njuz-autor

AUTOR: urednistvo

11. apr. 2013

Srbija plaća Rusima subvencije za svaki Fijatov auto koji uvezu

Srbija odlučila da subvencioniše i ruske kupce

MOSKVA/BEOGRAD, 11. april 2013, (Njuz) – Vlada Srbije donela je odluku da Ruskoj Federaciji plati subvenciju u iznosu od 4.000 evra za svaki “Fijatov” automobil koji izveze na tržište te zemlje, saznaje Njuz.

Svaki auto koji bude prodat u Rusiji biće jeftiniji za tamošnje kupce zbog pomenute subvencije a cilj je da Fijatova vozila budu dostupna svim Rusima.

– Danas više nije dovoljno biti konkurentan u pogledu kvaliteta. Danas moramo biti spremni da žrtvujemo čak i mogućnost bescarinskog uvoza u Rusiju i još doplatimo toj prijateljskoj zemlji da bi primila naše automobile na svoje tržište. Na duži rok, međutim, to može dovesti do mnogo veće koristi nego izdataka koje ćemo trenutno imati. Ako uspemo da dobijemo trku sa “Ladom Samarom” i “Ladom Rivom”, nebo je granica – ocenjuje za Njuz sagovornik iz Ministarstva finansija koji je insistirao na anonimnosti.

Prema njegovim rečima, nepravedno je što se javnost već sada buni zbog mogućnosti da Srbija subvencioniše ruske kupce, a nije se bunila kada su cene FIjatovih automobila u Srbiji spuštene, takođe subvencijama, na svima prihvatljivi nivo.

– Premijeru Dačiću sigurno nije bilo lako da moli Vladimira Putina da mu Srbija plati da bi mogla da izvozi u Rusiju. Ipak, ponekad je neophodno progutati ponos i državni interes staviti ispred svega kako bi nam sutra svima bilo bolje. U ovom slučaju, državni interes je da platimo da bismo nešto prodali. To je tako jednostavna ekonomska zakonomernost – zaključio je sagovornik Njuza.

Nenad Milosavljević

 1. seljak kaže:

  Ma izvozili smo mi u Rusiju i jabuke, pa su nam ih vratili jer su preterano prskane pesticidima.

 2. scoby kaže:

  U tom autu nema ničeg što je ”naše” osim akumulatora i ručne dizalice (i one legendarne mačke kojom je testirano zaptivanje vozila)!

  1. Polovni Buntovnik kaže:

   A burek na zadnjem sedištu? To si zaboravio…

  2. Malo ja sam kaže:

   U nasem FIAT-u nas je samo znoj.

  3. ivan kaže:

   pokoj joj duse (mislim na macku)

 3. premijer iz senke kaže:

  Veliki uspeh nase delegacije, kako mi javlja moj ambasador iz senke, Rusi su trazili 3000 evra po automobilu ali su nasi uspeli da im spuste cenu na 4000! Svaka cast!

 4. Ja sam kaže:

  Русу који купи 2 Фијата сладује Железара, гратис.
  ,,Када може толико пара да жртвује за ауто и Србију, може вала и Железару да финансира пар година”-каже Динкић.

  1. Tetka kaže:

   Ја сам за то да им се да и по једна њива! Кад смо ми били циције?!…

 5. Novak Djole kaže:

  Ko ne kupi, majke mu ga!

 6. vladimir kaže:

  Kako kupiti iz Italije a da drugi plate putne troskove.Ali PERA iz kragujevca je sretan jer je ovoga meseca primijo 30000 hiljada dinara sa kojima moze samo da obrise ……………………………

 7. Miloje kaže:

  Imam amandman!
  (he,danas mi Radovan III leže na svaku!)
  Da uz svaki Fiatov auto ide Lada sa naših puteva,za šlepanje ako ustreba.

 8. Economist kaže:

  Autor teksta je pohvaljen na Ekonomskom fakultetu u Beogradu od strane jedne profesorke. Svaka cast za tekst.:D

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *