njuz-autor

AUTOR: urednistvo

08. feb. 2011

Medvedev ukinuo letnje računanje vremena

Medvedev pomerio vreme

MOSKVA, 8. februar 2011, (B92, ITAR-TAS) – Posle 30 godina od uvođenja, Rusija odustaje od prakse prelaska sa letnjeg na zimsko vreme i obrnuto, saopštio je ruski predsednik Dmitrij Medvedev, navodeći da od jeseni ove godine u Rusiji neće biti vraćanja kazaljki.

– Doneo sam odluku o ukidanju prelaska na zimsko vreme, počev od jeseni ove godine, i odgovarajući nalog sam dao vladi – rekao je Medvedev, prilikom susreta s mladim naučnicima i dobitnicima nagrade predsednika iz oblasti nauke i inovacija za 2010. godinu.

Prema njegovim rečima, neophodnost prilagođavanja pomeranju kazaljki povezana je i sa stresom i sa oboljevanjem, a uveren je da će ukidanje dosadašnje prakse biti korisno, prenela je agencija Itar-Tas.

– Realno, narušava se ljudski bioritam, to sve razdražuje, ili prespavaju, ili se bude rano i ne znaju gde da se denu tokom tog sata viška. Da ne pominjem nesrećne krave i druge životinje koje ne razumeju pomeranje časovnika i zašto se njihova muža iznenada odvija u drugačije vreme – rekao je ruski predsednik.

U Rusiji se prelazak na zimsko vreme vrši poslednje nedelje u oktobru u tri sata po lokalnom vremenu, vraćanjem kazaljki, dok se na letnje vreme prelazi poslednje nedelje u martu. Rasprave o svrsishodnosti pomeranja kazaljki vode se od uvođenja te prakse 1981. godine, podseća agencija RIA Novosti.

Ta agencija navodi da je u Rusiji počelo realizovanje i druge ideje iz predsedničkog obraćanja 2009. godine – smanjenje broja časovnih zona, kada su 28. marta uveče prosle godine pet regiona „približeni“ Moskvi za jedan sat, tako što nisu zajedno sa ostatkom zemlje pomerili satove na letnje vreme, čime su odmah nestale dve časovne zone.

Na „magadansko“ vreme prešle su Čukotka i Kamčatka, na „moskovsko“ Udmurtija i Samarska oblast, a Kuzbas se priključio preostalom Južnom Sibiru, gde je razlika u odnosu na Moskvu tri sata unapred.

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2011&mm=02&dd=08&nav_id=491453

 1. TR kaže:

  sto je ovo tako cudno?

 2. noisy43 kaže:

  Pamteno. Nadam se da će i kod nas uskoro.

 3. Jordan kaže:

  To je bre predsednik!
  Ima, valjda, jos nesto da se radi, osim da se izvinjava okolo.

 4. Zoon kaže:

  I ja mislim da nije ništa čudno što su novinari B92 idioti. Ovo je samo stepenica više.

 5. Kad ja tamo ... kaže:

  Nama je poslednjih 30-tak. godina ukinuta obdanica, tako da ovo i nije neka ves’.

 6. @zoon kaže:

  Idiot ti tata.

  potpis:
  novinar B92

  1. сељачина из центра града kaže:

   Поред тога што су неписмени, новинари Б92 су углавном и малограђански идиоти са села који воле да постану већи грађани од нас Београђана. Нарочито су изражени у “таксисткиња”, “психологичарка”, “активисткиња”, “министарка”, “адвокатица”, “реторичарка”, “списатељица”, “књижевница”, “правница”, “возачица”, “шоферка”, “докторка”, “председница”, …
   Не каже се ДОКТОРКА Милица него Доктор, госпођа Милица.
   Не каже се Министарка Матић, него министар, госпођа Матић
   Не каже се Адвокатица Биљана, него Адвокат, госпођа Биљана
   Не каже се Аналитичарка Бабовић Мирјана, него Аналитичар, госпођа Бабовић
   Не каже се тако како се каже много тога што ви нама предајете… Нема тог школованог стручњака за језике који ће вам рећи другачије. То што ви радите је малограђански дух са села који покушава да се наметне граду али слаба вајда. Зато сте ви идиоти, новинари са б92.
   Гордан Пауновић је изузетак. Он је једини писмен. Има вас још пар писмених. Све остало је срамота. Срамота је што се то у Србији и допушта.

   1. seljacina sa sela kaže:

    Elem, kao sto i sam tvoj nick kaze, ima seljacina u Beogradu na kamare, koji su rodjeni Beogradjani, tako da je malo nezahvalno pretpostavljati nepismenost bukvalno poreklom sa sela. Prosetaj malo Zemunom, na primer, a cenim da ni po blokovima ne cveta sve od opste pismenosti i kulture.
    Ali se slazem s konstatacijom da su 90% novinara idioti – no mislim da je situacija u B92 jos i dobra spram drugih medija. Sto ne znaci da se B92 nije odavno proseljacio, samo da drugi nisu mnogo bolji – pocev od Blica i slicno. Ne racunam Kurir i ostalu zutu stampu – ona je oduvek bila dno.
    (istini za volju, poznajem par ljudi koji su radili u Kuriru, uopste nisu nepismeni, ali to nisam zakljucio citajuci Kurirove tekstove…)
    Sramota je sto je opsti nivo kulture u Srbiji srozan na trenutno stanje, nema tu sta ko da “dopusti”. Trziste je presudilo, ocito je potraznja za djubretom porasla.

    Apropo teksta – iako je istinit, nije mnogo smesan. Letnje racunanje vremena je uvedeno jos za vreme prvog i drugog svetskog rata, kako gde, radi ustede struje. Kako se danas struja koristi i za klimatizaciju, i za grejanje, a ne samo za osvetljenje, odavno je izgubilo smisao.
    Mada mislim da bi nama ovde, recimo, bilo malo prakticnije da se ukine standardno, tj. zimsko racunanje, i da ostanemo na GMT+2, iz prakticnih razloga.

 7. cesc kaže:

  Sad slusam vremensku prognozu na RTS i ona likusa kaze da medvedev ukida letnje i zimsko racunanje vremena :D

 8. Lozkov kaže:

  hahahah vesti u ogledalu,vi ste se salili ali on je covek stvarno ukinuo promenu racunanja vremena!

 9. Sada će moći da duže sanja svoj zimski san. Inače kako sam izvalio u Rusiji je medved životinja, koja se visoko poštuje, ne baš ko krava u Indiji, tako da kad odem u Rusiju, moći ću da odahnem po pitanju sigurnosti, jer će medvedi više spavati.

 10. Lazar Čovs kaže:

  Evo, upravo su i na radiju 021 objavili vest. :D

 11. Nenad Dojčinovic kaže:

  >> MOSKVA, 8. februar 2011, (B92, ITAR-TAS)

  Ovo valjda znači da je vest preuzeta sa B92 i ITAR-TAS-a, tj. nije originalno sa njuz-a. Što dalje znači da je verovatno istinita.
  Ako je ovo Vaš tekst, onda ne smete navoditi odakle ste preuzeli vest.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *