njuz-autor

AUTOR: urednistvo

23. nov. 2010

Severna Koreja napokon našla način da privuče pažnju SAD?

Zašto kažu J.Koreja a misle SAD?

PJONGJANG, SEUL, 23. novembar 2010, (Njuz) – Severna i Južna Koreja razmenile su ranije danas jaku artiljerijsku vatru i uvele svet u moguću novu nuklearnu krizu. Kako javljaju svetske agencije, Južna Koreja je sa svojim saveznicima vršila artiljerijske manevre koji su privukli vatru sa severa. Južnokorejski zvaničnici tvrde da manevri nisu bili upereni protiv severnih suseda dok iz Pjongjanga stiže drugačija priča.

– Već godinama pokušavamo da privučemo pažnju Sjedinjenih američkih država ali šta god mi uradili, oni su svoje vreme poklanjali Iraku, Iranu ili Avganistanu – izjavio je Kim Sung Nam, sekretar za odnose sa javnošću Viskokog komiteta za odnose. – Mi uspostavimo kanal za trgovinu nuklearnim komponentama, oni se okrenu Iraku. Mi razvijemo nuklearni program, SAD pređe na Iran. Mi lansiramo našu prvu raketu, oni startuju Avganistan – objašnjava Sung Nam.

– Nadamo se da ovaj naš, možda poslednji, pokušaj da privučemo pažnju velikih i snažnih SAD, neće biti protumačen kao patetičan poziv u pomoć jedne usamljene i u sebe zatvorene male zemlje – završio je Nam.

Analitičar odnosa i veza među nacijama, Miroslav Lazanjski, smatra da je u pitanju perfidna i potencijalno vrlo štetna aktivnost suprotno tvrdnjama izvora sa severa Korejskog poluostrva.

– Da li zvaničnici Severne Koreje imaju ikakvu ideju kako će se njihova braća sa juga osećati kada saznaju da je sve ovo urađeno samo da bi SAD postale ljubomorne? Tako direktno bombardovati a u stvari očekivati da Amerikanci na to reaguju može biti potpuno devastirajuće za Južnu Koreju i rezultovati slomljenim srcem. I to sasvim moguće, bez ikakvih rezultata u odnosima sa SAD koji očigledno svoju pažnju orijentišu na zemlje koje nemaju oružje za masovno uništenje i nuklearne programe ali zato imaju naftu – oštar je Lazanjski.

Na pitanje da li bi Severna Koreja trebala da nabavi naftu kako bi se dodvorila Amerikancima i možda za trenutak izazvala okrenula SAD ka sebi Lazanjski je kategoričan.

– Odnos se ne hrani poklonima za kupovinu pažnje. To je poslednji korak koji ilustruje nemoć. Čak i da uspeju u tome, mislim da bi ih Amerikanci odbacili čim im poklon dosadi i vratili se svojim pravim interesovanjima, odnosu koji su gradili godinama.

Južnokorejski predsednik Li Mjung Bak smatra da, iako izazvani provokacijom, neće dozvoliti da budu u trouglu sa Severnom Korejom i SAD. – Mi smo zainteresovani za bilateralnu vezu, i napokon da se sjedinimo, da postanemo jedno. Trougao, kao što znate, se brzo pretvori u opšte orgije, a to nikome ovde nije cilj.

Dejan Nikolić

  1. petar D kaže:

    U dobra stara vremena samo je Japan udarao kini u dupe a sad im se pridruzili Ameri i Juzkorejci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *