njuz-autor

AUTOR: urednistvo

30. dec. 2022

Vučić i Kurti postigli sporazum o datumu novih tenzija na Kosovu

BRISEL, 30. decembar 2022, (Njuz) – Posle teških i mučnih pregovora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti uspeli su da dođu do kompromisa i usaglase se oko datuma novih tenzija na Kosovu. Razgovori su vođeni uz posredstvo Evropske unije, a svi detalji sporazuma još nisu poznati.

– Iza nas je nekoliko dana žive diplomatske aktivnosti tokom kojih su učesnici uspeli da postignu dogovor na obostrano zadovoljstvo obe – kaže Miroslav Lajčak koji je kao presdtavnik EU posredovao u razgovorima. – Pregovarači su uspeli da ostave razlike po strani i pronađu zajednički jezik oko ključnih pitanja. Tenzija na Kosovu će se ubuduće podizati po tačno utvrđenom planu, u periodima koji odgovaraju obema stranama. Vučić i Kurti su preuzeli obavezu da unutarpolitičke aktivnosti prilagode dogovorenom rasporedu i pokazali da su odgovorni političari spremni da rade na pronalaženju rešenja – poručio je Lajčak.

Pregovori su vođeni do kasno u noć, a, kako javljaju diplomatski izvori, Kurti je morao da odustane od svojih maksimalističkih zahteva i pristane na Vučićeve predloge.

– Vučić je opet pokazao da je izuzetan diplomata spreman da se, do poslednjeg daha bori za srpske interese – kaže naš izvor iz Brisela. – Kurti i EU su, na kraju pristali da naprave ustupke i prihvate gotovo sve njegove zahteve. Uspeo je da dobije garancije da će, po izbijanju novih tenzija, imati pravo da se uključuje u televizijske programe, da Kurtija naziva ološem, da podigne borbenu gotovost vojske i javno obećava da će prvi poginuti za Kosovo – ispričao nam je on.

Nenad Milosavljević

  1. Marko Jovanovic kaže:

    Ja sam čuo da se Kurti zaljubio u Anu Brnabić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *