njuz-autor

AUTOR: urednistvo

30. okt. 2010

Jeremić: Albanski hakeri krivi za moj neodlazak u Kiribate

Pred Skuštinu bez mape

BEOGRAD, 30. oktobar 2010, (Njuz) – Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić obratio se u Narodnoj skupštini nakon višednevnih optužbi opozicije da bi trebalo da podnese ostavku nakon što je Republika Kiribati priznala Kosovo, i rekao da je on spreman da poseti svaku državu, posebno one koje nisu priznale južnu srpsku pokrajinu, ali da je delovanjem albanskih hakera ova zemlja bila izbrisana sa Vikipedije, tako da je Ministarstvo spoljnih poslova previdelo njeno postojanje.

– Naravno da sam ogorčen, kao i svi građani Srbije, ali narod mora da zna istinu. Nije tačno da sam ja ignorisao Kiribate, svojim saradnicima sam još u martu naložio da naprave maršrutu moje turneje po Pacifiku. Kiribati jednostavno nisu postojali. Ni na Vikipediji, ni na Guglu, da bi se, neposredno nakon što je iz Prištine stiglo saopštenje o priznanju Kosova od strane ove države, ona odjednom pojavila na internetu. Mislim da je svima jasno o čemu se ovde radi. Albanski hakeri su svakog dana sve jači, već su nekoliko puta obarali pojedine srpske sajtove, a ovo je svakako njihov najjači udarac. Ipak, građani Srbije ne treba da brinu, naša zemlja neće ostati bez odgovora – rekao je Jeremić sa skupštinske govornice i dodao da je ovo proglašenje stav vlade Kiribata i da ono ne bi trebalo da poremeti odnose srpskog i kiribatskog naroda.

Pre ministrovog govora, poslanicima se obratio poslanik SRS Aleksandar Martinović koji je Jeremiću poručio da je krajnje vreme da Vlada Srbije prihvati činjenicu da postoji svet i van Evropske unije i Amerike, dok je predsednik Nove Srbije Velimir Ilić pitao srpskog ministra dokle će više građani Srbije na svakih nekoliko dana slušati vesti o nekom novom priznanju južne srpske pokrajine.

– Narod ti je možda oprostio Svazilend i Džibuti, sad očekuješ da pređe i preko Kiribata, ali dokle Jeremiću? Mic po mic, i eto ti 71 države Jeremiću. U ovoj priči nema velikih i malih država moj Jeremiću, postoji samo brojka, da ne kažem recka, a svaki domaćin zna da se svaka recka podjednako računa – rekao je Velimir Ilić.

Ministar Jeremić se nakon sednice u holu Narodne skupštine obratio novinarima, koje je najviše interesovala istinitost informacije da Ministarstvo spoljnih poslova u saradnji sa MUP-om i nekoliko najpoznatijih srpskih hakera, već nekoliko dana radi na akciji „Gumica“. Cilj ove akcije je brisanje Antikve i Barbude sa interneta. To je ostrvska država u Karipskom moru koja nije priznala Kosovo, a kojoj Jeremić planira tajnu posetu sledećeg meseca. Jeremić je odbio da odgovori na ovo pitanje i ponovo se osvrnuo na rad albanskih hakera.

– Zanimljivo je da albanski hakeri nastavljaju svoju akciju. Juče su moji saradnici iz ministarstva gledali Gugl-map, koji inače Vlada Srbije koristi prilikom planiranja poseta državama za koje većina građana ne zna gde se nalaze. Prema ovom sajtu Republika Kiribati se nalazi u Mikroneziji u Tihom okeanu. Srećom, moji saradnici se nisu na ovome zaustavili, tako da su konsultovali i Jahu-map, gde piše da se Kiribati nalaze takođe u Pacifiku, ali ne u Mikroneziji, već istočno od Filipina, nedaleko od države Palau. Suvišno je reči da je reč samo o slučajnosti. Bez obzira na ovo, građanima mogu da poručim da će Vlada Srbije, ne samo pronaći Kiribate, nego ću ja tamo otputovati sledećeg meseca i njihovoj vladi reći ono što svakodnevno ponavljam svetskim zvaničnicima, medijima i supruzi Nataši – Kosovo je neodvojivi deo Srbije, i Srbija nikada neće priznati njegovu nezavisnost – rekao je Vuk Jeremić.

Marko Dražić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *