nazad na vrh

Kineska vlada zabranila disanje tokom zagađenja

Građani čekaju da dobiju raspored disanja

PEKING, 15. januar 2013, (Njuz) – Vlada Kine objavila je odluku kojom se građanima te zemlje privremeno zabranjuje disanje zbog vanredno visoke koncentracije smoga u vazduhu, objavila je kineska novinska agencija Xinhua.

Kineska vlada već je zatvorila neke fabrike i aerodrome zbog zagađenja i preporučila građanima da izbegavaju aktivnosti van svojih domova.

– Smog i zagađenje su odraz napretka zemlje. Što je zagađenje veće, to znači da smo moćniji i jači. Neka mera ipak mora da postoji jer napredak ne vredi ništa ako zbog velike količine smoga nije vidljiv golim okom. Zato je Vlada odlučila da privremeno zabrani disanje kako vazduh ne bi bio trošen prekomerno, što će dovesti do toga da smog nestane u najkraćem roku – objavila je nacionalna agencija.

Zabrana neće biti apsolutna već će biti sprovedena tako što će svaki građanin moći da dođe svakog drugog dana, a svi će dobiti detaljan raspored disanja i nedisanja.

– Zabrana će važiti do daljnjeg, odnosno sve dok smog ne bude vraćen u normalu, kako bi rezultati našeg napretka ponovo mogli biti vidljivi sa satelita koji osmatraju teritoriju naše zemlje – navela je Xinhua.

Nenad Milosavljević

REKLAMA: Knjiga koja će vas ostaviti bez vazduha!

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. Kako oni napreduju ne bi me cudilo da izmisle nesto u vezi disanja…mozda pocnu na skrge…i to cemo uskoro moci procitati…ali nema nikog da izmisli nesto protiv zagadjenja…ne isplati se valjda.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix