))

 10. Stojan kaže:

  Moja hiljadarka ide Nasticevima! :)

 11. Инжињер Књижевности kaže:

  Благостању никад краја!

 12. Bratislav kaže:

  Lepo kažu VREDNOST AKCIJA 1000EVRA, a naplata stotinak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *