nazad na vrh

Vučić ponudio Ujedinjenim nacijama da umesto Radete u Hag pošalje Đilasa

BEOGRAD, 14. jun 2021, (Njuz) – Predsednik Aleksandar Vučić čini sve kako bi zaštitio nacionalne interese i, u isto vreme, ispunio međunarodne obaveze pa je tokom boravka u sedištu Ujedinjenih nacija ponudio da Srbija, umesto Vjerice Radete u Hag pošalje Dragana Đilasa. Radeta i njen partijski kolega Petar Jojić su optuženi za nepoštovanje Haškog tribunala i za njima je raspisana međunarodna poternica.

– Srbija se nalazi na velikim iskušenjima. Slučaj Radete i Jojića je samo još jedan vid pritiska kojim pokušavaju da uspore naš napredak i bace senku na neverovatne rezultate koje svakodnevno postižemo – ističe Vučić. – Mi smo svesni naših obaveza koje proističu iz međunarodnog prava i trudimo se da ih ispunimo vodeći računa o unutrašnjoj političkoj stabilnosti. Srbija je dužna da štiti svoje građane bez obzira na njihovo političko opredeljenje. Zato sam bez uvijanja poručio našim međunarodnim partnerima da ne dam Radetu i Jojića – opisuje Vučić detalje razgovora koje je vodio u Ujedinjenim nacijama. – Kao kompromis, ponudio sam da umesto Radete izručimo Đilasa, a umesto Jojića, Hag može da bira između Jeremića, Boška Obradovića, eventualno, Dragana Šolaka. To je fer ponuda i stvarno ne vidim razlog zbog kog bi bila odbijena – jasan je predsednik.

Po njegovim rečima, ovakvo rešenje bi u potpunosti zadovoljilo obe strane, a državne institucije su već spremne da postupe po nalogu Haškog suda čim on prihvati Vučićev predlog.

– Pričao sam sa više inostranih zvaničnika i nisam čuo bolju ideju kako da ovaj problem bude rešen. Zato, uskoro očekujem da će tribunal pristati na našu ponudu i prihvatiti Đilasa kao zamenu za Radetu. To svima odgovara jer bi mi ispoštovali svoje obaveze, Hag bi dobio još jednog optuženog Srbina, a bio bi izbegnut rizik od destabilizacije zemlje i kletvi Vjerice Radete.

Nenad Milosavljević

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
Tagovi:
  1. Neće moći! Razlog je vrlo prost, koliko god on bio apsolutni gospodar i vlasnik Srbije, nešto manji mu je uticaj i snaga van Srbije. A tamo ga ni ne slušaju baš!

  2. Шта рећи а не насмејати се, свеједно је АВ Пинокиу кога ће послати било где, ово у оваквој Србији је врло вероватан догађај.
    Док народ не полуди скроз повади из кухиње и баште нешто наоштрено и способно да прободе, јадна им мајка и њихово потомство.

  3. Исправно! Да пошаље у Хаг Ђиласа, змије и наркомане.

  4. Talacka kriza u Srbiji se nastavlja…A hoce li gosp. SARIC osnovati novu stranku, Belo na belo…??!

  5. Вучић=Ђилас, иста је карактерисика и циљеви, нијансу је АВ гора сподоба.

  6. Verovatno bi se aleksandar poveliki napio od srece i to javno! Prisustvovali bi direktnom prenosu – OTVARANJE TOMINE RAKIJE!

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix